Expoziție numismatică dedicată leului moldovenesc. Vor fi prezentate schiţele primelor însemne monetare

Banca Națională a Moldovei (BNM), în comun cu Muzeul Național de Istorie și Clubul Internațional al Colecționarilor din Moldova, organizează o expoziție de monede care va cuprinde perioada de la începutul erei noastre până în prezent.

În cadrul expoziției, BNM va prezenta publicului o colecție de monede comemorative și jubiliare, precum și schiţele primelor însemne monetare din Republica Moldova, însoţite de machetele din gips  produse de monetării în procesul de batere.

La rândul său, Muzeul Național de Istorie a selecționat pentru expoziție două  tezaure monetare medievale, găsite de arheologi în spațiul nostru geografic. Unul e alcătuit din taleri-lei din secolul al XVII-lea, altul – din  monede otomane din secolul al XVIII-lea.

Clubul Internațional al Colecționarilor din Moldova va prezenta monede din Roma și Grecia Antică, precum și monede medievale din secolele XV-XVII emise de Țara Moldovei.

Expoziția va avea loc la Muzeul Național de Istorie în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie 2018.

Seria evenimentelor dedicate leului moldovenesc la un sfert de veac include și o ceremonie oficială organizată pe 29 noiembrie. La eveniment vor participa oficiali, ambasadori acreditați la Chișinău, reprezentanți ai băncilor licențiate din Republica Moldova, precum și experți independenți.

În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați câștigătorii concursului de eseuri cu tema: „Leul moldovenesc la 25 de ani”, desfășurat în perioada 1 octombrie -15 noiembrie 2018.

Moneda națională – leul moldovenesc – a fost pusă în circulație pe 29 noiembrie 1993.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.