FMI a deblocat finanţarea şi alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

PE SCURT

Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a cincea evaluare în cadrul aranjamentelor Facilității de credit extins (ECF) și Fondului extins (FEP).

În urma acesteia Fondul a decis să pună la dispoziția autorităţilor Republicii Moldova circa 46,1 milioane de dolari (33,6 milioane de DST, drepturi speciale de tragere). Consiliul a aprobat, de asemenea, cererea Moldovei de extindere a aranjamentelor până pe 20 martie 2020 și refacerea accesului, pentru a permite finalizarea cu succes a programului, scrie mold-street.com.

PE LUNG

„Autoritățile moldovene au luat măsuri corective decisive pentru a readuce programul susținut de fond și a-și atinge obiectivele privind asigurarea stabilității macroeconomice și avansarea reformelor. Mergând mai departe, este esențial ca autoritățile să ducă politici prudente și reforme structurale care vizează consolidarea sectorului financiar, menținerea durabilității fiscale și crearea de spațiu pentru cheltuielile sociale și de infrastructură”, a declarat Mitsuhiro Furusawa, director general adjunct și președinte interimar al FMI.

Totodată, el a declarat că s-au înregistrat progrese semnificative în agenda de reformă a sectorului financiar.

„Au fost finalizate măsuri importante pentru asigurarea transparenței și adecvării și probabilității acționarilor sistemului bancar intern. S-au înregistrat progrese în îmbunătățirea supravegherii, a cadrului de reglementare, a diminuării expunerilor legate de bănci și în consolidarea rețelelor financiare de siguranță. Înaintarea, ieșirea din administrația temporară a celei de a doua ca mărime bănci, abordarea riscurilor în creștere în sectorul financiar nebancar și îmbunătățirea cadrului AML / CFT vor fi critice, pe lângă realizarea unor progrese decisive în recuperarea activelor”, a adăugat Mitsuhiro Furusawa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.