Fără bani, nici un pas

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Nu e deja o noutate că, criza financiară, a datoriilor, acapără tot mai mult teritoriu.

Dat fiind faptul că multe din ţări, deja au primit prima lovitură, pentru a se proteja câtuşi de puţin, fiecare încearcă să se mobilizeze şi să întreprindă careva activităţi, pentru a combate într-un fel sau altul efectele crizei.

Spre exemplu, oraşul belgian Plombieres, aflat în apropiere de frontiera cu Olanda, a interzis de săptămâna trecută rezidenţa cetăţenilor Uniunii Europene care nu se pot întreţine financiar.

De cealaltă parte a graniţei, faţă de Plombieres, este la Vaals, unde autorităţile olandeze deja din septembrie, posibil, vor întroduce acceleaşi măsuri.

Autorităţile ambelor localităţi, spun că acţiunile lor, sunt justificate de legislaţia Uniunii Europene, care spune că, în cazul când cetăţenii europeni nu pot demonstra posibilitatea de a se întreţine, poate fi interzisă rezidenţa acestora.

Uniunea Europeană a cerut guvernului olandez clarificări în legătură cu planul de a interzice rezidenţa cetăţenilor UE care nu se pot susţine financiar.

Consiliul oraşului Vaals, din sudul provinciei Limburg, spune că plăteşte deja beneficii sociale unui număr prea mare de imigranţi şomeri şi nu-şi poate permite să includă în continuare alte persoane în acest sistem.

Ministrul olandez pentru afaceri interne, Henk Kamp, a ameninţat la un moment dat, că-i va trimite acasă pe muncitorii polonezi care-şi pierd locul de muncă, sau provoacă "tulburări publice", ceea ce a determinat-o pe comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, să avertizeze Olanda că trebuie să respecte legislaţia privind libertatea de mişcare a forţei de muncă. "Toate statele membre UE sunt egale şi regulile sunt transparente",

Dincolo de criticile şi avertismentele de la Comisia Europeană, atât Olanda, cât şi Belgia riscă să se pomenească în faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, dacă UE va considera că străinii sunt discriminaţi.

Libera circulaţie a persoanelor este unul dintre drepturile fundamentale, recunoscute cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi este strâns legată de noţiunea de cetăţenie europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare