Connect with us
"
"

Lifestyle

Felul în care am calculat până acum vârsta câinilor este greșit

Publicat

pe

PE SCURT

Se pare că felul în care am calculat până acum vârsta câinilor a fost greșit. Animalul tău de companie îmbătrânește în mod clar mai repede decât tine, dar noile cercetări ne oferă o idee mult mai clară despre ce vârstă ar putea avea el. 

Cercetătorii au stabilit că un câine de opt ani calendaristici ar avea aproximativ 64 de ani umani. De asemenea, ei spun că regula potrivit căreia un an al unui câine sunt șapte ani umani nu este corectă.

PE LUNG

Când câinele tău trăiește de un deceniu, se consideră că a îmbătrânit și are peste 70 de ani, scrie BBC.

Acest factor de conversie – un an al unui câine reprezintă șapte ani umani – provine din împărțirea speranței de viață a omului de aproximativ 77 la speranța de viață canină de aproximativ 11.

Presupunerea respectivă se bazează pe faptul că fiecare an calendaristic pe care un câine îl trăiește este echivalent cu șapte ani umani în orice etapă a vieții unui câine. Dar cercetătorii sugerează că lucrurile nu sunt atât de simple.

De exemplu, majoritatea raselor de câini ating maturitatea sexuală între vârsta de șase și 12 luni, dar prin conversia tradițională, acest câine ar avea șapte ani. Dar mai există câini, deși este neobișnuit, trăiesc peste 20 de ani. Conform regulei de conversie „factor-of-seven”, aceasta ar echivala cu 140 de ani umani.

De fapt, speranța de viață a câinilor depinde semnificativ de rasă. Câinii mai mici tind să trăiască mai mult, ceea ce sugerează că îmbătrânesc mai lent decât cei mai mari.

Să știi că un hamster are șase săptămâni nu îți oferă o imagine bună despre stadiul de viață al acelui animal, chiar dacă știi că speranța de viață a unui hamster este de doar trei ani. Dar, dacă un hamster a ajuns la o vârstă în care se poate reproduce oferă o imagine mult mai bună a nivelului său de maturitate.

Autorii studiului sugerează că vârsta biologică s-ar putea măsura cu ajutorul așa-numitelor „ceasuri epigenetice” – modificări ale ambalajului ADN-ului nostru care se acumulează în timp la toate mamiferele.

Cercetătorii au descoperit și o formulă:

vârsta echivalentă a omului = 16 x ln (vârsta cronologică a câinelui) + 31.

Aici „ln” reprezintă o funcție matematică cunoscută sub numele de logaritmul natural. Funcția logaritmului este binecunoscută pe scările neliniare pentru energia eliberată în timpul cutremurelor (Richter) sau pentru măsurarea sunetului (decibeli).

În graficul de mai jos, se vede cum funcționează logaritmul natural. Curba punctată cu roșu sugerează că patrupezii noștri iubiți se maturizează extrem de rapid la început, dar că îmbătrânirea lor încetinește la un moment dat, ceea ce înseamnă că, în cea mai mare parte a vieții lor, câinii au o vârstă mijlocie prelungită. 

Enlarge

În-8-ani-calendaristici-ai-unui-câine-sunt-echivalenți-cu-64-de-ani
8 ani calendaristici ai unui câine sunt echivalenți aproximativ cu 64 de ani umani. Credit: Christian Yates

Prin urmare, cercetătorii au calculat că primul an de câine se echivalează aproximativ 31 de ani umani. Apoi, de fiecare dată când vârsta câinelui se dublează, numărul de ani umani crește cu 11. Adică, opt ani calendaristici reprezintă trei „dubluri” (de la unu la doi, doi la patru și apoi patru la opt). Prin acest calcul, putem deduce că vârsta câinelui în ani umani va fi de aproximativ 64, adică 31+3×11.

Această aproximare este reprezentată prin curba neagră. Linia verde reprezintă regula de 7 ani umani pentru un an al câinelui, care atinge o vârstă exagerată la bătrânețe.

Un lucru este clar: vârsta unui om și a unui câine nu merge proporțional pe aceeași linie. 

Resursa informațională: BBC.com

Lifestyle

Cum să devii mai fericit în doar 12 minute

Publicat

pe

De către

PE SCURT

De multe aveți dispoziție proastă care nu vă permite să vă concentrați sau să fiți eficienți la lucru. Se pare că oamenii de știință au găsit o soluție pentru a scăpa de indignare în doar 12 minute.

Cercetătorii sunt convinși că dacă ieși afară să te plimbi și, vreme de 12 minute, ai gânduri pozitive despre oamenii din jurul tău, dispoziția ta se va îmbunătăți. Oamenii care au făcut acest lucru în cadrul unui experiment au spus că s-au simțit mai puțin anxioși, mai fericiți și mai empatici în urma acelor 12 minute decât oamenii care au servit drept grup de control, relatează playtech.ro.

PE LUNG

„Este o strategie simplă care nu necesită foarte mult timp pentru a o încorpora în activitățile tale zilnice”, susține psihologul Douglas Gentile, de la Iowa State University.

Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au analizat 496 de oameni. Aceștia au fost împărțiți în mai multe grupuri. Tuturor li s-au dat chestionare completat înainte să iasă la plimbare pe holurile de la Iowa State University, unde s-a desfășurat studiul. Mai apoi, cercetătorii au oferit fiecărui grup de participanți o temă de gândire pentru plimbarea de 12 minute.

Astfel, 127 de oameni au fost rugați să se uite la oamenii pe lângă care treceau și să se gândească „Îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Mai apoi, 125 de oameni au fost rugați să analizeze ce ar putea avea în comun cu persoanele pe lângă care trec (de la temeri și speranțe comune la ce restaurante ar putea prefera). Alți 109 oameni au fost puși să se gândească în ce moduri le sunt superiori celor pe lângă care trec. Iar cei 135 de oameni rămași au servit drept grup de control – lor li s-a spus să se concentreze pe detalii fără să le judece (cum ar fi culoarea hainelor, machiajul și accesoriile celor din jur).

Când s-au întors de la plimbarea de 12 minute, toți participanții au fost puși să completeze alte chestionare, cu scopul de a li se măsura nivelurile de anxietate, fericire, satisfacție, empatie, grijă și conexiune. Cei care au obținut cele mai mari scoruri (așadar, și cele mai bune în contextul de față) au fost oamenii care au fost puși să se gândească „Îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Cei cu scorurile cele mai mici au fost oamenii care au căutat să găsească motive pentru care ar putea fi superiori străinilor pe lângă care trec.

Așadar, data viitoare când simți că ai o stare proastă, o simplă plimbare ar putea să te ajute mai mult decât ai crede.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate18 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment18 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social20 de ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031