Facebook a șters trollii din Moldova. Cine ar sta în spatele acestora

Compania Facebook anunță că a șters 128 de pagini și 28 de conturi, precum și 8 conturi de pe Instagram din cauza „comportamentului neautentic coordonat”.

Într-un comunicat de presă, Facebook a anunțat că această activitate a apărut în Moldova și a folosit o combinație de conturi false și unele conturi autentice pentru a induce în eroare alții despre cine erau și despre ce făceau.

Ținând cont de alegerile care se apropie în Moldova, am decis să anunțăm oamenii despre acțiunile pe care le-am întreprins și faptele pe care le știm la momentul de față”, menționează sursa citată.

Compania mai spune că administratorii paginilor și a profilurilor postau, de regulă, despre știri și probleme politice locale, cum ar fi educația în limba rusă sau limba engleză și reunificarea cu România.

De asemenea, postau fotografii manipulatorii, narațiuni divizate și satiră și au clonat o pagină care se ocupa de stoparea știrilor false.

„Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de angajații guvernului moldovean”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, au fost cheltuiți peste 20.000 de dolari pentru promovarea pe Facebook a acestor pagini.

Reprezentanți ai Guvernului au comunicat că vor reveni mai târziu cu un comentariu la acest subiect.

Compania a publicat și o serie de capturi ale paginilor șterse.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.