Fostul ministru Veaceslav Negruță, audiat la comisia parlamentară privind furtul miliardului. Urmează Veaceslav Ioniță și Valeriu Lazăr

PE SCURT

Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță a fost audiat astăzi la comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului. Președintele comisiei, deputatul Alexandr Slusari a declarat că deputații au obținut o informație foarte importantă, consistentă, însoțită de documente pe suport de hârtie.

„Suntem foarte mulțumiți de audierile de astăzi. Multe detalii le-am aflat, în mare parte informația primită de la Veaceslav Negruță a confirmat ipoteza comisiei noastre”, a spus Alexandru Slusari.

PE LUNG

Președintele comisiei a lansat invitație oficială pentru audieri pentru fostul președintele al Comisiei parlamentare economie, buget și finanațe Veaceslav Ioniță, și fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr. Audierile vor avea loc joi, 27 iunie, ora 16:00.

Slusari a declarat că săptămâna viitoare vor fi audiate mai multe persoane.

„Ne mișcăm foarte bine. În urma audierilor de astăzi au mai fost înaintate trei demersuri, două în adresa Băncii Naționale și una la Secretariatul Parlamentului. Avem nevoie de copiile contractelor cu compania Kroll, precum și lista șefilor departamentelor de la BNM în perioada 2013-2014. De asemenea, avem nevoie de stenograma comisiei pentru buget și finanțe din aprilie 2013, când s-a luat decizia de blocare a capitalizării Băncii de Economieii”, a spus Slusari.

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a fost constituită la una din primele ședințe ale Parlamentului. Scopul principal al acestei comisii este elucidarea tuturor acțiunilor sau inacțiunilor instituțiilor statului, începând cu anul 2010 și până în prezent.

„Vrem să elucidăm situația cap-coadă”, a menționat atunci Slusari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.