Femeile din sportul auto sunt mai rezistente la stres decât colegii lor bărbați

PE SCURT

Șoferițele din lumea sportului auto fac față condițiilor extreme, din timpul curselor, mai bine decât colegii lor de sex masculin. Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan, SUA, a demontat mai multe mituri legate de sportivele care participă la curse auto, relatează dailymail.co.uk.

PE LUNG

„Percepția greșită a fost că femeile obosesc mai repede în timpul unei curse auto și din acest motiv, s-ar putea transforma într-un pericol pentru ceilalți șoferi. Ei bine, în baza rezultatelor obținute în urma cercetării noastre, pot să afirm că acest lucru nu este adevărat”, a spus David Ferguson, profesor asistent la Universitatea din Michigan, care a petrecut 15 ani studiind fiziologia conducătorilor auto de cursă.

În timpul cercetării menționate, oamenii de știință au analizat modul în care reacționează corpurile a șase persoane – trei bărbați și trei femei – în timpul unei curse auto, pentru a vedea dacă există vreo diferență între sexe. Specialiștii au analizat frecvența cardiacă și respirația, temperatura corpului și a pielii, precum și stresul indus de căldură, care poate duce la epuizare.

„Căldura este principalul factor de stres în cursele auto. Femeile au în mod natural o temperatură crescută a corpului în timpul unei anumite faze a ciclului lor menstrual, însă asta nu le influențează”, au explicat cercetătorii.

Studiul, publicat în revista Medicine and Science in Sports and Exercise, a constatat, de asemenea, că structura mașinii reprezintă un factor de stres mai mare pentru ambele sexe decât o fac schimbările hormonale. În plus, oamenii de știință spune că femeile sunt genetic programate să fie mai rezistente în condiții extreme.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.