Gestionarea asistenţei financiare europene, acordate Republicii Moldova, va fi monitorizată de CNA și Banca Europeană de Investiții

Centrul Național Anticorupție (CNA) şi Banca Europeană de Investiții (BEI) şi-au unit eforturile pentru a preveni, depista şi curma infracţiunile legate de fraudarea fondurilor europene. Principiile de colaborare au fost incluse într-un Memorandum de înţelegere, semnat pe 2 mai, la Luxemburg de directorul CNA Bogdan Zumbreanu și şeful BEI Barbara Balke.

Potrivit documentului, părţile vor face schimb de informaţii în cadrul anchetelor privind practicile frauduloase și neconforme şi se vor susţine  reciproc, în special în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor și tratarea cazurilor de interes comun.

În acest context, Centrul Național Anticorupție și Banca Europeană de Investiţii îşi vor acorda reciproc asistență în ceea ce privește anchetele efectuate și alte activități operaționale.

Asistenţa va include mijloace tehnice de anchetare; metode pentru prelucrarea și analizarea datelor; expertiză sau echipamente din domeniul tehnologiei informației. Informațiile furnizate de către parteneri vor fi întotdeauna considerate strict confidențiale și nu putea fi divulgate în afara organizației căreia îi sunt destinate.

CNA precizează că, în calitate de instituţie de finanțare a Uniunii Europene, Banca Europeană de Investiţii are sarcina de a se asigura ca fondurile, pe care le acordă ţărilor, sunt utilizate în scopurile pentru care au fost destinate și că operațiunile și activitățile pe care le finanțează nu conduc la acte de fraudă, corupție, constrângere, spălare de bani și/sau finanțare a terorismului.

În materie de politică antifraudă, Banca Europeană are o abordare de tip „toleranță zero” față de astfel de practici, iar Serviciul anchetarea fraudelor din cadrul Inspectoratului general al Băncii Europene de Investiţii (IG/IN) desfășoară anchete administrative în cazul unor sesizări privind astfel de practici cu scopul de a constata faptele și, la necesitate, propune măsuri preventive sau de corecție.

Totodată, IG/IN colaborează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), precum și cu autoritățile naționale, în lupta acestora împotriva fraudei.

Centrul Naţional Anticorupţie şi-a propus ca prioritate pentru anul 2018 monitorizarea şi prevenirea infracţiunilor legate de fraudarea asistenţei europene, în acest sens având în desfăşurare trei anchete.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.