Festivalul DescOPERĂ, o minune ce durează trei zile// FOTO

„Muzica clasică e începutul artei. Ea e veșnică”, spun mulți dintre vizitatorii Festivalului de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”. Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul a reușit să strângă ieri peste o mie de iubitori de operă, într-un cadru natural unic – rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi. Pe niște scaune improvizate din fân, vizitatorii au urmărit spectacolul cu opera „Carmen” de Georges Bizet, în regia lui Andrea Battistini.

Pe această întindere de teren, printre stânci, s-au adunat oameni mai tineri, alții mai în vârstă, familii cu copii, oameni de cultură sau din mediul de afaceri – toți veniți să urmărească cum se răspândesc, amplificate, notele muzicale.

Alexandru și Olesea ascultă muzică clasică aproape zilnic. Foto: Victoria Colesnic

Alexandru și Olesea au ajuns la festival pentru prima dată, dar ascultă muzică clasică aproape zilnic. Listele de melodii de pe telefoanele lor arată deosebit: compozițiile lui Frédéric Chopin, Johann Sebastian Bach și Ludovico Einaudi s-au strecurat printre piesele contemporane funk, rock sau electro. „Ne place muzica clasică, deoarece de la ea a pornit totul”, spun tinerii. „Și suntem mândri că există un astfel de festival la noi. Aici, am simțit cu toată inima neamul nostru românesc”, continuă Alexandru.

Simion, biolog de meserie, a venit la festival împreună cu nepoata. Foto: Victoria Colesnic

Simion crede că acest festival este important, deoarece îi atrage pe tinerii pasionați de muzică clasică. Biolog de meserie, bărbatul a deprins iubirea față de muzică din familie. „Bunicul meu a fost cântăreț de sinagogă, în anii ’30. Când Feodor Shaliapin (n. red. cântăreț rus de operă) venea la Chișinău, bunicul meu cânta cu el, la cinematograful Odeon”, povestește Simion. Când a apărut televizorul, cu două decenii mai târziu, mama lui Simion urmărea emisiunile muzicale și, uneori, fredona melodiile. „Nu era cântăreață, dar mie mi s-au memorizat acele fragmente de muzică clasică”, își amintește bărbatul. Simion se bucură să vadă că nepoata îi împărtășește interesele, iar la festival, au venit împreună.

Ira, Alexandrina și Raia sunt impresionate de festival și promit să revină. Foto: Victoria Colesnic

Între timp, pe la mijlocul sălii, trei tinere în rochii cochete își fac poze. Ira, Alexandrina și Raia sunt prietene de peste 14 ani. Le place să meargă la operă împreună și spun că tot mai mulți tineri se interesează de evenimentele culturale din țară. „De când s-au deschis granițele, oamenii au început să vadă cum se întâmplă lucrurile în afară și au devenit mai receptivi”, cred fetele. „Opera o asociem, de obicei, cu o atmosferă solemnă, cu rochiile lungi, elegante. Aici, la festival, există o lejeritate care apropie oamenii de acest gen de muzică”, conchide Raia.

Într-adevăr, majoritatea spectatorilor au venit îmbrăcați lejer, cu blugi, fuste sau cămăși. Unii și-au luat cu ei pături pentru a se simți comod pe scaunele din paie, pe când altora nu le-a lipsit binoclul. Pe parcursul concertului, vizitatorii au degustat vin autohton și s-au bucurat de mâncăruri tradiționale.

Mulți spectatori aveau cu ei binocluri. Foto: Victoria Colesnic

În acest an, oaspeții speciali ai ediției au fost dirijorul Friedrich Pfeiffer din Austria și regizorul Andrea Battistini din Italia. Spectacolul a fost completat de artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Festivalul DescOPERĂ a început pe 9 iunie și va dura până astăzi, 11 iunie. Sursă: Moldova, Discover the routes of life

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Naționala „Serghei Lunchevici”. Festivalul a fost posibil datorită parteneriatului cu Publicis Moldova și suportului oferit de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida).

Monica Babuc, ministra Culturii, a numit festivalul „o minune”, care s-a înfăptuit datorită unui „lung drum pe care l-au parcurs artiștii și organizatorii de la idee la realitate”. Directoarea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Simone Ginger, a remarcat importanța acestui eveniment în contextul promovării Republicii Moldova ca destinație turistică.

Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ” a avut loc pentru prima dată în iunie 2016 și a fost dedicat aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.