Connect with us
"
"

Social

Geniştii militari atenţionează: Nu atingeți explozive necunoscute. Câți oameni au decedat în urma deflagrațiilor

Publicat

pe

PE SCURT

Serviciul geniu al Armatei Naţionale face apel către populație să anunţe imediat autorităţile locale (Primăria, Pretura) sau să sune la Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112, care, la rândul lor, vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

Apelul survine în contextul exploziei, care a avut loc ieri în oraşul Criuleni, în urma căruia un copil a decedat pe loc, iar altul a ajuns în stare gravă la spital, după ce au detonat o grenadă, găsită in una din anexele casei.

PE LUNG

Ministerul Apărării a precizat că din 1992 şi până în prezent, 24 de persoane au decedat, iar 27 au fost rănite, din cauza incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, opt copii au murit, iar alţi patru copii au fost răniţi.

Anual, echipele de genişti ale Armatei Naţionale depistează şi distrug sute de obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării. 98% dintre acestea datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, iar alte 2% — din perioada Războiului de pe Nistru din 1992.

În acest context, geniştii militari atenţionează că este interzisă:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte,

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă,

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente,

– joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie,

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

„Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, circulaţia vehiculelor”, se arată în apelul Ministerului Apărării.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Copilul rănit în explozia de la Criuleni, transportat la Chișinău cu AVIASAN. Starea este gravă, dar stabilă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Copilul de 11 ani, care a fost rănit ieri seara în urma exploziei unei grenade la Criuleni, a fost transferat cu AVIASAN la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău.

Ministra Sănătăţii, Muncii Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco, a declarat astăzi la ședința Guvernului că starea acestuia este gravă, dar stabilă. Totodată, în urma deflagrației a avut de suferit și o mămică, care se afla în apropiere.

PE LUNG

Ministra a menționat că băiatul este grav rănit la cutia toracică, având și multiple răni la mâini şi picioare.

„Băiatul a fost transferat aseară cu Aviasan. El este de o gravitate mai mult decât medie, deci este grav, dar stabil. Copilul a fost supus intervențiilor. Sperăm că o să-l salveze colegii”, a spus ministra Sănătății Ala Nemerenco.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a menţionat că este desfăşurată o anchetă pentru a elucida toate circumstanţele incidentului.

„E o durere foarte mare. Apelul meu este către cetățeni să aibă mare grijă, către părinți în special, să aibă grijă să le vorbească copiilor despre faptul că nu trebuie să se atingă de obiecte necunoscute. Să le povestească că acestea pot fi foarte periculoase. Și doi maturii trebuie să fie responsabili de arme și muniții”, a menționat prim-ministra Maia Sandu.

Reamintim că un copil de 10 ani a murit, iar altul a fost rănit, după ce au detonat o grenadă în apropiere de un teren de joacă din Criuleni.

Citește mai departe

Social

Un copil de 10 ani a murit, iar altul a fost rănit după ce au detonat o grenadă în apropiere de un teren de joacă din Criuleni

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Caz tragic în seara zilei de 31 iulie la Criuleni. Un copil de 10 ani a murit, iar altul a fost rănit, după ce au detonat o grenadă în apropiere de un teren de joacă. Tragedia s-a întâmplat în curtea blocurilor cu cinci etaje de pe bulevardul Eminescu.

Oamenii legii, care au venit la fața locului, au stabilit preventiv că unui copil, născut în 2009, posibil, i-ar fi explodat o grenadă în mână. Potrivit informațiilor preliminare, băiatul a luat grenada din gospodăria proprietarului casei unde locuia, scrie Estcurier.md.

PE LUNG

Oleg Cioban, șeful Inspectoratului de Poliție Criuleni, citat de sursa citată, a menționat că tragedia s-a produs în intervalul 20:00 – 20:20, când poliția a fost alertată de către o doamnă, care a anunțat că s-a produs o deflagrație și că sunt victime.

Mama băiatului se afla la serviciu, când s-a întâmplat totul, și presupune că fiul său ar fi găsit grenada în ocolul pentru animale, pe care îl are concubinul său în curtea casei. Deocamdată nu se știe cui i-a aparținut muniția și de unde cu exactitate au luat-o copiii.

La spital mai este un copil rănit și o doamnă, care stătea pe afară cu copiii, dar ei sunt în afara pericolului. Copilul internat, potrivit medicului de gardă de la secția ATI, a fost adus conștient, cu răni la cap, și este ținut sub supraveghere.

Mai multe mașini parcate în apropiere au rămas cu geamurile ciuruite. O schijă a spart geamul unui apartament de la etajul trei al blocului din preajmă.

Citește mai departe

Social

Ministrul Apărării şi şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova au vizitat Baza Militară din Floreşti

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul Apărăii Pavel Voicu şi comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan, împreună cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, au efectuat astăzi o vizită de lucru la Baza Militară din oraşul Floreşti pentru a evalua implementarea proiectului Misiunii OSCE cu privire la diminuarea riscurilor de explozie.

Proiectul are ca obiectiv sporirea siguranţei şi securităţii generale a cetăţenilor Republicii Moldova care locuiesc în vecinătatea depozitelor de muniţii.

PE LUNG

Oficialii au fost prezenţi la demonstraţia de inspecţie vizuală şi management al stocurilor de muniţii, aflate la depozitul din unitate şi s-au documentat cu activitatea specialiștilor militari implicaţi în aceste lucrări.

Ministrul Apărării şi-a exprimat aprecierea faţă de contribuţia OSCE la sprijinirea Republicii Moldova în îndeplinirea angajamentelor şi responsabilităţilor sale internaţionale şi naţionale în domeniul Armelor Mici şi Armamentului Uşor (SALW), precum şi muniţiei convenţionale.

În cadrul vizitei, șeful Misiunii OSCE Claus Neukirch a înmânat generalului de brigadă Igor Gorgan, șef al Statului Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, cheile de la două containere cu echipament medical de prim ajutor.

„Misiunea susţine eforturile Armatei Naţionale de a asigura stocarea corespunzătoare şi sigură a armelor mici şi a muniţiilor, astfel garantând securitatea Republicii Moldova şi devenind un bun exemplu pentru regiune”, a spus Neukirch.

De notat că misiunea sprijină Ministerul Apărării în domeniul SALW din 2006. În acest scop, Armata Naţională a Republicii Moldova a fost asistată în distrugerea muniţiilor convenţionale învechite, modernizarea managementului stocurilor şi securităţii stocurilor rămase. Astfel, în 2016, au fost renovate mai multe depozite şi au fost instalate sisteme de securitate şi supraveghere.

De asemenea, Misiunea a facilitat instruirea ofiţerilor moldoveni în domeniul securităţii fizice în managementul stocurilor.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură2 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie3 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova3 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social4 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură4 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829