Autorităţile moldovene trebuie să pună accentul pe sporirea creşterii economice determinată de dezvoltarea sectorului privat, a declarat presei joi, 20 decembrie, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Graeme Justice.
Totodată, Jistice a apreciat drept "bun" bugetul pentru 2008 şi a declarat că în pofida şocurilor externe şi a secetei, R. Moldova a înregistrat o creştere economică destul bună şi a subliniat că foarte puţine ţări din lume ar fi reuşit o astfel de performanţă în asemenea condiţii.
Potrivit şeful misiunii FMI, în prezent Republica Moldova nu mai este catalogată de FMI drept o ţară cu venituri joase, dar care deja a trecut în altă categorie, numită de oficial "etapă timpurie a tranziţiei".
Oficialul de la FMI a declarat că în prezent cea mai mare preocupare o constituie creşterea inflaţiei. El a apreciat eforturile aniinflaţioniste ale BNM şi a declarat că dezinflaţia este obiectivul principal al băncii de stat.
Potrivit şefului misiunii, autorităţile moldovene au încă multe restanţe la capitolul reforme structurale. "Lista rămâne încă destul de lungă, iar autorităţile au încă mult de făcut la acest capitol, în special la asigurarea unui mediu de afaceri care în prezent a fost catalogat drept "slab". Mulţi oameni de afaceri cu care ne-am întâlnit în timpul aflării la Chişinău au pretenţii faţă de acţiunile autorităţilor", a afirmat Graeme Justice.
Aceiaşi sursă a opinat că etapa a doua Ghilotinei urmează să îmbunătăţească esenţial climatul de afaceri.
În alt context, şeful misiunii FNMI a calificat drept "ambiţios" programul de privatizare aprobat de Guvern şi a menţionat că FMI sprijină aceste eforturi.
Solicitat să se refere la privatizarea companiei Moldtelecom şi a Băncii de Economii, Justice a evitat să dea amănunte pe motiv că divulgarea informaţiilor privind privatizarea unor întreprinderi cu o pondere semnificativă în economie este destul de sensibilă. Potrivit lui, informaţia referitor la privatizarea acestor agenţi economici va fi anunţată de Guvern, "când acesta va considera necesar să o facă".
Justice a mai declarat că în martie 2008 misiunea va prezenta Consiliului director al FMI noul memorandul cu Guvernul de la Chişinău. Totodată, el a evitat să se refere la viitoarea finanţare acordată R. Moldova.
Misiunea de evaluare a FMI s-a aflat în R. Moldova în perioada 10-20 decembrie a.c. În această perioadă, membri misiunii au avut întrevederi cu oficali din Guvern şi de la ministere, investitorii străini şi oameni de afaceri.
În cadrul întrevederii cu premierul Vasile Tarlev, şeful misiunii a subliniat disponibilitatea FMI de a acorda Executivului şi în continuare sprijinul necesar pentru realizarea scopului comun de creştere economică a R. Moldova, asigurarea unei stabilităţi macroeconomice şi dezvoltarea sectorului financiar-bancar.
La 5 mai 2006, FMI a aprobat, după o pauză de mai mulţi ani, un nou program de finanţare pentru R.Moldova în valoare de 118,5 mln USD, iar în aceeaşi lună a fost acordată prima tranşă de 17 mln USD. La finele anului trecut, Fondul a acceptat majorarea creditului până la 167 mln USD şi disbursarea celei de-a doua tranşe în mărime de 48,2 mln USD. În iunie 2007, FMI a acordat R. Moldova o nouă tranşă a creditului în valoare de 33 mln USD. // BASA-Press