Connect with us
"
"

Lifestyle

Felul în care am calculat până acum vârsta câinilor este greșit

Publicat

pe

PE SCURT

Se pare că felul în care am calculat până acum vârsta câinilor a fost greșit. Animalul tău de companie îmbătrânește în mod clar mai repede decât tine, dar noile cercetări ne oferă o idee mult mai clară despre ce vârstă ar putea avea el. 

Cercetătorii au stabilit că un câine de opt ani calendaristici ar avea aproximativ 64 de ani umani. De asemenea, ei spun că regula potrivit căreia un an al unui câine sunt șapte ani umani nu este corectă.

PE LUNG

Când câinele tău trăiește de un deceniu, se consideră că a îmbătrânit și are peste 70 de ani, scrie BBC.

Acest factor de conversie – un an al unui câine reprezintă șapte ani umani – provine din împărțirea speranței de viață a omului de aproximativ 77 la speranța de viață canină de aproximativ 11.

Presupunerea respectivă se bazează pe faptul că fiecare an calendaristic pe care un câine îl trăiește este echivalent cu șapte ani umani în orice etapă a vieții unui câine. Dar cercetătorii sugerează că lucrurile nu sunt atât de simple.

De exemplu, majoritatea raselor de câini ating maturitatea sexuală între vârsta de șase și 12 luni, dar prin conversia tradițională, acest câine ar avea șapte ani. Dar mai există câini, deși este neobișnuit, trăiesc peste 20 de ani. Conform regulei de conversie „factor-of-seven”, aceasta ar echivala cu 140 de ani umani.

De fapt, speranța de viață a câinilor depinde semnificativ de rasă. Câinii mai mici tind să trăiască mai mult, ceea ce sugerează că îmbătrânesc mai lent decât cei mai mari.

Să știi că un hamster are șase săptămâni nu îți oferă o imagine bună despre stadiul de viață al acelui animal, chiar dacă știi că speranța de viață a unui hamster este de doar trei ani. Dar, dacă un hamster a ajuns la o vârstă în care se poate reproduce oferă o imagine mult mai bună a nivelului său de maturitate.

Autorii studiului sugerează că vârsta biologică s-ar putea măsura cu ajutorul așa-numitelor „ceasuri epigenetice” – modificări ale ambalajului ADN-ului nostru care se acumulează în timp la toate mamiferele.

Cercetătorii au descoperit și o formulă:

vârsta echivalentă a omului = 16 x ln (vârsta cronologică a câinelui) + 31.

Aici „ln” reprezintă o funcție matematică cunoscută sub numele de logaritmul natural. Funcția logaritmului este binecunoscută pe scările neliniare pentru energia eliberată în timpul cutremurelor (Richter) sau pentru măsurarea sunetului (decibeli).

În graficul de mai jos, se vede cum funcționează logaritmul natural. Curba punctată cu roșu sugerează că patrupezii noștri iubiți se maturizează extrem de rapid la început, dar că îmbătrânirea lor încetinește la un moment dat, ceea ce înseamnă că, în cea mai mare parte a vieții lor, câinii au o vârstă mijlocie prelungită. 

Enlarge

În-8-ani-calendaristici-ai-unui-câine-sunt-echivalenți-cu-64-de-ani
8 ani calendaristici ai unui câine sunt echivalenți aproximativ cu 64 de ani umani. Credit: Christian Yates

Prin urmare, cercetătorii au calculat că primul an de câine se echivalează aproximativ 31 de ani umani. Apoi, de fiecare dată când vârsta câinelui se dublează, numărul de ani umani crește cu 11. Adică, opt ani calendaristici reprezintă trei „dubluri” (de la unu la doi, doi la patru și apoi patru la opt). Prin acest calcul, putem deduce că vârsta câinelui în ani umani va fi de aproximativ 64, adică 31+3×11.

Această aproximare este reprezentată prin curba neagră. Linia verde reprezintă regula de 7 ani umani pentru un an al câinelui, care atinge o vârstă exagerată la bătrânețe.

Un lucru este clar: vârsta unui om și a unui câine nu merge proporțional pe aceeași linie. 

Resursa informațională: BBC.com

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Lifestyle

Cum să devii mai fericit în doar 12 minute

Publicat

pe

De către

PE SCURT

De multe aveți dispoziție proastă care nu vă permite să vă concentrați sau să fiți eficienți la lucru. Se pare că oamenii de știință au găsit o soluție pentru a scăpa de indignare în doar 12 minute.

Cercetătorii sunt convinși că dacă ieși afară să te plimbi și, vreme de 12 minute, ai gânduri pozitive despre oamenii din jurul tău, dispoziția ta se va îmbunătăți. Oamenii care au făcut acest lucru în cadrul unui experiment au spus că s-au simțit mai puțin anxioși, mai fericiți și mai empatici în urma acelor 12 minute decât oamenii care au servit drept grup de control, relatează playtech.ro.

PE LUNG

„Este o strategie simplă care nu necesită foarte mult timp pentru a o încorpora în activitățile tale zilnice”, susține psihologul Douglas Gentile, de la Iowa State University.

Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au analizat 496 de oameni. Aceștia au fost împărțiți în mai multe grupuri. Tuturor li s-au dat chestionare completat înainte să iasă la plimbare pe holurile de la Iowa State University, unde s-a desfășurat studiul. Mai apoi, cercetătorii au oferit fiecărui grup de participanți o temă de gândire pentru plimbarea de 12 minute.

Astfel, 127 de oameni au fost rugați să se uite la oamenii pe lângă care treceau și să se gândească „Îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Mai apoi, 125 de oameni au fost rugați să analizeze ce ar putea avea în comun cu persoanele pe lângă care trec (de la temeri și speranțe comune la ce restaurante ar putea prefera). Alți 109 oameni au fost puși să se gândească în ce moduri le sunt superiori celor pe lângă care trec. Iar cei 135 de oameni rămași au servit drept grup de control – lor li s-a spus să se concentreze pe detalii fără să le judece (cum ar fi culoarea hainelor, machiajul și accesoriile celor din jur).

Când s-au întors de la plimbarea de 12 minute, toți participanții au fost puși să completeze alte chestionare, cu scopul de a li se măsura nivelurile de anxietate, fericire, satisfacție, empatie, grijă și conexiune. Cei care au obținut cele mai mari scoruri (așadar, și cele mai bune în contextul de față) au fost oamenii care au fost puși să se gândească „Îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Cei cu scorurile cele mai mici au fost oamenii care au căutat să găsească motive pentru care ar putea fi superiori străinilor pe lângă care trec.

Așadar, data viitoare când simți că ai o stare proastă, o simplă plimbare ar putea să te ajute mai mult decât ai crede.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle19 ore în urmă

Partea plină a paharului. Lucrurile bune pe care ni le-a adus pandemia

PE SCURT Înainte de pandemie, cu o zi înainte ca echipa Moldova.org să înceapă munca de acasă, din autoizolare am...

Politică2 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social3 zile în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social3 zile în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică3 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social4 zile în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social4 zile în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment6 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031