„Friptură cu arzător”, „element de încălzire josnic” sau „blincuri ”- greșeli depistate de ASP în denumirile de produse

Agenția Servicii Publice, care a preluat funcțiile Centrului Național de Terminologie, a anunțat astăzi că a respins mai multe solicitări privind aprobarea denumirilor de companii și de produse din cauza greșelilor de limbă.

Instituția a precizat că cele mai frecvente țin de absența cratimei în cuvinte compuse, folosirea cratimei acolo unde nu este cazul, folosirea improprie a unor termeni, a pleonasmelor, scrierea denumirilor oficiale cu minuscule, dar și utilizarea calchierilor din limba rusă.

De exemplu, în textele de publicitate au fost depistate greșeli precum: „Construim cu stafide” (rus. Строим с изюминкой), „Gingașă împărăție bătută cu frișcă” (rus.Нежное королевство взбитых сливок), „Ultimele sunt bune” (rus.Остатки сладки).

În instrucțiuni de utilizare a unor aparate: „scoateți pielița plastică” în loc de „înlăturați pelicula” și „element de încălzire josnic” în loc de „element de încălzire inferior”.

În denumiri de produse: „blincuri” (rus. блины), „coreică de porc” în loc de antricot, „friptură cu arzător” în loc de friptură la grătar.

De asemenea, un răspuns negativ au primit și solicitanții denumirilor de produse: rachiu „Lacrima Basarabiei” și hârtie igienică „Realitate”.

ASP a precizat că în lunile august-noiembrie 2018 au fost aprobate 1210 denumiri de unități de drept și 803 texte pentru ștampile. În ordinea frecvenței solicitărilor urmează serviciul de redactare și autorizare a textelor publicitare. În perioada de referință au fost prestate 949 asemenea servicii.

În aceeași perioadă au fost verificate, redactate și aprobate 25 de denumiri de străzi pentru autoritățile publice locale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.