Grădiniţa din satul Ratuş, Criuleni, renovată cu fonduri alocate de Guvernul României// FOTO

În satul Ratuş, raionul Criuleni, a fost inaugurată grădinița „Curcubeul”, care a fost renovată cu fonduri alocate de Guvernul României. Din grantul oferit de Guvernul României, pentru grădiniță au fost alocate 1.110.000 lei, iar Primăria locală a contribuit cu 48 de mii de lei.

Din acești bani a fost schimbat acoperișul, s-a făcut termoizolarea clădirii, au fost renovate blocurile sanitare și blocul alimentar, s-a făcut conectarea cabinetului medical la sistemul de alimentare cu apă, a fost renovată cazangeria și cabinetul metodic.

De asemenea, grădinița a fost dotată cu mobilier, a fost renovat sistemul de încălzire, au fost montate ferestre și uși noi, au fost instalate corpuri de iluminat și hidroizolate noduri de trecere, iar la intrare în clădire au fost proiectate căi de acces pentru copii cu dizabilități și cu cerințe educaţionale speciale.

Dacă inițial, capacitatea clădirii era de 45 de copii, adică două grupe, acum grădinița este frecventată de 89 de preşcolari.

Prezent la ceremonia de inaugurare, ambasadorul României Daniel Ioniță a menţionat că lucrările la această instituţie preşcolară au fost realizate la standarde europene.

“Am dorit cu acest prilej să aducem aceste standarde, să aducem aceste valori şi în casele, şi în inimile, şi în sufletele locuitorilor din această frumoasă comună. Ne dorim ca aceşti copii minunaţi să crească în condiţii bune şi să contribuie la edificarea parcursului european al Republicii Moldova”, a menţionat Daniel Ioniţă.

Clădirea grădiniței a fost construită în anul 1973. Înainte de desfășurarea proiectului, clădirea nu era termoizolată, geamurile erau vechi, pe timp de ploaie, din cauza acoperișului deteriorat, apa se scurgea în încăperi formând mucegai pe pereţi, bucătăria și blocurile sanitare erau învechite. În consecință, cazurile de îmbolnăvire a copiilor erau destul de frecvente.

Directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu a precizat că lucrările de renovare au durat un an şi patru luni, iar grădiniţa a fost practic renovată complet, are un acoperiş nou, are toate geamurile schimbate, este o grădiniţă termoizolată, are un sistem nou de încălzire şi este dotată cu mobilier.

“Până acum două ierni, aceasta se încălzea cu sobe şi doar o parte din clădire era încălzită. În această iarnă grădiniţa a avut alte condiţii. Probabil, aceasta este miza cea mai mare, în astfel de renovări, tocmai să aducem condiţii adecvate copiilor şi personalului care lucrează în această instituţie”, a spus Mircea Eşanu.

Primarul satului Ratuş Petru Buza arelatat că locuitorii satului au doar cuvinte de laudă pentru cei care au implementat acest proiect, datorită cărora cei de aici se simt bine la ei acasă.

Investiţiile care se fac în educaţie sunt pentru viitorul prosper al copiilor noştri şi un viitor european, unde se trăieşte bine, unde oamenii sunt trataţi corect şi au drepturi egale”, a afirmat Petru Buza.

De notat că pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro. Din grantul oferit de România au fost renovate 832 de instituții preșcolare din Republica Moldova.

Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinți și cadre didactice. Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.