Hotarirea Guvernului din 25 ianuarie 2006 cu privire la implementarea Sistemului informational automatizat, care obliga farmaciile sa plateasca in total circa 36 milioane lei pentru unele modernizari, „inutile” in opinia Asociatiei Micului Business, va provoca falimentarea micilor farmacii si, totodata, va duce la scumpirea medicamentelor.
Presedintele Asociatiei Micului Business, Eugen Roscovan, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca autorii acestei decizii au urmarit un motiv ascuns, si anume, de a efectua un studiu de marketing pe contul farmaciilor, in baza caruia sa creeze farmacii noi, iar pe cele mici sa le lichideze. „Totodata, Ministerul Dezvoltarii Informationale si Ministerul Sanatatii si Protectiei Sociale, care au propus acest proiect, urmaresc monopolizarea pietei farmaceutice si acumularea unor resurse financiare suplimentare. Aplicarea acestui sistem contravine Legii despre taina comerciala”, sustine Roscovan.
Directorul farmaciei „Rubus-Farm” SRL, Vitalie Capcelea, a mentionat, in cadrul aceleiasi conferinte, ca softul impus farmaciilor presupune nu doar eliberarea cecurilor de casa, ci si informatii privind denumirea medicamentelor, doza, retetele prescrise de medici etc. „Introducerea informatiilor respective solicita efort suplimentar si mai mult timp din partea farmacistilor. in plus, majoritatea personalului farmaciilor are o virsta cuprinsa intre 35-40 ani si vor deprinde cu greu procedura de prelucrare a informatiei. Astfel, un pacient va fi deservit de la 3-4 pina la 10 minute, ceea ce va duce la formarea cozilor si reorientarea acestora catre retele farmaceutice mari. Aceasta initiativa reprezinta un instrument de monopolizare a pietei cu retele farmaceutice de stat”, a subliniat sursa citata.
Potrivit agentiei „Info-Prim Neo”, Capcelea a exemplificat cu practica unor tari industrializate, unde „statul este preocupat de protejarea micului business si datorita acestui fapt el exista”. in Moldova, potrivit sursei citate, totul se produce exact invers, fiind protejate interesele marilor producatori, iar intreprinderile mici fiind dezavantajate. „Farmaciile mici vor fi nevoite sa se inchida, va disparea concurenta, factorul cel mai important intr-o economie de piata, si, ca rezultat, pretul medicamentelor va creste cu, cel putin, 30-40 la suta”, a precizat Capcelea.
Daca Guvernul considera atit de necesara introducerea acestui program, el trebuia testat, cel putin, 2-3 ani, pentru a se vedea eventualele deficiente ale aplicarii acestuia, efectele economice, pentru ca, mai apoi, sa se poata argumenta ca este nevoie de un astfel de program”, a concluzionat directorul farmaciei „Rubus-Farm” SRL.
La rindul sau, directorul farmaciei „Linaria Prim” SRL, Elena Vasileva, a declarat ca hotarirea prevede instalarea programelor noi in mod gratuit, dar Agentia Medicamentului, in loc sa elibereze programe gata, au oferit versiuni demo, care nu asigura functionarea programului. Potrivit aceleiasi surse, instalarea softului va costa farmaciile cite 370 USD, pentru primul loc de munca, si 80 USD, pentru fiecare loc suplimentar, iar o ora de consultatie va costa 40 USD.
Vasileva a mai spus ca, pe linga cheltuieli legate de instalarea programei, farmaciile trebuie sa procure tehnica de calcul, scanere, aparate de casa etc. „Astfel, farmaciile mici, care nu sunt in stare sa suporte aceste cheltuieli enorme, sunt puse in situatia de a-si sista activitatea”, a conchis Vasileva, mentionind ca aplicarea etichetei cu fisie latenta pentru fiecare produs in parte, impus de aceeasi hotarire, este absolut inutila. in opinia ei, aceste etichete nu vor influenta asupra calitatii medicamentelor in nici un fel, ci vor contribui doar la scumpirea cu, cel putin, a 0,26 lei a produselor.
In Republica Moldova activeaza circa 2.000 farmacii mici, cu un contingent de 16 mii angajati, precizeaza „Info-Prim Neo”.