Felul în care am calculat până acum vârsta câinilor este greșit

PE SCURT

Se pare că felul în care am calculat până acum vârsta câinilor a fost greșit. Animalul tău de companie îmbătrânește în mod clar mai repede decât tine, dar noile cercetări ne oferă o idee mult mai clară despre ce vârstă ar putea avea el. 

Cercetătorii au stabilit că un câine de opt ani calendaristici ar avea aproximativ 64 de ani umani. De asemenea, ei spun că regula potrivit căreia un an al unui câine sunt șapte ani umani nu este corectă.

PE LUNG

Când câinele tău trăiește de un deceniu, se consideră că a îmbătrânit și are peste 70 de ani, scrie BBC.

Acest factor de conversie – un an al unui câine reprezintă șapte ani umani – provine din împărțirea speranței de viață a omului de aproximativ 77 la speranța de viață canină de aproximativ 11.

Presupunerea respectivă se bazează pe faptul că fiecare an calendaristic pe care un câine îl trăiește este echivalent cu șapte ani umani în orice etapă a vieții unui câine. Dar cercetătorii sugerează că lucrurile nu sunt atât de simple.

De exemplu, majoritatea raselor de câini ating maturitatea sexuală între vârsta de șase și 12 luni, dar prin conversia tradițională, acest câine ar avea șapte ani. Dar mai există câini, deși este neobișnuit, trăiesc peste 20 de ani. Conform regulei de conversie „factor-of-seven”, aceasta ar echivala cu 140 de ani umani.

De fapt, speranța de viață a câinilor depinde semnificativ de rasă. Câinii mai mici tind să trăiască mai mult, ceea ce sugerează că îmbătrânesc mai lent decât cei mai mari.

Să știi că un hamster are șase săptămâni nu îți oferă o imagine bună despre stadiul de viață al acelui animal, chiar dacă știi că speranța de viață a unui hamster este de doar trei ani. Dar, dacă un hamster a ajuns la o vârstă în care se poate reproduce oferă o imagine mult mai bună a nivelului său de maturitate.

Autorii studiului sugerează că vârsta biologică s-ar putea măsura cu ajutorul așa-numitelor „ceasuri epigenetice” – modificări ale ambalajului ADN-ului nostru care se acumulează în timp la toate mamiferele.

Cercetătorii au descoperit și o formulă:

vârsta echivalentă a omului = 16 x ln (vârsta cronologică a câinelui) + 31.

Aici „ln” reprezintă o funcție matematică cunoscută sub numele de logaritmul natural. Funcția logaritmului este binecunoscută pe scările neliniare pentru energia eliberată în timpul cutremurelor (Richter) sau pentru măsurarea sunetului (decibeli).

În graficul de mai jos, se vede cum funcționează logaritmul natural. Curba punctată cu roșu sugerează că patrupezii noștri iubiți se maturizează extrem de rapid la început, dar că îmbătrânirea lor încetinește la un moment dat, ceea ce înseamnă că, în cea mai mare parte a vieții lor, câinii au o vârstă mijlocie prelungită. 

Enlarge

În-8-ani-calendaristici-ai-unui-câine-sunt-echivalenți-cu-64-de-ani
8 ani calendaristici ai unui câine sunt echivalenți aproximativ cu 64 de ani umani. Credit: Christian Yates

Prin urmare, cercetătorii au calculat că primul an de câine se echivalează aproximativ 31 de ani umani. Apoi, de fiecare dată când vârsta câinelui se dublează, numărul de ani umani crește cu 11. Adică, opt ani calendaristici reprezintă trei „dubluri” (de la unu la doi, doi la patru și apoi patru la opt). Prin acest calcul, putem deduce că vârsta câinelui în ani umani va fi de aproximativ 64, adică 31+3×11.

Această aproximare este reprezentată prin curba neagră. Linia verde reprezintă regula de 7 ani umani pentru un an al câinelui, care atinge o vârstă exagerată la bătrânețe.

Un lucru este clar: vârsta unui om și a unui câine nu merge proporțional pe aceeași linie. 

Resursa informațională: BBC.com

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.