Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-a arătat satisfăcută de amendamentele operate la legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei (BNM), a declarat Thomas Richardson, directorul adjunct al Departamentului Europei de Nord-Est (Bielarus, R.Moldova, Norvegia şi Rusia) al Fondului, şeful misiunii, care a făcut, miercuri, 25 octombrie, bilanţul activităţii acesteia în ţară, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Prim-ministrul Vasile Tarlev.
Potrivit Agenţiei INFOTAG, experţii Fondului sînt de părere că, acum, BNM deţine posibilităţi largi pentru a nu admite creşterea preţurilor de consum, deci, şi pentru a controla eficient inflaţia monetară (de bază). Richardson a declarat că inflaţia de bază reală în republică în anul 2006 este mai mică decît indicatorii acesteia pe primele 9 luni ale anului în curs. Experţii internaţionali subînţeleg inflaţia importată care se datorează scumpirii resurselor energetice, în special, a gazelor naturale, ale căror preţuri au crescut de la $80 pînă la $160 pe mia de metri cubi, în anul 2006.
Totodată, Thomas Richardson a menţionat că experţii FMI au sperat ca la sfîrşitul anului 2006 BNM să dispună de rezerve valutare mai mari şi şi-au făcut calculele luînd în considerare dinamica creşterii rezervelor valutare în ultimii ani. Dar după ce exporturile de vinuri moldoveneşti pe pieţele de desfacere tradiţionale au fost suspendate, indicatorii de creştere a rezervelor valutare s-au dovedit a fi mult mai mici faţă de cele prognozate în Memorandumul Fondului cu Guvernul şi cu Banca Naţională a Moldovei, a spus el.
Misiunea FMI speră ca BNM şi Guvernul să poată menţine rata inflaţiei la un nivel de cel mult 10%, în anul 2007, pentru că o eventuală depăşire a acestuia ar putea afecta accesul businessului la creditele băncilor comerciale. // Infotag