Connect with us
"
"

Social

A fost identificat insecticidul care a provocat tragedia de la Cantemir. De ce nu a fost afectat bunelul

Publicat

pe

Raportul preliminar privind cazul de intoxicaţie din satul Flocoasa, Cantemir, arată că cele cinci persoane s-au intoxicat în urma inhalării vaporilor de insecticid „Valsafid”. Conform cercetărilor efectuate de specialişti, este vorba de o intoxicaţie cu fosfid de aluminiu.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, s-a stabilit că la data de 28 octombrie bunelul victimelor a prelucrat circa 7-8 tone de grâu cu preparatul „Valsafid”. Pastilele au fost aplicate pe toată suprafața grâului, după care a fost acoperit cu o peliculă.

Acesta a fost depozitat peste noapte într-o cameră alături de dormitorul în care se aflau persoanele care s-au intoxicat.

Bunelul acestora a reușit să evite intoxicația, pentru că adormit în altă casă din curte.

În același timp, ANSA a precizat că „Valsafid” este un preparat care se utilizează în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor la grâu, mazăre și porumb. La interacțiunea preparatului cu oxigenul se eliberează gaz toxic și otrăvitor de I grupa de toxicitate, care are miros de carbid sau usturoi.

De asemenea, potrivit instrucțiunilor, lucrările de tratare cu acest insecticid se efectuează de către profesioniști cu echipament antigaz special, iar măsurile de tratare se realizează într-o încăperea cu izolarea ermetică, care nu permite eliberarea gazului din încăpere.

Reamintim că trei copii de patru, opt și unsprezece ani din Flocoasa, Cantemir, au decedat. Mama a două fetițe și bunica lor se află la spital în stare gravă, acestea sunt diagnosticate cu „intoxicație acută cu insecticid”.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

27 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 232 cazuri noi de infecție

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

232 cazuri noi de infecție cu noul Coronavirus

232 cazuri noi de infectare cu noul Coronavirus au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 53 în Transnistria. Cazurile au fost depistate în urma procesării a 1663 de teste, dintre care 1289 au fost primare, iar 374 repetate.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7537 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 11, felceri – 1, personal auxiliar – 4.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea unui nou deces provocat de infecția COVID-19. Este vorba despre o femeie de 80 ani, din r-nul Strășeni, internată la IMSP SR Strășeni, pe data de 25 mai. Comorbidități: angină pectorală de efort, ciroză hepatică.

Până la ora actuală, 3 975 persoane au fost tratate, iar 274 au decedat din cauza COVID-19.

Consumabile, produse de igienă și dezinfectanți procurate pentru maternități

Un lot de consumabile de primă necesitate, produse de igienă și dezinfectanți în valoare totală de 285 mii de lei a fost procurat pentru maternitățile din țară.

Produsele sunt destinate femeilor gravide, lăuzelor, și nou-născuților, dar și lucrătorilor medicali de la 11 Centre perinatale de nivelul doi si trei din tara, care acoperă circa 80% din nașteri din toata tara. Bunurile au fost deja livrate la Institutul Mamei si Copilului, și maternităților din Căușeni si Orhei. Urmează și alte livrări la maternitățile din Soroca, Cahul, Ceadâr Lunga, Edineț, Hâncești, Ungheni si maternitatea de la Spitalul municipal nr 1.

Donația este realizată în cadrul Programului „Prevenirea și Răspuns la COVID-19”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul face parte din asistența in valoare de 2,2 milioane de dolari SUA, oferită de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova.

În cadrul aceluiași program, toate centrele de sănătate din comunitățile rurale si din centrele raionale vor beneficia în timpul apropiat de produse de igiena si dezinfectanți.

O fabrică de confecții din Bălţi a intrat în regim de carantină

La o fabrică de confecții din municipiul Bălţi se instituie regim de carantină, după ce în ultimele două săptămâni acolo au fost confirmate 13 cazuri de infecție. Astfel, Primăria Bălți a comunicat că, prin decizia Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică Bălți, aprobată prin vot unanim, regimul de carantină la Întreprinderea cu Capital Străin „MAXMANSERV” SRL, se instituie începând cu data de 27 mai, orav 00:00 până la 09 iunie 2020 ora 24:00, inclusiv cu sistarea activității întreprinderii vizate pe durata regimului de carantină.

Toate persoanele contacte din rândul angajaţilor întreprinderii se vor plasa în regim de autoizolare la domiciliu, iar Centrul Medicilor de Famile Municipal Bălţi va asigura supravegherea medicală a persoanelor aflate în regim de autoizolare. De asemenea, administraţia întreprinderii urmează să elaboreze un plan de măsuri pentru lichidarea focarului de infecţie, care va fi coordonat cu Centrul de Sănătate Publică Bălţi. La fabrică activează peste 700 de angajați.

Noi măsuri de control la traversarea frontierei de stat

Astăzi, au fost aprobate un șir de acțiuni și reguli privind modul de intrare/ieșire din Republica Moldova, care persoane vor beneficia de excepții și care sunt culoarele tranzit instituite între punctele de trecere a frontierei de stat.

Astfel, Poliția de Frontieră a informat despre menținerea procedurii pentru cetățenii care se prezintă pe sensul de intrare în Republica Moldova, și anume: completarea fișei epidemiologică și semnarea Declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare pe o perioadă de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate.

Se interzice intrarea în Republica Moldova, până la 30 iunie 2020, a străinilor și apatrizilor, cu excepția unor categorii. De asemenea, persoanele care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligate să respecte regimul de autoizolare, Lista tuturor categoriilor de cetățeni la care se referă aceste decizii, poate fi găsită AICI.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova va fi efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier.

Cinci noi decese. Bilanțul ajunge la 273 de persoane

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 259 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, 17 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. Alte 555 de persoane sunt în stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați  86 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7305 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 899 în Transnistria. Până la ziua de azi, au fost confirmate 1522 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-356, farmaciști-20, asistenţi medicali-590, felceri-81, personal auxiliar-475 persoane.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19. Este vorba despre două femei și trei bărbați, cu vârste cuprinse între 45 și 81 de ani.

Deces 269: Femeie de 69 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 11 mai, Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: boală cronică renală, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, edem cerebral.

Deces 270: Bărbat de 45 ani, din raionul Soroca. Internat în stare gravă la data de 24 mai, la spitalul raional Soroca. Comorbidități: patologice cardiacă, retard mental, obezitate avansată, hipertensiune arterială.

Deces 271: Bărbat de 63 ani, din Găgăuzia. Internat la data de 23 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: insuficiență hepatică, dereglări hidroelectrolitice, insuficiență cardiacă cronică, bronhopatie cronică obstructivă, pielonefrită cronică, obezitate gr.II.

Deces 272: Bărbat de 55 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 11 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr.III, cardiopatie hipertensivă.

Deces 273: Femeie de 81 ani, din mun. Chișinău. Internată în stare extrem de gravă, la data de 18 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: sechele după AVC, infarct miocardic vechi, bronhopneumopatie cronică obstructivă.

Reamintim că pe 25 mai, Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis:

  • reluarea activității punctelor de trecere a frontierei de stat, ținând cont de relansarea treptată a transportului de persoane și mărfuri în trafic internațional. De ieri 26 mai, este permis transportul feroviar și rutier de persoane în trafic internațional. Totuși, asta nu înseamncă că trenurile vor începe să circule, întrucât celelalte state în care merg trenurile noastre nu au deschis hotarele și nu au permis trasnportului feroviar internațional să circule.

Citește mai departe

Sănătate

20 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă un medic a decedat. Cifra lucrătorilor medicali, victime ale coronavirusului, ajunge la 12

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

+213 cazuri noi de COVID-19

Astăzi au fost confirmate 213 cazuri noi de infectare cu COVID-19.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 6 553 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 33 sunt lucrători medicali: medici – 3, asistenți medicali – 22, personal auxiliar – 8.

În cadrul briefing-ului de presă, secretarul de stat, Constantin Rîmiș a informat despre înregistrarea unui focar de infecție, în cadrul secției de chirurgie și terapie intensivă din cadrul Spitalului raional Strășeni, unde s-au înregistrat 12 cazuri de infecție în rândul lucrătorilor medicali. Urmează Comisia de sănătate publică la nivel de raion să ia decizii privind măsurile care vor fi întreprinse.

Totodată, au fost prezentate informații actualizate privind focarul înregistrat la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități mintale Bădiceni, în cadrul căruia au fost înregistrați 115 beneficiari confirmați pozitivi la COVID-19, dintre care 38 sunt spitalizați. La fel, 37 angajați sunt infectați cu noul Coronavirus, dintre care 36 se află la tratament la domiciliu, iar 1 persoană este spitalizată.

De asemenea, au fost înregistrate încă trei decese pe parcursul zilei:

Deces 226: Bărbat de 68 ani, din Ștefan Vodă. Internat la data de 14 mai, la Insitutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: infarct miocardic vechi, diabet zaharat tip II, insuficiență renală.

Deces 227: Femeie de 77 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 12 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: accedent vascular cerebral ischemic.

Deces 228: Femeie de de 62 ani, din Strășeni. Internată în stare gravă, la data de 12 mai, la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Comorbidități: insuficiență poliorganică decompensată cardiacă, cerebrală și renală.

A mai decedat un medic

COVID-19 a mai răpus un medic. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță decesul șefului filialei din satul Sculeni a Spitalului raional Ungheni, Gheorghe Popa.

La data de 10 mai curent, Gheorghe Popa a fost transferat de la spitalul raional Ungheni, în cadrul Spitalul Clinic Republican. În urma complicațiilor, acesta s-a stins din viață, la data de 20 mai (deces 225).

Este al 12-lea lucrător medical răpus de infecția COVID-19.

Protest al comercianților de la Piața Centrală

Un nou protest al comercianților. De data aceasta ei au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale.

Enlarge

98104042_2664562030491226_781603886602387456_o
Foto: Facebook/ Ilian Cașu

Oamenii au protestat și la Piața Centrală când primarul Ion Ceban a prezentat în faa presei planul de modernizare a pieței.

Geplaatst door Verbițchi Ruslan op Dinsdag 19 mei 2020

Oamenii se plâng că își doresc să muncească, întrucât nu au resurse financiare.

Enlarge

98585412_2664562117157884_4045997400584617984_o
Foto: Facebook/ Ilian Cașu

Chiar dacă piețele din țară au fost redeschise, cele din Chișinău și Bălți au rămas închise până la 31 mai, prin Dispoziția nr. 11 a Comisiei Excepționale în Sănătate Publică. Totuși, piața de la Bălți a fost redeschisă.

Piata la Balti REDESCHISĂ! Felicitări baltenilor și echipei primarului Renato Usatii!

Geplaatst door Ilian Casu op Woensdag 20 mei 2020

România mai oferă ajutoare

Armata României va participa cu forţe, mijloace şi echipamente la două misiuni de asistenţă umanitară în Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.

Misiunea de sprijin pentru Republica Moldova se derulează pe următoarele coordonate: constituirea la nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr Carol Davila a unei echipe medicale formate din până la 12 medici şi asistenţi medicali, care se poate deplasa, la ordin, pentru o perioadă de două săptămâni în sprjinul activităţilor medicale dintr-un spital din Chişinău; sprijin pentru evacuarea militarilor moldoveni infectaţi cu COVID-19 din teatrele de operaţii din Balcani şi din Mali; punerea la dispoziţie a unei aeronave C 27 Spartan – în limita a trei ieşiri – pentru transport de materiale medicale, la solicitarea autorităţilor din Republica Moldova, din ţări ale UE sau Turcia la Chişinău, în limita a 20 de ore de zbor; asigurarea unei grupe de decontaminare a personalului, tehnicii şi terenului, la solicitare.

Centrul COVID-19 Chișinău nu își va sista activitatea

În contextul situației epidemiologice actuale și înregistrarea în continuare a unui număr însemnat de cazuri de infecție cu noul Coronavirus în Republica Moldova, Centrul COVID-19 Chișinău nu își va sista activitatea după ridicarea stării de urgență.

Atribuțiile de bază ale IMSP Centrul COVID–19 Chișinău sunt depistarea cazurilor de infecție cu noul Coronavirus, referirea ulterioară a pacienților cu COVID–19 către instituțiile medico-sanitare publice desemnate, precum și prestarea serviciilor medicale persoanelor cu statut de suspect/probabil/confirmat la infecția cu noul Coronavirus.

De la înființarea sa, în cadrul instituției medicale, au fost internați 1 816 pacienți cu suspecție la COVID-19, din municipiul Chișinău și din raioanele țării.

22 pacienți conectați la aparate de respirație asistată

În Republica Moldova sunt confirmate 6 340 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 46 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

244 – stare gravă, dintre care:

22 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată

546 – stare de gravitate medie

Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate 60 de persoane care s-au tratat de COVID-19. La fel, au finalizat cu vindecare tratamentul la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, încă 120 de persoane. Totodată, s-au tratat de COVID-19, 265 persoane din regiunea transnistreană. Total, persoane tratate, 2953, ceea ce înseamnă că 46,5% dintre cei infectați au fost tratați.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 385 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici- 327, asistenţi medicali- 525, felceri- 71, farmacişti- 20, personal auxiliar- 442 persoane.

Au fost înregistrate alte 3 decese cauzate de COVID-19, în total: 224

Deces 222: Bărbat de 62 ani, din mun. Chișinău, internat la Spitalul Clinic Republican pe data de 17.05.2020. Comorbidități: cardiopatie ischemică, angină pectorală de efort CF II, insuficiență respiratorie gr. III, insuficiență cardiacă cronică gr. III.

Deces 223: Bărbat de 82 ani, din r-nul Ceadîr-Lunga, internat la IMSP SR Cimișlia, pe data de 16.05.2020. Comorbidități: cancer de prostată, angină pectorală de efort, hipertensiune arterială gr. III.

Deces 224: Femeie de 80 ani, din Transnitria. Comorbidități: cardiopatie, pielonefrită cronică.

„Culegem roadele de la 9 mai. Am văzut azi orașul mișună, transportul public e supraaglomerat, măsurile de protecție nu sunt respectate”, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Fluxul de persoane la frontieră s-a majorat

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 4 380 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 2 672 traversări persoane, dintre care 1 694 treceri la frontiera moldo-română, 975 treceri la frontiera cu Ucraina și trei treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost completate 2 672 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

În punctul de trecere Otaci, la intrarea în țară a fost autorizată trecerea frontierei la 335 de cetățeni moldoveni, care au revenit din Federația Rusă, tranzitând teritoriul Ucrainei.

Citește mai departe

Social

Vaci lăsate să moară de foame. Încă un caz de maltratare a animalelor

Publicat

pe

PE SCURT

O femeie din satul Botnărești, Anenii Noi, își maltratează de ani de zile vacile. Aceasta le crește în condiții insalubre și nu le hrănește suficient, motiv pentru care animalele mor.

Recent, două vaci au decedat în curtea ei au început să putrezească. Mirosul urât a devenit insuportabil pentru vecini, care au anunțat imediat poliția și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Reprezentanții primăriei din Botnărești spun că ANSA este responsabilă și trebuie să-i interzică femeii să crească și dețină animale, iar ANSA declară că trebuie făcută o comisie specială la nivel local sau raional care să gestioneze situația. Mai mult, ANSA spune că primăria Botnărești trebuie să aibă un regulament local în care să fie stipulat în ce condiții un locuitor poate rămâne fără dreptul de a întreține animale.

Cu toate acestea, activiștii pentru protecția animalelor spun că problema este la nivel național, pentru că nu avem o lege care să reglementeze creșterea animalelor și dreptul autorităților de a le confisca, în cazul în care ele nu sunt crescute corespunzător sau sunt maltratate. Mai mult, amenzile pentru maltratarea animalelor sunt prea mici.

PE LUNG

Nina Antofica este trecută de 70 de ani și locuiește în satul Botnărești, Anenii Noi. Până nu demult, avea 12 bovine. 

În apropierea sărbătorilor de Paște două dintre vaci au murit și au fost lăsate să putrezească pe lângă casa bătrânei. Mirosul urât a ajuns până la vecini. Ion Zamcov și familia lui locuiesc la 7-8 metri de casa femeii. Acesta a fost să verifice, ca de fiecare dată, de unde vine putoarea.

Bărbatul a găsit o vacă în stare de putrefacție, iar altă vacă era deja ciopârțită de bătrână. Vecinul povestește că a găsit carnea din vacă agățată în casă, unsă cu sare, întrucât femeia nu are frigider. Acesta a chemat imediat poliția.

Atenție, aceste imagini vă pot afecta emoțional!

Vaci lăsate să moară de foame. Încă un caz de maltratare a animalelor

Încă un caz de maltratare a animalelor. O femeie din s. Botnărești, Anenii Noi deține 11 bovine, însă nu are cu ce le hrăni. Animalele mor din cauza foamei. Înainte de Paște, au decedat două vaci pe câmp și au început să putrezească. Mirosul urât a determinat vecinii (care se luptă cu această problemă de aproape 10 ani) să alerteze autoritățile. Ce zice primăria și ANSA, citește aici: https://www.moldova.org/vaci-lasate-sa-moara-de-foame-inca-un-caz-de-maltratare-a-animalelor/

Geplaatst door Moldova.org op Donderdag 23 april 2020

Înregistrarea video cu vacile decedate a ajuns și la ANSA Chișinău. În zilele următoare, specialiștii ANSA de la Anenii Noi au venit și împreună cu primarul localității, Victor Gori, au îngropa una dintre vaci.

Ion Zamcov își manifestă îngrijorarea: dacă nu o să ia nimeni măsuri, vacile o să continue să moară. „Eu voi fi nevoit să mă lămuresc o dată și pentru totdeauna, pentru că este insuportabil acolo”, menționează bărbatul care spune că de aproape 10 ani luptă cu această problemă.

„Și de câte ori o întreb: ce îți trebuie atâtea vaci, ea răspunde: eu nu-s dată pe pământ ca să umblu cum umblați voi, eu sunt dată ca să cresc animale”, povestește bărbatul, fiind depășit de situație. El își amintește că anul trecut în luna mai, de ziua de naștere a fiului lui, mirosul de animal mort ajungea până în casă. „Mă culc și mă trezesc cu mirosul acesta”. El povestește că aproximativ cu doi ani în urmă au murit trei cai în curtea bătrânei. 

Mai mult, vecinii spun că iarna vacile trăiesc afară, în frig. Așa s-a întâmplat în iarna 2018-2019. Ei au văzut cum vacile au mâncat toată iarna zăpadă, întrucât nu aveau ce mânca. 

De fiecare dată când a depistat un animal decedat, Ion Zamcov a apelat la autorități. Primarul satului, Victor Gori, a declarat că „este în competența ANSA să hotărască problema dată”.

„ANSA trebuie să interzică. Toate materialele date trebuie colectate și transmise instanței de judecată. Instanța de judecată trebuie să se expună și să-i interzică creșterea animalelor”.

Primarul spune că femeia își cumpără animale din produsele pe care le vinde la Chișinău. Ea circulă la Chișinău și duce produse: lactate, poate și carne, dacă taie vacile. E strașnic. ANSA trebuie să-i interzică chestia asta”.

Vitalie Carauș, șeful Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSA a confirmat decesul și înhumarea animalelor decedate. Specialiștii au amendat proprietara animalelor și i-au emis o prescripție prin care i se interzice să crească animale în condițiile pe care le are ea acum. În prescripție s-a scris și despre îmbunătățirea condițiilor de întreținere a animalelor.

Vitalie Carauș spune că instituția are atribuția de a sancționa și nu de a sechestra animalele. De aceea, specialistul recomandă „aprobarea unui regulament de întreținere a animalelor în localitate. Să nu admită ca un proprietar, neavând condiții adecvate, să întrețină animale. Să limiteze numărul de animale care pot fi întreținute. Animalul să aibă hrană, acces la toate facilitățile”.

„Condițiile sunt mizerabile, inclusiv locuința femeii și tot anturajul. Trebuie să fie format un grup de specialiști de la nivel teritorial sau raional care să controleze asta”, a declarat medicul veterinar Vitalie Carauș. Acesta a menționat că este al treilea an când ANSA o vizitează pe bătrână și o sancționează. Femeia a plătit toate amenzile, a declarat specialistul.

Petru Bobrov, șeful Secţiei Sănătate Animală în cadrul ANSA Anenii Noi, după ce a prelevat probe de la una dintre vacile decedate, a declarat oficial că vacile au murit de la foame. „Ea are 2-3 brațe de ciocleje, ia un mănunchi, le taie cu bărdița și le dă de dimineață până amiază.” Petru Bobrov spune că o bovină trebuie să mănânce pe zi 50 de kg de hrană.

ANSA a sancționat-o cu 300 de lei și au ajuns la o înțelegere cu specialiști. „Minimum, mă rog, că nu i-am mai pus mii și mii de lei. Ea încălcă legea, noi nu putem să nu o amendăm. Macăr cât de cât să simtă că este o răspundere oarecare, că nu e din capul ei, să facă ce vrea. Acum ea trebuie să dea bovinele la carne și să rămână cu două vaci ca să se poată întreține”, a declarat Bobrov.

Legi diferite, amenzi diferite

Codul Contravențional al Republicii Moldova, prin articolul 157 Cruzimea față de animale, prevede câteva pedepse:

  1. Încălcarea cerinţelor privind întreținerea animalelor, fapt ce poate periclita viaţa ori sănătatea acestora, se sancţionează cu amendă între 2400-3000 lei;
  2. Aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferinţă animalelor se sancţionează cu amendă  între 600-1200 lei;
  3. Acţiunile specificate mai sus care au avut drept urmare mutilarea sau moartea animalului se sancţionează cu amendă între 3000-3600 lei.

În vara anului 2018, Guvernul a aprobat completarea Codului Penal astfel încât:

  • tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor se va pedepsi cu amendă de la 25 000 până la 37 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore sau cu închisoare de până la un an;
  • pedeapsa se va mări dacă fapta va fi săvârșită în mod public sau în prezența minorilor; de o persoană responsabilă de îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, cu dresajul sau cu tratarea medicală; prin metode sadice și va fi  între 37 500 și 67 500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de la unul la trei ani.

Cu toate acestea, Karl Luganov, specialist în protecția animalelor, spune că odată ce Codul Penal a fost completat, articolul menționat mai sus din codul Contravențional nu a fost eliminat, iar organele de drept continuă să pună amenzi mici, conform articolului din Codului Contravențional al RM.

„Dacă vom lăsa ca amenzile să fie mici și să poată fi plătite de oameni, atunci noi nu o să-i putem opri”, explică Karl Luganov. 

El mai spune că în RM nu există o lege cuprinzătoare care să rezolve problema cruzimii față de animale. În acest sens, Karl Luganov a lucrat cu deputații Dan Perciun și Radu Marian la un astfel de proiect de lege prin care solicită modificarea unor acte legislative. Proiectul de lege este în faza de examinare.

În ultimii ani, în spațiul public au ajuns mai multe imagini video cu animale maltratate. De exemplu, în 2017 un cal a murit în chinuri după ce stăpânul lui l-a bătut cu cruzime. Apoi, în 2018, un tânăr din Bălți a jupuit un câine. În anul următor, preotul Ghenadie Valuța a târât, legat de lanț, un câine în spatele mașinii.

În 2017, 61 de persoane au fost trase la răspundere pentru cruzimea față de animale. Totuși, organizațiile pentru protecția animalelor vorbesc despre aproximativ 500-600 cazuri pe an.

Foto principală SIMBOL. Autor: Smacovei

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social6 ore în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Biroul Regional OMS a făcut o donație de 41 mii de euro pentru Laboratorul ANSP

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică21 de ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social23 de ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

SocialO zi în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie2 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social2 zile în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Advertisement

Politică

Divertisment3 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică7 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031