Geniştii militari atenţionează: Nu atingeți explozive necunoscute. Câți oameni au decedat în urma deflagrațiilor

PE SCURT

Serviciul geniu al Armatei Naţionale face apel către populație să anunţe imediat autorităţile locale (Primăria, Pretura) sau să sune la Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112, care, la rândul lor, vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

Apelul survine în contextul exploziei, care a avut loc ieri în oraşul Criuleni, în urma căruia un copil a decedat pe loc, iar altul a ajuns în stare gravă la spital, după ce au detonat o grenadă, găsită in una din anexele casei.

PE LUNG

Ministerul Apărării a precizat că din 1992 şi până în prezent, 24 de persoane au decedat, iar 27 au fost rănite, din cauza incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, opt copii au murit, iar alţi patru copii au fost răniţi.

Anual, echipele de genişti ale Armatei Naţionale depistează şi distrug sute de obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării. 98% dintre acestea datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, iar alte 2% — din perioada Războiului de pe Nistru din 1992.

În acest context, geniştii militari atenţionează că este interzisă:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte,

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă,

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente,

– joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie,

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

„Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, circulaţia vehiculelor”, se arată în apelul Ministerului Apărării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.