Grupul General Electric şi-a apărat – vineri – reactorul de tip Mark 1, a cărui concepţie datează de 40 de ani şi care echipează centrala nucleară avariată de la Fukushima /Japonia/, informează AFP.
Grupul american a respins cu vigoare alegaţiile potrivit cărora ar exista slăbiciuni în concepţia reactorului său, al cărui model dotează cinci dintre cele şase unităţi ale centralei japoneze, unde sistemul de răcire a fost avariat de seismul urmat de tsunami din 11 martie.
"Reactorul Mark 1 este în concordanţă cu exigenţele necesare şi a funcţionat foarte bine timp de 40 de ani", afirmă grupul într-un comunicat.
"Concepţia incintei sale de izolare a fost modificată în anii 1980 pentru a urma ameliorările tehnologice şi modificările în regulament. Toate modificările cerute de autorităţile regulamentare au fost efectuate", adaugă întreprinderea.
Reactoarele din generaţia Mark 1 au fost printre modelele cele mai populare în anii 1960 şi 1970, când 23 dintre ele au fost instalate în SUA şi 32 în lume. Dar criticile au vizat în special concepţia incintei sale de izolare, estimând că ea nu ar rezista în caz de fisiune a miezului reactorului.
Pentru General Electric, concepţia reactorului apelează la o tehnologie de suprimare a presiunii care permite existenţa unei incinte izolatoare mai mici. "În 1980, Comisia americană de reglementare în domeniul nuclear /NRC/ a conchis că acest sistem de suprimare a presiunii este sigur", adaugă grupul.
General Electric nu precizează totuşi dacă Mark 1 este capabil să suporte cascada de incidente care afectează centrala de la Fukushima Daiichi, după violentul seism cu magnitudinea 9 care a lovit Japonia. "Credem că este prea devreme pentru a spune exact ce s-a petrecut în fiecare dintre reactoarele de la Fukishima", susţine compania americană.