Franţa este ameninţată?!

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Problemele provocate de criză, sunt asemeni unei mingi, care lovindu-se de un stat, neapărat vor fi atinse şi altele.

Cam aşa stau lucrurile şi de data aceasta, din cauza Italiei şi a Spaniei, are de suferit şi cea de-a doua economie, după mărime din Europa.

Dobânzile la obligaţiunile franceze, au atins cel mai mare spread din ultimii 21 de ani faţă de cele din Germania.
În urma summit-ului European, de acum două săptămâni, colacul de salvare al Greciei, în care s-a căutat soluţii pentru a calma pieţele, s-a observat că, lucrurile din Zona euro, în loc să progreseze, se cufundă şi mai tare.

La îceputul acestei săptămâni, dobânzile la obligaţiuni deja au atins Italia şi Spania, ajungând la niveluri record, iar acum a venit rândul Franţei să fie luată mai din strâns.

Diferenţa dintre randamentele datoriei franceze faţă de cea germană a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Dobânzile franceze cu scadenţa de până la 10 ani au variat între 3,16 şi 3,22% în şedinţa din 3 august, în timp ce hârtiile nemţeşti la aceeaşi scadenţă au avut o variaţie de dobândă între 2,33 şi 2,45%.

Aşa cum lanţul Europei, devine din ce în ce mai slab, se fac bănuieli, precum că Franţa, ar putea deveni una dintre cele mai slabe verigi, chiar dacă statul nu se împrumută mai scump în acest moment decât o făcea în urmă cu câteva luni şi nivelul de dobândă înregistrat nu este încă periculos, totuşi pantele franceze, devin din ce în ce mai abrupte.

Ca şi în situaţia Italiei şi a Spaniei, majorarea dobânzilor, a generat şi pentru Franţa, o creştere a costului de asigurare împotriva riscului de incapacitate de plată, ajungând la un record.

Spania şi Italia garantează în prezent 13%, respectiv 19% din Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) de 440 miliarde de euro, în timp ce Franţa şi Germania au 22%, respectiv 29% din garanţii.

Iar în cazul când italienii şi spaniolii vor fi înghiţiţi, nemţii şi francejii, vor fi unicii care vor trebui să susţină cea mai mare parte a mecanismului de ajutorare, European.

Dacă Spania şi Italia vor ajunge, să nu mai poată participa în calitate de garant, povara lor se va împărţi între ceilalţi membrii, o parte revenind şi pe umerii Franţei, care deja s-a cam început a împiedica.

Datoria publică este la 83,5% din PIB şi cei de la FMI estimează că acesta ar putea ajunge până la 95% din PIB în 2013 dacă guvernul nu ia măsuri suplimentare.

În cazul în care statul francez,va ajunge să nu-şi mai poată reveni, Germaniei îi va reveni o misiune foarte importantă, aceasta, va fi nevoită, de una singură să lupte, pentru a menţine moneda unică europeană.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare