Fasolița cu secrete

Noroc! Azi Bojica mi-a trimis niște ficăței de pui și mă gândeam să vă dau rețeta unui pateu gustos. Dar apoi mi-am amintit că multă lume postește și pateul meu s-ar putea să stârnească pofte. Așa că mai răbdăm puțin. În schimb, te invit să redescoperi fasolița – humusul nostru tradițional. Dar nu o fasoliță obișnuită, ci cu un secret care te va surprinde plăcut. Știu că e greu să uimești pe cineva din Moldova cu rețeta la o fasoliță, decât dacă vei încerca să o gătești exact cum voi descrie mai jos. Sunt sigură că îmi vei mulțumi pentru acele câteva sfaturi pe care urmează să le primești. 

Pentru început, hai să te întreb dacă știi câte tipuri de boboase există în lume? 400! Patru sute de tipuri de boboase, printre care este și lintea, și năutul, și mazărea, și fasolea, și bobul. Acestea reprezintă o sursă excelentă de fibră și proteină vegetală, devenind un produs de bază în dieta vegană și vegetariană. 

Câțiva ani în urmă eram în vizită la niște prieteni și am descoperit cum se gătește la ei fasolița – garnisită cu nuci tocate deasupra și cu salam uscat tăiat pai. Iar bunul meu prieten bucătar Petru Scalețchi mi-a povestit cum să gătesc ceapa care se pune deasupra la fasoliță, ca să iasă și mai bună. Mămica mea face o fasoliță tare gustoasă, cu ceapă rumenită și castraveți murați. Eu am unit toate aceste mici secrete într-o rețetă și îți propun să o încerci. 

Ingrediente:

500 gr fasole

6 cepe

4 căței usturoi

4 castraveți murați

o mână de nuci tocate

2 lng de miere sau zahăr brun

2 lng de oțet balsamic

frunze de dafin

ulei

sare și piper, paprică

Etape:

  1. Curăță toată ceapa și usturoiul. Toacă mărunt și rumenește 2 cepe. Înainte de a pune fasolele la fiert, lasă-le să se înmoaie în apă fierbinte pentru câteva ore. Schimbă apa și apoi pune la fiert cu câteva frunze de dafin, ceapa prăjită și puțină sare. Recomand să folosești fasolele albe, din soiul „Zaharoase”. 
  2. Celelalte 4 cepe rămase toacă-le mărunt și rumeștește-le cu zahăr brun sau miere și oțet balsamic. Lasă ceapa să se caramelizeze până devine brună.
  3. După ce fasolele s-au răcit, adaugă puțină sare și paprica. Dai fasolele prin mașina de tocat, unde se adaugă cățeii de usturoi. Fasolele pot fi tocate și manual, dar piureul nu va fi la fel de omogen ca cel obținut în mașina de tocat.
  4. Castraveții murați se dau prin răzătoare și se scurg bine de moare. Aranjează castraveții rași deasupra fasoliței.
  5. Adaugă ceapa caramelizată și presară cu nucile tocate.
  6. Dacă vrei, taie pai niște salam uscat și adaugă deasupra la fasoliță.

Deși eu cred că ceapa caramelizată, castraveții murați și nucile deja își vor avea un efectul promis.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.