Connect with us

Social

Gheorghe Petic a fost mutat într-o altă celulă

Publicat

pe

PE SCURT

Deţinutul Gheorghe Petic a fost mutat într-o altă celulă. Aceasta după ce Avocatul Poporului a făcut astăzi publice informaţii cu privire la condiţiile deplorabile n care este ţinut şi că acestea îi ar putea să îi afecteze sănătatea.

Administrația Națională a Penitenciarelor a declarat că a luat act de raportul preliminar publicat de Avocatul Poporului. „Deținutul Gh.Petic a fost transferat într-o altă celulă, unde sunt asigurate condiții corespunzătoare de detenție”, a precizat ANP.

PE LUNG

Astăzi, Avocatul Poporului a anunțat printr-un comunicat de presă că Gheorghe Petic este deținut de unul singur din 26 martie într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2 , în care sunt instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a lui Gheorghe Petic.

Ventilare artificială în celulă nu există, podeaua este din beton, rece și umedă, saltelele sunt vechi și insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spații de depozitare a bunurilor personale, precum și de uscare a hainelor.

„Condițiile de detenție în subsolul instituției penitenciare respective, inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, sunt contrare prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului. Avocatul Poporului a făcut administrației penitenciarului mai multe recomandări pentru ameliorarea situației lui Gheorghe Petic”, a declarat Avocatul Poporului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Pedeapsa fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 zile. Cum motivează Judecătoria Chișinău

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pedeapsa cu nouă ani de închisoare pe numele fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 de zile. La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vlad Filat a fost deținut în „condiții inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea.

Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni, scrie Ziarul de Gardă.

PE LUNG

În plângerea depusă în instanță, pe 26 aprilie 2019, avocații lui Filat au descris în detalii condițiile în care fostul prim-ministru este deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Ziarul de Gardă scrie că, după o săptămână de la reținere, timp în care s-a aflat în izolatorul CNA, Filat ar fi stat într-o celulă destinată anterior pentru vizite și care nu era adaptată condiţiilor de deţinere a persoanelor în arest preventiv.

Ulterior, acesta a fost transferat într-o celulă cu o suprafaţă de 8,2 m.p., destinată pentru deţinerea a două persoane, dar, în care, de fapt, erau plasate trei persoane.

„În perioada respectivă domnul ***** a primit multiple scrisori din partea altor deţinuţi, care conţineau ameninţări cu răfuială fizică. Această stare de fapt i-a insuflat teamă pentru viaţa şi securitatea acestuia, solicitând, în acest context, un notar pentru a întocmi un testament”, este menționat în încheierea motivată”.

La o lună de când a ajuns în Penitenciarul nr. 13, Filat a fost transferat în cea de-a treia celulă, din subsolul Penitenciarului, ale cărei condiții ar fi similare celor „de carceră” și unde avocaților le-a fost refuzat accesul.

În perioada aflării în greva foamei Vlad Filat a fost transferat într-o altă celulă, care însă ar fi fost, la fel, într-o „stare deplorabilă, murdară, cu un nivel de umeditate ridicată, iar pe pereţii celulei puteau fi observate pete de mucegai, insuficienţă a lumii pentru citit sau scris”.

În instanță, potrivit actului judecătoresc, reprezentantul Penitenciarului nr.13 din Chișinău a solicitat respingerea plângerii privind reducerea termenului de detenție ca fiind neîntemeiată. Potrivit acestuia, condițiile de detenție „corespund minimului necesar conform condiţiilor izolatorului de urmărire penală”. Textul integral al articolului poate fi citit AICI.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență.

Citește mai departe

Social

Trei deținuți au declarat greva foamei. La solicitarea Avocatului Poporului, au fost transferați la un spital-penitenciar

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Trei deținuți din Penitenciarul nr.18 Brănești au declarat greva foamei. În urma unei vizite a angajaților Oficiului Avocatului Poporului, aceștia au fost transferați la spitalul-penitenciar pentru acordarea tratamentului medical necesar.

Potrivit Oficiului Avocatului Poporului, unul dintre deținuți a intrat în greva foamei din cauza „dezacordului cu sentința judecătorească”, în timp ce alți doi – pentru că nu li s-au acceptat transferul la o instituție medicală. Pe perioada aflării în greva foamei cei trei deținuți nu au fost audiați de procuror, așa cum prevede articolul 223 din Codul de executare.

PE LUNG

Astfel, la momentul vizitei, condamnatul D. A. se afla în greva foamei de 30 zile, dintre care de 25 zile din perioada acțiunii de protest a fost deținut de unul singur. Condamnatul era extenuat și într-o stare depresivă. Potrivit codeținuților, acesta nu a beneficiat de supraveghere medicală permanentă, contrar prevederilor articolului 223 din Codul de executare, deși și-a pierdut cunoștința de câteva ori. D.A. era dispus să continue acțiunea de protest până la soluționarea pretențiilor sale.

Un alt deținut, T.I., se afla în greva foamei din 25 iulie 2019 din cauza că i s-a refuzat transferul la spitalul-penitenciar sau la un spital civil pentru efectuarea intervenției chirurgicale. Deținutul suferă o perioadă îndelungată de timp de o maladie în acutizare, fapt ce-i creează dureri fizice insuportabile. Asistența medicală acordată în Penitenciarul de la Brănești nu a avut nici un efect.

Cel de-al treilea deținut, J.V., se afla în greva foamei de 6 zile, de asemenea pe motiv că nu i se acceptă transferul la o instituție medicală. J.V. are dureri acute la membrele posterioare, cauzate de maladia / dizabilitatea sa. Acesta a solicitat administrației Penitenciarului nr. 11 Bălți, unde s-a aflat anterior, transferul într-o instituție medicală, însă Administrația Națională a Penitenciarelor l-a transferat în Penitenciarul nr. 18 Brănești.

Avocatul Poporului a cerut administrației Penitenciarului nr. 18 Brănești transferarea de urgență a celor trei deținuți în spitalul penitenciar sau la un spital civil pentru a le asigura respectarea dreptului la sănătate și integritate fizică/psihică.

Drept urmare, a fost efectuat transferul deținuților la spitalul-penitenciar pentru acordarea tratamentului medical necesar, iar pe 14 august 2019, după 44 zile, D.A. a renunțat la forma de protest „refuzul de hrană”.

Citește mai departe

Social

Un deținut a evadat din penitenciarul nr. 3 Leova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Agenția Națională a Penitenciarelor a anunțat astăzi că un deținut a evadat din penitenciarul nr. 3 Leova. „În timpul efectuării apelului de dimineață la Penitenciarul nr.3-Leova, s-a depistat lipsa unui deținut care executa pedeapsa la sectorul deschis al instituției”, a menționat ANP.

UPDATE: Bărbatul a fost reținut azi, la orele 15:10, în orașul Cahul, de către angajații ANP în comun cu organele de poliție. Deținutul nu a opus rezistență fizică. Pentru fapta sa el riscă să fie condamnat suplimentarla îmcă trei ani  închisoare.

PE LUNG

Potrivit ANP, deținutul are 21 de ani și este condamnat la 8 luni închisoare pentru comiterea unor infracțiuni ușoare.

Actualmente, angajații sistemului administrației penitenciare întreprind măsurile necesare pentru stabilirea locului aflării acestuia.

În același timp, ANP a venit cu un apel către cetățeni ca în cazul în care dispun de informații privind locul aflării acestuia să apeleze la telefonul 078777492 sau la serviciul unic de urgență 112.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură18 minute în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

Tehnologie2 ore în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment21 de ore în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

ExterneO zi în urmă

Copila care luptă cu „giganții” mondiali

PE SCURT  Greta Thunberg este o tânără elevă, activă, luptătoare și directă. Ea spune lucrurilor pe nume și îi înfruntă...

EconomieO zi în urmă

Forbes: Cel mai lung zbor comercial din lume este pe cale să devină și mai lung

PE SCURT Pe parcursul ultimilor 60 de ani, zborurile comerciale au progresat fenomenal. De la Jumbo Jet din anii 60...

Sănătate2 zile în urmă

Aurul ucide cancerul, iar un parazit din pădurile tropicale protejează împotriva HIV. Ultimele noutăți medicale

PE SCURT Oamenii de știință din Australia au dezvoltat un nou compus chimic bazat pe aur, care ucide celulele afectate...

Cultură2 zile în urmă

Un film satiră arată o lume în care oamenii au decis să se micșoreze ca să salveze planeta

PE SCURT Downsizing este un film de ficțiune, de satiră, în care regizorul face glume pe seama unor oameni care...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică3 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică3 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică3 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031