Connect with us

Social

Geniştii militari atenţionează: Nu atingeți explozive necunoscute. Câți oameni au decedat în urma deflagrațiilor

Publicat

pe

PE SCURT

Serviciul geniu al Armatei Naţionale face apel către populație să anunţe imediat autorităţile locale (Primăria, Pretura) sau să sune la Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112, care, la rândul lor, vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

Apelul survine în contextul exploziei, care a avut loc ieri în oraşul Criuleni, în urma căruia un copil a decedat pe loc, iar altul a ajuns în stare gravă la spital, după ce au detonat o grenadă, găsită in una din anexele casei.

PE LUNG

Ministerul Apărării a precizat că din 1992 şi până în prezent, 24 de persoane au decedat, iar 27 au fost rănite, din cauza incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, opt copii au murit, iar alţi patru copii au fost răniţi.

Anual, echipele de genişti ale Armatei Naţionale depistează şi distrug sute de obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării. 98% dintre acestea datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, iar alte 2% — din perioada Războiului de pe Nistru din 1992.

În acest context, geniştii militari atenţionează că este interzisă:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte,

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă,

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente,

– joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie,

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

„Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, circulaţia vehiculelor”, se arată în apelul Ministerului Apărării.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Copilul rănit în explozia de la Criuleni, transportat la Chișinău cu AVIASAN. Starea este gravă, dar stabilă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Copilul de 11 ani, care a fost rănit ieri seara în urma exploziei unei grenade la Criuleni, a fost transferat cu AVIASAN la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău.

Ministra Sănătăţii, Muncii Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco, a declarat astăzi la ședința Guvernului că starea acestuia este gravă, dar stabilă. Totodată, în urma deflagrației a avut de suferit și o mămică, care se afla în apropiere.

PE LUNG

Ministra a menționat că băiatul este grav rănit la cutia toracică, având și multiple răni la mâini şi picioare.

„Băiatul a fost transferat aseară cu Aviasan. El este de o gravitate mai mult decât medie, deci este grav, dar stabil. Copilul a fost supus intervențiilor. Sperăm că o să-l salveze colegii”, a spus ministra Sănătății Ala Nemerenco.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a menţionat că este desfăşurată o anchetă pentru a elucida toate circumstanţele incidentului.

„E o durere foarte mare. Apelul meu este către cetățeni să aibă mare grijă, către părinți în special, să aibă grijă să le vorbească copiilor despre faptul că nu trebuie să se atingă de obiecte necunoscute. Să le povestească că acestea pot fi foarte periculoase. Și doi maturii trebuie să fie responsabili de arme și muniții”, a menționat prim-ministra Maia Sandu.

Reamintim că un copil de 10 ani a murit, iar altul a fost rănit, după ce au detonat o grenadă în apropiere de un teren de joacă din Criuleni.

Citește mai departe

Social

Un copil de 10 ani a murit, iar altul a fost rănit după ce au detonat o grenadă în apropiere de un teren de joacă din Criuleni

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Caz tragic în seara zilei de 31 iulie la Criuleni. Un copil de 10 ani a murit, iar altul a fost rănit, după ce au detonat o grenadă în apropiere de un teren de joacă. Tragedia s-a întâmplat în curtea blocurilor cu cinci etaje de pe bulevardul Eminescu.

Oamenii legii, care au venit la fața locului, au stabilit preventiv că unui copil, născut în 2009, posibil, i-ar fi explodat o grenadă în mână. Potrivit informațiilor preliminare, băiatul a luat grenada din gospodăria proprietarului casei unde locuia, scrie Estcurier.md.

PE LUNG

Oleg Cioban, șeful Inspectoratului de Poliție Criuleni, citat de sursa citată, a menționat că tragedia s-a produs în intervalul 20:00 – 20:20, când poliția a fost alertată de către o doamnă, care a anunțat că s-a produs o deflagrație și că sunt victime.

Mama băiatului se afla la serviciu, când s-a întâmplat totul, și presupune că fiul său ar fi găsit grenada în ocolul pentru animale, pe care îl are concubinul său în curtea casei. Deocamdată nu se știe cui i-a aparținut muniția și de unde cu exactitate au luat-o copiii.

La spital mai este un copil rănit și o doamnă, care stătea pe afară cu copiii, dar ei sunt în afara pericolului. Copilul internat, potrivit medicului de gardă de la secția ATI, a fost adus conștient, cu răni la cap, și este ținut sub supraveghere.

Mai multe mașini parcate în apropiere au rămas cu geamurile ciuruite. O schijă a spart geamul unui apartament de la etajul trei al blocului din preajmă.

Citește mai departe

Social

Ministrul Apărării şi şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova au vizitat Baza Militară din Floreşti

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul Apărăii Pavel Voicu şi comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan, împreună cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, au efectuat astăzi o vizită de lucru la Baza Militară din oraşul Floreşti pentru a evalua implementarea proiectului Misiunii OSCE cu privire la diminuarea riscurilor de explozie.

Proiectul are ca obiectiv sporirea siguranţei şi securităţii generale a cetăţenilor Republicii Moldova care locuiesc în vecinătatea depozitelor de muniţii.

PE LUNG

Oficialii au fost prezenţi la demonstraţia de inspecţie vizuală şi management al stocurilor de muniţii, aflate la depozitul din unitate şi s-au documentat cu activitatea specialiștilor militari implicaţi în aceste lucrări.

Ministrul Apărării şi-a exprimat aprecierea faţă de contribuţia OSCE la sprijinirea Republicii Moldova în îndeplinirea angajamentelor şi responsabilităţilor sale internaţionale şi naţionale în domeniul Armelor Mici şi Armamentului Uşor (SALW), precum şi muniţiei convenţionale.

În cadrul vizitei, șeful Misiunii OSCE Claus Neukirch a înmânat generalului de brigadă Igor Gorgan, șef al Statului Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, cheile de la două containere cu echipament medical de prim ajutor.

„Misiunea susţine eforturile Armatei Naţionale de a asigura stocarea corespunzătoare şi sigură a armelor mici şi a muniţiilor, astfel garantând securitatea Republicii Moldova şi devenind un bun exemplu pentru regiune”, a spus Neukirch.

De notat că misiunea sprijină Ministerul Apărării în domeniul SALW din 2006. În acest scop, Armata Naţională a Republicii Moldova a fost asistată în distrugerea muniţiilor convenţionale învechite, modernizarea managementului stocurilor şi securităţii stocurilor rămase. Astfel, în 2016, au fost renovate mai multe depozite şi au fost instalate sisteme de securitate şi supraveghere.

De asemenea, Misiunea a facilitat instruirea ofiţerilor moldoveni în domeniul securităţii fizice în managementul stocurilor.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură21 de minute în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

Tehnologie2 ore în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment21 de ore în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

ExterneO zi în urmă

Copila care luptă cu „giganții” mondiali

PE SCURT  Greta Thunberg este o tânără elevă, activă, luptătoare și directă. Ea spune lucrurilor pe nume și îi înfruntă...

EconomieO zi în urmă

Forbes: Cel mai lung zbor comercial din lume este pe cale să devină și mai lung

PE SCURT Pe parcursul ultimilor 60 de ani, zborurile comerciale au progresat fenomenal. De la Jumbo Jet din anii 60...

Sănătate2 zile în urmă

Aurul ucide cancerul, iar un parazit din pădurile tropicale protejează împotriva HIV. Ultimele noutăți medicale

PE SCURT Oamenii de știință din Australia au dezvoltat un nou compus chimic bazat pe aur, care ucide celulele afectate...

Cultură2 zile în urmă

Un film satiră arată o lume în care oamenii au decis să se micșoreze ca să salveze planeta

PE SCURT Downsizing este un film de ficțiune, de satiră, în care regizorul face glume pe seama unor oameni care...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică3 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică3 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică3 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031