Fotografiile care au oprit exploatarea copiilor prin muncă în America

PE SCURT

Sub pretextul că este un simplu vânzător de Biblii, fotograful documentar Lewis Hine a intrat în mine de cărbune, fabrici de textile sau industriale. Planul lui, însă, era de a face fotografii cu acei copii copii care lucrau acolo, pentru a arăta lumii întregi ce se întâmplă și în ce condiții lucrează aceștia.

Asta se întâmpla la începutul anilor 1900, în Statele Unite ale Americii. Fotograful a surprins băieței care coborau în mine periculoase, copii de 7 ani desculț care vindeau ziare pe străzi și alții de doar patru ani trudind pe câmpurile de tutun.  Deși, în SUA deja funcționau sindicatele pentru a proteja muncitorii și Ziua Muncii era deja o zi națională de sărbătoare, angajarea copiilor la muncă încă mai era o practică  larg răspândită și acceptată. Biroul de Statistică a Muncii estimează că, la sfârșitul secolului, cel puțin 18 la sută dintre copiii între 10 și 15 ani erau angajați. Fotografiile realizate de Hine a schimbat percepția societății asupra exploatării copiilor și a motivat promulgarea legii care interzicea acest lucru.

PE LUNG

Astăzi, Biblioteca Congresului SUA dispune de o colecție de peste 5000 de fotografii ale lui Hine, inclusiv miile pe care le-a realizat pentru Comitetul Național pentru Munca Copilului, cunoscut sub numele de NCLC.

„Lewis Hine s-a asigurat ca milioanele de copii de astăzi nu lucrează”, a declarat Jeffrey Newman, fost președinte al comitetului din New York.

Enlarge

1-3
O tânără filatoare la fabrica de bumbac din Carolina de Nord. Fotografie realizată de Lewis Hine, fotograful documentar care a provocat prin lucrările sale promulgarea legii care interzice exploatarea copiilor prin muncă.

Enlarge

2-2
Maud Daly, 5 ani, și Grade Daly, 3 ani, fotografiate de Hine în 1911. Fiecare fată aduna o oală cu creveți pe zi pentru o companie de stridii din Mississippi. „Cel mai tânăr copil a spus că este cel mai rapid muncitor”, a notat Hine.

Scopul lui Hine nu a fost să arate publicului că acei copii erau folosiți pentru câștig financiar – acesta era deja un fapt binecunoscut. La acea vreme, mulți credeau că practica avea beneficii substanțiale – copii ar putea învăța valoarea muncii grele; întreprinderile și-ar putea crește productivitatea și scădea plata pe oră; părinții ar putea conta pe copiii lor pentru a sprijini familia, ceea ce înseamnă că adulții ar putea lucra mai puțin sau deloc.

Enlarge

3-2
„Băieții spărgători” de la o mină de cărbune din Pennsylvania, fotografiată de Hine în 1911

Practica angajării minorilor era atât de comună, încât o mamă, în 1907, declara pentru presă că: „M-am săturat să văd atâția copii mari (de zece ani) jucându-se pe străzi”. Astfel, fotografiile lui Hine au arătat costul acestei practici: condiții de muncă nesigure, mașini periculoase și proprietari de afaceri care au refuzat să-și educe copiii sau să-și limiteze programul de lucru.

Enlarge

foto-4
Hine a făcut această fotografie cu Harold Walker, un culegător de bumbac de 5 ani din Oklahoma, în 1916.

Deși au existat investigații care au încercat să expună aceste circumstanțe în trecut, companiile au respins pur și simplu aceste acuzații, numindu-le „fake news”. „Când Hine a completat investigațiile cu imagini, a creat un set de dovezi care nu mai puteau fi negate.

Enlarge

foto-5
Hine s-a străduit să arate cât de nesigure erau condițiile de muncă pentru copii. La o fabrică de textile din Georgia, în 1909, el a găsit băieți atât de mici încât trebuiau să urce pe utilaje pentru a repara firele rupte.

Munca lui Hine a atras atenția Comitetul Național pentru Munca Copilului (NCLC), care a fost fondată în 1904, cu misiunea de a pune capăt exploatării copiilor. Astăzi, utilizarea fotografiei ca instrument de expunere a infracțiunilor nu mai este revoluționară. Dar pe vremea lui Hine, când ziarele abia începeau să încorporeze fotografii în produsul lor zilnic, metoda era aproape necunoscută.

Enlarge

6
Hine a fotografiat zeci de băieți-gazetari pe străzile orașului Washigton. În fotografia de mai sus, este Earl Holt, 6 ani, din Washingtonul de Sud

NCLC a publicat fotografiile lui Hine în materialele sale de publicitate, încercând să influențeze parlamentarii și alți jucători cu influență pentru a înceta această nedreptate. Expoziții, ziare și mass-media progresiste au preluat subiectul și s-au asigurat că este discutat și văzut de întreaga țară. Dar la începutul anilor 1900 nu exista niciun subiect viral. Răspândirea fotografiilor lui Hine și reforma pe care au inspirat-o au fost extrem de lente.

Enlarge

7
Hine i-a întâlnit pe acești tineri lucrători într-o fabrică de sticlă în Alexandria. Hine rareori fotografia copii de origine afro-americană, cărora de obicei nu lise permitea să lucreaze alături de copiii „albi”, pe care el îi fotografia.

Legea privind standardele de muncă echitabile, legea federală care ar interzice angajarea minorilor a fost adoptată abia în 1938. Hine a murit doi ani mai târziu – cu mult înainte ca activitatea sa să fie recunoscută pentru impactul pe care l-a avut.

Enlarge

8
Frank, 14 ani, lucra într-o mină de cărbune, în Virgina de Vest. Picioarele i-au fost tăiate de o mașină cu motor din mină. Fotografia a fost făcută în 1910.

Acum, fotografiile lui Hine sunt expuse în muzee și vândute la licitații cu o valoare mai mare de 5.000 USD pe bucată și sunt apreciate ca influență majoră pentru noile generații de fotografi documentari.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.