Gerurile inregistrate in Republica Moldova la sfirsitul lunii ianuarie-inceputul lunii februarie curent au afectat partial plantatiile de vita-de-vie, situatie care difera in teritorii in functie de nivelul de pregatire a viilor catre iernare, de rezistenta soiurilor la ger si de capacitatea de regenerare a mugurilor.
Potrivit sefului adjunct al Directiei politici tehnologice in complexul vitivinicol din cadrul Agentiei agroindustriale „Moldova-Vin”, Valeriu Cebotari, soiurile mai rezistente la ger, precum Izabela si soiurile de portaltoi, folosite pentru altoire, au fost afectare in proportie de 10-15 la suta. Majoritatea soiurilor cultivate in Republica Moldova fac parte din grupa soiurilor cu rezistenta relativa la ger, printre acestea fiind Rkatzitelli, Sovignon si grupa Pinot. Gradul de afectare in viile plantate cu aceste soiuri nu depaseste nivelul anilor precedenti – 30-40 la suta. in viile cu soiuri de rezistenta medie (Aligote, Merlot etc.) gradul de afectare este de 30-50 la suta.
Viile cu soiurile mai putin rezistente (Muscat de Hamburg) au fost afectate in proportie de 50-60 la suta. Nivelul de afectare a soiurilor cu rezistenta foarte slaba (Cardinal, Regina Viilor) constituie 60-70 la suta in gospodariile in care acestea soiuri nu au fost protejate. Totodata, in unele vii, care nu au fost pregatite corespunzator catre iernat si care nu au fost protejate de boli, gradul de afectare este si mai inalt.
Conform Programului de restabilire si dezvoltare a viticulturii si vinificatiei, in anul 2006 este preconizata plantarea a 5 mii hectare de vita-de-vie. in 2005 au fost plantate 4,5 mii hectare.
Potrivit Cadastrului funciar, in Republica Moldova plantatiile de vita-de-vie ocupa 150 mii hectare, dintre care 112 mii hectare apartin gospodariilor producatoare de struguri si 38 mii hectare – populatiei. // Flux