Serviciul pentru energie și utilități de la Tiraspol acuză Chişinăul că a încetat să convertească în valută forte plata pentru energia electrică livrată de Centrala Electrică de la Cuciurgan, iar regiunea transnistreană ar suporta din această cauză pierderi de sute de milioane de lei.
Acuzaţiile survin, după ce în septembrie 2014, din cauză că Ucraina a sistat livrările de energie electrică, Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan situată pe malul stâmg al Nistrului a devenit principalul furnizor de energie energetică al Republicii Moldova.
“Din octombrie până în luna decembrie a acestui an energeticienii din regiune îndeplinesc corect angajamentele luate în baza acordurilor de furnizare a energiei electrice în Republica Moldova. În decembrie, la solicitarea părții moldovenești Transnistria a majorat livrările de energie electrică.
Cu toate acestea, în aceeași perioadă Republica Moldova a încetat să mai convertească volumul mare de lei în valută forte. Soldul plăţilor pentru energia electrică ce nu au fost convertite în valută forte este estimat la sute de milioane de lei”, se precizează în comunicatul de presă al serviciului pentru energie și utilități din regiunea separatistă.
Potrivit sursei citate, „regiunea nu este gata să-şi asume responsabilitatea pentru menținerea monedei naționale a Republicii Moldova şi nici pentru furnizarea de energie electrică, fără plata acesteia în valută forte”.
“Am informat în mod repetat reprezentanții Republicii Moldova cu privire la necesitatea de a rezolva problema excedentului de lei sau să se treacă la plata în valută a livrărilor de energie. Cu toate acestea, şi după alegerile parlamentare, situaţia nu s-a schimbat şi astfel furnizorii din Transnistria suportă pierderi imense ca urmare a devalorizării leului moldovenesc.
În aceste condiții, serviciul pentru energie este obligat să declare deschis că energeticienii din regiune sunt în imposibilitatea de a credita Republica Moldova, deoarece acest lucru nu este prevăzut în niciun acord şi nici de practica mondială de afaceri. Noi credem că condițiile unei economii de piață Transnistria are dreptul de a primi plata corectă pentru mărfurile livrate”, se menţionează în comunicatul instituţiei de la Tiraspol.
Serviciul pentru energie și utilități avertizează că, în cazul în care nu se va rezolva problema respectivă Tiraspolul va trebui să introducă urgent o nouă procedură de furnizare a energiei electrice cu aplicarea mecanismului de plăți în avans.
Moldova.ORG precizează că în prezent Centrala de la Cuciurgan (controlată de gigantul rus Inter RAO EES) asigură circa 80% din necesarul Republicii Moldova cu energie electrică şi doar 20% este produs de centralele locale.
În context este de remarcat că la 13 octombrie, fostul premier Ion Sturza avertizase autorităţile de la Chişinău să identifice noi surse de alimentare cu energia electrică şi să nu se lase pe seama Centralei de la Cuciurgan.
Potrivit lui, a miza în totalitate pe promisiunile Tiraspolului de a livra curent, în condițiile geopolitice actuale, „ar fi un gest sinucigaș”.