Connect with us
"
"

Social

Focuri de armă la Criva. Patru moldoveni, reținuți în timp ce încercau să transporte peste frontieră 4 500 pachete de țigări

Publicat

pe

PE SCURT

Patru bărbați au fost reținuți la Criva în timp ce încercau să transporte peste frontieră 4 500 de pachete de țigări. Polițiștii de frontieră din Direcția regională Nord au fost nevoiți să tragă trei focuri de armă cu scop de avertizare, după ce persoanele aflate în zona de frontieră au ignorat somația inspectorilor.

Incidentul a avut loc în acest weekend, iar cercetările continuă și la această oră pentru elucidarea tuturor circumstanțelor.

PE LUNG

Cazul a avut loc în apropierea satului Criva, în jurul orelor 22:30 când au fost observate patru persoane ce se deplasau spre linia de frontieră, având asupra lor câte un colet.

Somați să se oprească, bărbații au neglijat indicațiile polițiștilor de frontieră, încercând să fugă. Cei din urmă au tras trei focuri de armă în plan vertical pentru a stopa și reține intrușii.

La fața locului s-a constatat că coletele erau pline cu cartușe de țigări, în număr de 4 500 de pachete, ulterior acestea au fost ridicate și depozitate în camera de păstrare a corpurilor delicte la SPF Lipcani.

Audiați, nicio persoană nu a dorit să ofere declarații privind fapta comisă.

Polițiștii de frontieră cercetează în continuare cazul sub toate aspectele legale. Dacă se va stabili implicarea și vinovăția acestora, ei riscă o amendă contravențională de 150 u.c. fiecare.

Social

LIVE TEXT/ Limitări în circulație. Zborurile din și spre UE vor fi suspendate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

După ce au suspendat zborurile din/spre Italia, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că vor suspenda zborurile din/spre Spania și Franța începând cu ziua de astăzi, 13 martie, ora 00:00. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul Ion Chicu, la finele ședinței Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică,

Mai mult, Ion Chicu a spus că începând de duminică, 15 martie, ora 00:00 vor fi suspendate  majoritatea zborurilor din și spre Europa.„Astăzi și mâine vom monitoriza situația, pentru a vedea dacă nu va fi necesar să sistăm zborurile și din alte puncte geografice”, a spus Chicu.

Declarația survine după ce Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a anunțat astăzi că persoanelor aflate în regim de autoizolare la domiciliu li se va refuza autorizarea trecerii frontierei de stat. Tot astăzi, primarul general al capitalei Ion Ceban a anunțat că Piaţa Centrală din Chişinău va fi închisă pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de luni, din cauza apariţiei a mai multor cazuri de infectare cu coronavirus în Republica Moldova. 

PE LUNG

UPDATE: 14 martie 11:30

Ucraina sistează trecerea frontierelor

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță oamenii că țara noastră vecină Ucraina a decis să  restricționeze temporar intrarea persoanelor pe teritoriul său, în scopul prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19.

În următoarele două săptămâni, începând cu 16 martie, ora 00.01 (ora Kiev), nu se va efectua trecerea frontierei de stat la intrarea în Ucraina, inclusiv la tranzit, a cetățenilor străini și a persoanelor apatride.

UPDATE. Ora 14:15

Zborurile din Europa, suspendate

„Am avut și ședința comisiei, lucrurile evoluează în țările vecine. A trebuit să venim cu niște decizii și mai radicale. De aceea, conform deciziei de azi, se sistează zborurile din alte două țări europene: Spania și Franța. Avem rutele Barcelona și Paris, de la 0:00 se sistează și aceste rute. De duminică seara se sistează și zborurile dinspre Europa. Ați văzut că SUA au blocat zborurile din Europa”, a declarat Ion Chicu.

Oficialul a precizat că cetățenii străini nu vor putea zbura, utiliza transportul aerian pentru a veni în Republica Moldova, cu excepția diplomaților acreditați, apatrizilor și celor care au viză de reședință în Republica Moldova.

„În ceea ce ține de transportul terestru – suntem în contact cu autoritățile din România și Ucraina. O să diminuăm numărul de treceri terestre, ca să fim capabili să sporim infrastructura și să alocăm resurse pentru mai puține puncte de frontiere”, a spus premierul.

Activitățile cu caracter religios suspendate timp de două săptămâni

Ion Chicu a anunțat că toate activitățile cu caracter religios vor fi suspendate pentru următoarele două săptămâni. 

„Am analizat suplimentar efectele, iar categoria cea mai de risc sunt persoanele în etate, care participă la serviciile divine. Timp de două săptămâni suspendăm aceste activități. Vom discuta cu reprezentanții cultelor religioase. Serviciile divine vor fi transmise de televiziunea națională în direct, poate și de alte televiziuni. Pericolul și riscul este cel mai mare pentru vârstnici”, a declarat Ion Chicu.

De asemenea, vor fi suspendate și activitățile de divertisment în această perioadă.

UPDATE.11:15

Persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu nu vor putea ieși din Republica Moldova

Potrivit unui ordin al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, persoanelor aflate în regim de autoizolare la domiciliu li se va refuza autorizarea trecerii frontierei de stat. Aceasta pentru a  diminua riscurile răspândirii COVID 19. Cetățenii sunt îndemnați să acceseze site-ul oficial IGPF, precum și pagina de facebook a IGPF pentru a afla informații actualizate, în raport cu restricția de a trece frontiera de stat în perioada de autoizolare.

„Îndemnăm cetățenii la calm și la respectarea cu strictețe a indicațiilor furnizate de autoritățile competente în domeniul prevenirii și contracarării riscului de răspândire a COVID-19. Reamintim că persoanele revenite din zonele cu risc sporit de infectie prin Coronavirus de tip nou să se autizoleze la domiciliu pentru 14 zile, să contacteze medicul de familie, să-și monitorizeze starea de sanatate, prin realizarea termometriei de trei ori în zi, iar la primele simptome de boală precum: febra, tuse, rinoree, să apeleze imediat Serviciul 112”, se arată în mesajul instituției.

Anterior, autoritățile au precizat că persoanele revenite din zonele cu risc sporit de infecție prin coronavirus de tip nou trebuie să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile, să-și realizeze termometria de trei ori în zi, iar la primele simptome de boală să apeleze imediat serviciul 112.

Piața Centrală, închisă

Tot astăzi, primarul general al capitalei Ion Ceban a anunțat că, în cadrul şedinţei Comisiei municipale privind situaţiile excepţionale, s-a decis închiderea pentru o perioadă Pieței Centrale din Chişinău. „Și vom recomanda și altor piețe să facă acelaș lucru”, a menționat edilul. De asemenea, în cadrul ședinței s-a decis instalarea panourilor informative la scară largă. Mesaje informaţionale vor fi plasate inclusiv pe ecranele mari LED, panouri mici, light boxuri şi la staţiile de aşteptare a transportului public, pe internet şi la TV.

Ceban a mai spus că va fi sistată activitatea cantinelor sociale şi va fi  asigurată livrarea bucatelor acasă. „ Limităm accesul la serviciile sociale în instituții și direcționăm spre suport la domiciliu. Încercăm să motivăm trecerea magazinelor în regim online, livrare la domiciliu, achitare online, pentru ca oamenii să contacteze cât mai puţin. Vom întreprinde acţiuni mai stricte de control în transportul public și cel privat, terenuri de joacă, sport, spații publice în ceea ce priveşte dezinfecția. Intenţionăm ca cei mai buni profesori să înscrie cursuri pentru curricula națională pe clase și profiluri, de exemplu pe 2 săptămâni înainte.În acest scop vom cere ajutorul Guvernului, misiunilor diplomatice şi ambasadelor acreditate la Chişinău”, a mai declarat Ion Ceban.

Punctele de trecere Rădăuți Prut și Oancea, închise temporar

Ministrul de Interne din România, Marcel Vela, a anunțat, joi seara, că mai multe puncte de frontieră de la granițele cu Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria și Serbia vor fi închise. La frontiera cu Republica Moldova urmează să fie închise temporar punctele de trecere  Rădăuți Prut și Oancea care au trafic redus de persoane. Aceasta pentru a suplimenta cu resurse umane punctele cu trafic intens. „Rugăm persoanele care intenţionează să călătorească în România, sau să tranziteze România să se informeze în prealabil despre posibilităţile de tranzit a frontierei de stat”, se arată în mesajul Ambasadei României la Chișinău.

Circulația trenului Chișinău-Iași, sistată

De asemenea,Calea Ferată din Moldova a anunţat sistarea circulaţiei trenului de pe ruta Chişinău-Iaşi (Socola) până pe data de 2 aprilie. Potrivit CFM, decizia a fost dictată de fluxul redus de călători atestat în ultima perioadă cauzată de noul coronavirus COVID 19.

Precizăm că ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat în această dimineață că în Republica Moldova numărul persoanelor infectate cu COVID 19 a rămas neschimbat – sunt șase persoane, în schimb numărul celor suspecți cu noul tip de coronavirus a crescut până la 39 de cazuri.La  Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați 27 de pacienți suspecți, iar 12 persoane sunt la Spitalul Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Este vorba de zece copii și două mame. Starea celor șase pacienți diagnosticați cu COVID 19 este relativ satisfăcătoare. În cazul unui  pacient internat la spitalul „Toma Ciorbă” starea este de gravitate medie, dar cu o dinamică pozitivă.

Primul caz confirmat cu COVID 19 a fost înregistrat pe 7 martie, la o femeie de 48 de ani care a revenit în țară cu ruta avia Milano-Chișinău.

Citește mai departe

Social

Rosian Vasiloi dezvăluie: În 2017-2018, la Poliția de Frontieră au fost semnate „ordine de stimulare” în valoare de 2,6 milioane lei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a dezvăluit că, în perioada 2017-2018, mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră au fost implicați în activități care nu au tangență cu atribuțiile de bază. El a lăsat să se înțeleagă că polițiști de frontieră au fost antrenați în asigurarea asigurarea ordinii publice în timpul manifestațiilor din centrul capitalei.  Pentru aceste  „acte eroice”, 137 de polițiști de frontieră au fost avansați în grade speciale, menționați cu insigne și stimulați financiar.

Potrivit lui Vasiloi, suma totală a acestor „ordine de stimulare” , în perioada 2017-2018,  se ridica la 2,6 milioane lei.

PE LUNG

„…137 de polițiști de frontieră au fost avansați în grade speciale, menționați cu insigne și stimulați financiar (ordinele din 2 şi 5 iulie 2018). Și, interesant că au fost situații când în aceeași zi… da, în aceeași zi, doar că ordinile de stimulare diferite, erau menționate unele din aceste persoane de două sau de trei ori (5 ordine de stimulare din 14 noiembrie 2018). Suma totală a acestor “ordine de stimulare” (perioada 2017-2018) se ridica la 2,6 mln. lei”, a menționat șeful Poliției de Frontieră.

Rosian Vasiloi a precizat că, în contextul constatării diverselor încălcări în procesul de activitate a Poliției de Frontieră, a decis să solicite ministrei  Finanțelor Natalia Gavrilita demararea unui control financiar al fondurilor financiare și al managementului cu personalul IGPF și subdiviziunile subordonate.

„Este o necesitate de a evalua echidistant și obiectiv modul de gestionare și utilizare a mijloacelor financiare, patrimoniului, cheltuielilor și veniturilor, pentru a ne continua cu brio procesele de dezvoltare instituțională lansate”, a menționat șeful Poliției de Frontieră.

Citește mai departe

Social

Maşinile foştilor şefi de la Frontieră vor fi distribuite angajaţilor. Ce declară șeful Poliției de Frontieră

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Șeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, a anunțat astăzi că maşinile foştilor conducători ai instituţiei vor fi distribuite angajaților care vor obţine locuri la concursul „Cea mai bună Direcţie Regională” şi „Cel mai bun sector al Poliţiei de Frontieră”.

„„Cea mai bună subdiviziune IGPF” pentru locurile obținute va primi: Locul I – Toyota Land Cruiser; Locul II și III – Nissan Pathfinder. ,,Cel mai bun sector al Poliției de Frontieră”: pentru locurile I, II, III – câte un automobil nou de model Dacia Duster”, a precizat Rosian Vasiloi.

PE LUNG

Șeful Poliției de Frontieră a precizat că automobilele sunt dotate cu frigidere și echipamente necesare, „care vor oferi condiții mai bune angajaților din teritoriu, precum ar fi asigurarea cu alimentație, apă, dar și confort”.

Vasiloi a mai spus că anterior a fost semnat un ordin prin care a fost numită drept cea mai bună subdiviziune a IGPF – Aeroportul Internațional Chișinău, însă de la numirea sa în funcție în subdiviziunea menționată a descoperit un șir de lacune și ilegalități. Astfel, ordinul a fost abrogat.

„Vă garantez că, de această dată, evaluarea pentru activitate și rezultate, în perioada determinată, va fi efectuată conform unor noi metode fără abateri legislative, ce vor permite obținerea de rezultate echidistante și veridice”, a precizat șeful Poliției de Frontieră.

Totodată, Rosian Vasiloi a precizat că el personal, dar și ceilalți șefi de direcții din cadrul IGPF vor folosi în scop de serviciu automobile de model Dacia Duster, iar unii se vor învrednici cu NIVA – 21014.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură14 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate17 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment18 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social19 ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031