Fiecare angajat poate urmări care este starea contului său personal de asigurări sociale. Ce trebuie să facă

PE SCURT

Fiecare cetățean, indiferent de domeniul de activitate, poate urmări starea contului său personal de asigurări sociale, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Potrivit instituției, pentru a obţine acces la datele sale personale, asiguratul trebuie să depună o cerere la Casa teritorială de asigurări sociale pentru a obţine loghinul şi parola pentru a intra în sistemul informaţional ACCES CPAS.

Cererea pentru a primi, modifica sau restabili parola de acces la contul curent în sistemul informaţional ACCES CPAS poate fi depusă şi în mod electronic la adresa de e-mail – [email protected].

PE LUNG

CNAS precizează că cererea trebuie să conţină în mod obligatoriu telefonul de contact al solicitantului, deoarece parola este înmânată fiecărui solicitant personal. Până la moment parole de acces la contul curent de asigurări sociale au obţinut mai bine de 50 de mii de utilizatori.

Accesul la sistem se poate efectua de la orice calculator conectat la reţeaua Internet, accesând site-ul www.cnas.md cu utilizarea bannerului ACCES CPAS.

Pagina web oferă posibilitatea vizualizării şi imprimării informaţiei acumulate la contul personal pentru toată perioada de activitate realizată după 1 ianuarie 1999.

Informaţiile la contul personal se actualizează lunar. Informaţia din Registru de stat este confidenţială, de aceea interacţiunea între sistemul informaţional ACCES CPAS şi utilizator este protejată printr-un şir de prevederi normative ale securităţii informaţionale.

CNAS a menționat că toată informaţia despre transferul contribuţiilor de asigurări sociale pentru perioada de după 1 ianuarie 1999 este fixată în Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale.

Aceste date reprezintă baza de calcul pentru viitoare pensie şi alte plăţi sociale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.