A fost deconspirată o grupare specializată în colectarea și comercializarea metalelor feroase// VIDEO

PE SCURT

O grupare infracțională a fost documentată de poliție fiind suspectată de organizarea unei scheme de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Gruparea era specializată în colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportarea resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase. Potrivit oamenilor legii, membrii acesteia ar fi introdus date denaturate în actele de contabilitate, financiare și bancare.

PE LUNG

În urma investigațiilor, s-a stabilit că în perioada 2017 – iulie 2019, mai multe persoane au pus în funcțiune un sistem fraudulos de tăinuire a originii şi legalizării metalelor de o provenienţă dubioasă. Astfel, erau camuflate preţul de livrare și achiziţie, fapt ce a generat obținerea unor venituri ilicite în proporţii deosebit de mari.

Pe 9 septembrie, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și SPIA a MAI, au efectuat 14 percheziții la domiciliile și entitățile economice pe care le gestionau. Ca rezultat, au fost depistate și ridicate documente pe marginea unor tranzacții dubioase, agende, telefoane mobile și suporturi electronice care au importanță pentru organul de urmărire penală.

Acțiunile s-au desfășurat cu suportul ofițerilor de la BPDS „Fulger”.

În acest caz a fost inițiată cauze penale pentru „spălarea banilor în proporții deosebit de mari” și „folosirea documentelor oficiale false”. Persoana culpabilă de asemenea infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă aplicată persoanei juridice de la 650 000 la 800 000 de lei sau cu lichidarea acesteia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.