Fondul Monetar International cere reforme economice

O misiune a Fondului Monetar International aflata in Republica Moldova intr-o vizita de documentare, a constatat ca desi se constata o crestere economica, aceasta se datoreaza – ca si in anii precedenti – transferurilor de bani peste peste hotare. Sumele trimise de cei aflati in strainatate a depasit 500 milioane de dolari anual, potrivit estimarilor FMI. Fondul Monetar sustine ca acesti bani „ au aminat intr-un fel, realizarea reformelor economice in Moldova.”

Potrivit sefei Misiunii FMI, Marta de Castello Branco, Republica Moldova ocupa primul loc in regiune dupa ponderea in economie a transferurilor banesti de peste hotare.

Volumul acestora este de 25% din Produsul Intern Brut. Misiunea s-a aratat ingrijorata de calitatea cresterii economice, pentru ca nu exista semnale clare care ar demonstra un progres stabil, a spus Marta de Castello Branco.

Transferurile banesti de peste hotare pot fi benefice, a mai adaugat ea, daca acestea ar fi alocate adecvat, de exemplu pentru a incepe o mica afacere. Desi este normal ca intr-o tara in tranzitie, oamenii sa fie mai mult orientati spre o economie de consum, este totusi important sa se inceapa trecerea la una bazata pe investitii, spune reprezentantul FMI.

in acelasi timp, climatul de afaceri in Moldova continua sa fie instabil, potrivit Misiunii. Reformele structurale sunt implementate intr-un ritm lent, ceea ce determina scaderea nivelului de investitii directe, spune Marta de Castello Branco. Ea mai sustine ca autoritatile ar trebui sa evite orice restrictii privind exportul, astfel contribuind la crearea unui climat investitional benefic.

De asemenea, Misiunea FMI a sugerat Moldovei sa inceteze exportul de brate de munca si sa inceapa exportarea bunurilor.

Pe de alta parte, in opinia presedintelui Vladimir Voronin, opinie expusa recent la sedinta Cabinetului de Ministri, industria in Republica Moldova "s-a concentrat, in principal, asupra vinzarii fortei de munca ieftine a cetatenilor nostri".

Presedintele considera ca "nu este justa opinia potrivit careia exodul masiv al bratelor de munca in strainatate ar fi o rusine pentru tara noastra", invocind ca " ca si Turcia, Italia, Polonia s-au confruntat, in anumite perioade, cu acelasi fenomen, si el a avut o influenta benefica asupra economiilor lor".

in ceea ce priveste un nou program de finantare a Republicii Moldova, FMI este in asteptarea unui semn din partea Guvernului, ce ar indica dorinta de orientare spre o economie de piata.

„Mingea este in terenul guvernului, dar de cite ori venim, nu se prea vede o dorinta din partea lui sa vrea sa joace. Totodata trebuie sa recunoastem ca mari progrese s-au realizat la nivel tehnic. Dar ramine de vazut daca Guvernul va trece testul de credibilitate prin realizarea Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei. Pentru ca se stie ca Moldova nu are resurse materiale suficiente pentru finantarea deplina a acestui proiect” spune sefa Misiunii FMI, Marta de Castello Branco.

Comentariile FMI toarna apa rece peste afirmatiile liderilor de la Chisinau, care subliniaza in permanenta reluarea cresterii economice in urma venirii la putere a Partidului Comunistilor in 2001.

Realitatea, potrivit FMI este de fapt ca Republica Moldova culege roadele a tot mai multi cetateni care pleaca in strainatate la munca, fara ca economia sa fie realmente restructurata. /Maia Metaxa/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.