Astăzi, 19 mai, a avut loc marșul solidarității „Sunt OK”, organizat de comunitatea LGBT. Sloganul marșului a fost „Sunt ok cu mine, dar nu sunt ok cu ura”. Moldova.org a mers să vadă ce au luat cu ei manifestanții, dar și anti-manifestanții marșului solidarității.
Enlarge

Petru s-a trezit dis-de-dimineață, și-a luat o pancartă pe care a scris cu litere mari: „Is not ok to be gay” și a venit în centrul capitalei. A venit să împiedice pe homosexuali să meargă prin Chișinău, ne-a spus el revoltat. „Nu mă interesează ce fac ei acasă, dar să nu-i vedem pe stradă. Oare nu le ajunge să arate cine sunt acasă? De ce să murdărească acest pământ?”, se întreabă Petru, un bărbat trecut de 40 de ani, cu privirea ușor agitată și palme cu bătături. Pentru el cuvântul libertate capătă diferite valori, în funcție de religie, orientare sexuală și opiniile pe care le ai.
Enlarge

Pentru libertatea oferită măcar pentru o oră, cât a durat marșul LGBT, Eduard și Mamicon au parcurs mii de km, din Armenia până în Moldova. Vor să se simtă liberi și ok cu ceea cine și cum sunt. „La noi este cel mai mare păcat și infracțiune să fii altfel decât alții. Ne-am luat flagul comunității noastre, am îmbrăcat cămașa preferată de culoarea roz și am venit aici”, ne-a spus Eduard, afișând un zâmbet larg și cald. Încearcă să nu observe că această libertate are și aici, în Moldova, condițiile sale.
Participanții marșului solidarității au adus cu ei torbițe de bumbac, pancarte, flaguri, flaiere și multe zâmbete. După desfășurarea marșului, manifestanții au urcat în autocare.

















Ulterior, un grup de credincioși, echipați cu icoane, cruci, butelii cu aghiazmă, basmale pe cap, frunți încruntate și fredonând rugăciuni, au mers pe jumătate din traseul parcurs de comunitatea LGBT, pentru „a curăța drumul”, au argumentat ei.










Însă, cel mai bine echipați au fost cei circa două mii de polițiști și carabinieri. Aceștia purtau cu ei: căști, cătușe, bâte, rații etc.
























Spre deosebire de anii trecuți, când marșul LGBT a fost însoțit de manifestări înverșunate ale unor comunități religioase, actuala ediție s-a desfășurat fără altercații și violențe.