A fost sechestrat tirajul săptămânalului regional „Cuvântul”. ONG-urile de media cer ministrului de Interne să scoată sechestrul

Tirajul de vineri al ziarului regional „Cuvântul” a fost sigilat astăzi de către Poliția din Rezina în timp ce un angajat al tipografiei transporta ziarele de la tipografie la centrul de poştă din Rezina. ONG-urile de media califică acest incident ca un abuz grav din partea poliţiei şi o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal.

Cazul a fost inițial sesizat de jurnalista Cornelia Cozonac, care a scris pe o rețea de socializare că mașina personală a unui angajat al tipografiei ziarului de la Rezina, care transporta cele 3800 de exemplare, către Centrul de Poștă Rezina, a fost reținut și arestat de către poliția din Rezina. Mașina a fost sigilată.

“Angajatul reținut spune că i s-ar fi invocat faptul că nu are foaie de parcurs. Mașina era a angajatului, nu a redacției, deci, nu avea cum să aibă foaie de parcurs. Tirajul ziarului trebuia să fie transmis Poștei la ora 15.00, ca să fie distribuit mâine dimineața”, a scris jurnalista.

Ulterior, ONG-urile de media au declarat că sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare.

“Motivul invocat de poliţia din Rezina, şi anume lipsa foii de parcurs a şoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza oraşului Rezina, este unul ilegal şi reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare”, se arată în declarația ONG-urilor.

Acestea au cerut ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu şi să dispună de urgenţă scoaterea sechestrului pentru ca tirajul ziarului „Cuvântul” să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informaţie.

De asemenea, ONG-urile au cerut sancţionarea persoanelor care au ordonat aplicarea sechestrului şi excluderea unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliţiei.

Solicităm primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice. Aducem acest caz scandalos la cunoştinţa Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei SUA în Republica Moldova, altor parteneri de dezvoltare, şi solicităm intervenţia lor pentru asigurarea libertăţii editoriale a publicaţiilor independente din Republica Moldova, se mai arată în declarația menționată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.