Forumul mass-media 2018: Jurnaliștii nu pot fi agresați pentru că își exercită meseria

În perioada 29-30 noiembrie, a avut loc a patra ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. În cadrul Forumului au fost discutate mai multe subiecte dureroase care afectează situația jurnalismului din țara noastră.

„Avem multe cazuri de intimidare și agresare a jurnaliștilor. Trebuie să asigurăm securitate jurnaliștilor pentru ca ei să-și poată exercita meseria corect și să informeze cetățenii. Din păcate, nu există reguli echitabile și este necesar să combatem proprietatea asupra mediei. Jurnaliștii nu pot fi agresați pentru că își exercită meseria”, susține Harlem Desir, reprezentant pentru libertatea presei al OSCE.

În același timp, S. Derek J. Hogan, ambasadorul SUA în R. Moldova, susține că oamenii au nevoie de acees la o varietate de voci și păreri, adică de o presă independentă.

În cadrul Forumului s-a discutat despre îngrijorarea privind degradarea libertăților media pe parcursul anului 2018; înrăutățirea condițiilor de activitate a jurnaliștilor, manifestată prin scăderea gradului de transparență a instituțiilor publice și limitarea accesului la unele categorii de informații de interes public; întețirea cazurilor de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor în legătură cu activitatea lor profesională, dar și lipsa unei reacții adecvate la aceste cazuri din partea instituțiilor publice. „Astfel, profesia de jurnalist nu este protejată efectiv, iar impunitatea poate încuraja noi atacuri asupra profesioniștilor media”, susțin experții.

Deși dispunem de suficiente pârghii legale pentru protejarea jurnaliștilor, totuși acestea nu sunt aplicate, iar autoritățile nu tind să investigheze aceste cazuri, opinează Dumitru Sliusarenco, jurist Promo-LEX. „Nu vreau să spun că toate autoritățile sunt controlate politic, dar, din păcate, cazurile ridică semne de întrebare despre obiectivitatea și dorința autorităților de a rezolva aceste caz, care percep drept inamici jurnaliștii care își fac onest meseria și încearcă să scoată la lumină informații ascunse despre politicieni sau autorități”, constată acesta.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.