Gazprom transmite semnale României

Pe fundalul prognozelor privind majorarea preţului la gaze pentru Europa, experţii români încearcă să grăbească tratativele cu Moscova.

Moscova dă de înţeles Bucureştiului că pentru a obţine un preţ mai bun la gazul importat, ar trebui să facă anumite gesturi. Nu este foarte clar dacă Rusia aşteaptă doar gesturi politice sau dacă este vorba doar despre chestiuni economice.

Semnalul dat în aceste zile este acelaşi pe care Moscova îl transmite la Bucureşti de ani de zile: Rusia vrea să investească în domenii strategice, precum cele energetice. Igor Sidorov, consilier economic la ambasada rusă a spus-o cât se poate de clar: dacă România ar fi vândut Distrigaz Sud către Gazprom, care a vrut să cumpere această societate, roânii ar fi avut astăzi un preţ mai bun la gaze.

Oficialul rus care participă la Reuniunea Ministerială a Miniştrilor Economiei din Statele Membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre a mai declarat că România ar putea avea relaţii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, dacă ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federaţia Rusă la un preţ mai mic.

Această declaraţie are loc pornind de la memorandumul de înţelegere convenit de guvernul român şi Comisia Europeană care prevede ca executivul autohton să înceapă cât mai curând negocieri cu Rusia privind acordurile istorice referitoare la tranzitul gazelor prin conductele aflate pe teritoriul României.

Sistemul naţional de transport al gazelor este administrat de compania de stat Transgaz, controlată în proporţie de 73,5 la sută de Ministerul Economiei. Oficialii români şi ruşi au discutat anul trecut posibilitatea renegocierii, în vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin România a gazelor naturale către statele din Balcani, contracte care expiră în acest an.

De asemenea, tratativele au vizat şi extinderea colaborării cu Gazprom în zona producţiei de energie electrică.

În acest moment România importă gaz din Rusia prin intermediul unor societăţi private, iar specialiştii sperau că excluzând cele două firme prin care se cumpără gazul rusesc, preţul final ar fi mai mic. Igor Sidorov, de la ambasada rusă din România a explicat, însă, că atunci când România importă gaze direct din Rusia, era rău-platnică, dar după ce în relaţia dintre România şi Rusia au apărut intermediarii agreaţi de Gazprom, autorităţile române şi-au onorat obligaţiile la timp.

România importă în această perioadă gaze cu 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce alte state europene achiziţionează gaze ruseşti cu circa 360 dolari pentru o mie de metri cubi, iar Republica Moldova cu 320 de dolari. Gazprom a prognozat, recent, majorări masive la preţurile gazelor naturale furnizate Europei, putând ajunge chiar şi la 500 de dolari pentru o mie de metri până la sfârşitul anului, de aceea experţii români încearcă să grăbească tratativele cu Moscova, deşi deocamdată nu se ştie ce ar putea da la schimb. Se ştie, însă, că Rusia ar vrea sa construiască împreună cu România un depozit de gaze naturale la Mărgineni în judeţul Neamţ cu o capacitate de 2 miliarde de metri cubi, mizând şi în această ecuaţie pe eliminarea Ucrainei din tranzitul gazelor spre Occident.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare