Explicăm: de ce trebuie să reducem consumul de energie electrică în orele de vârf

Republica Moldova are un deficit de energie electrică. Problema a apărut după ce Ucraina a sistat complet exportul de energie către Europa, iar Gazprom a redus volumele de gaze cu 30 la sută. De astăzi, Centrala de la Cuciurgan a micșorat livrările pentru malul drept de la 70% la 27%. Pentru a evita deconectările de la rețea, autoritățile au îndemnat oamenii să reducă consumul de energie între orele 07:00 – 10:00, dar mai ales între 18:00 – 23:00. De ce anume atunci, când toată lumea are mai multă nevoie de electricitate? 

Potrivit experților în energetică, consumul de energie electrică din țara noastră variază între 400 și 900 MW pe parcursul unei zile. Astfel, consumul maxim de energie electrică, înregistrat în orele de vârf, este de peste două ori mai mare decât cel minim. Anume această discrepanță are un impact direct asupra costurilor de producere și de asigurare cu energie a consumatorilor. 

„Pentru a asigura această cerere de energie, care în orele de vârf este dublă, tehnic, sunt necesare niște surse de generare, care în decursul zilei stau, din cauza că consumul de energie este redus. Aceste surse sunt conectate în decursul orelor de vârf, atunci când crește cererea de energie, care trebuie recuperată ulterior în perioade mari de timp”.

Muntean mai spune că menținerea unui nivel echilibrat între consumul minim și maxim are un impact direct asupra stării sistemului electroenergetic și asupra costurilor. Atunci când cererea crește, este generată mai multă energie electrică, care costă mai mult. În orele de vârf, consumatorii plătesc cea mai mare cantitate pe kilowatt oră consumată. 

Expertul în energetică Victor Parlicov spune că după ce Centrala de la Cuciurgan a micșorat livrările de energie de la 70% la 27%, țara noastră este nevoită să procure energie din sistemul european pentru a acoperi tot consumul necesar.    

„Dacă noi vom fi risipitori, în special în orele de vârf, atunci povara din facturi va fi mai mare. Atunci când depășim o anumită limită de consum, pe care nu ne-o acoperă MGRES și CET-urile din Moldova, vom procura energie din sistemul european, care este la prețuri mai mari”.

Autoritățile din Republica Moldova caută soluții pentru a depăși criza din sistemul energetic și pentru a evita deconectarea consumatorilor de la rețea. Între timp, mai multe țări din Europa aplică deja măsuri de economisire a energiei. În Franța, magazinele care dispun de climatizatoare trebuie să-și țină ușile închise, în caz contrar riscă o amendă de 750 de euro. Nici terasele exterioare ale cafenelelor și barurilor nu au voie să fie încălzite sau răcite. Autoritățile de la Paris au extins în întreaga țară interdicția publicității luminoase între orele 1:00-6:00.  

Hanovra a devenit primul oraș german care a introdus măsuri de economisire a energiei. A fost oprită apa caldă din dușurile și băile centrelor de agrement. De asemenea, clădirile municipale nu pot fi încălzite mai mult de 20ºC, iar unitățile mobile de aer condiționat sau radiatoarele sunt interzise. Alte orașe au stins luminile în locuri publice.  

În Grecia, aparatele de aer condiționat nu pot fi setate la temperaturi mai mici de 27ºC în clădirile publice în timpul verii, iar angajații de birou sunt îndemnați să se asigure că computerele lor sunt oprite la sfârșitul zilei. A fost anunțat un program de 640 de milioane de euro pentru reînnoirea geamurilor și a sistemelor de răcire în unitățile deținute de stat. 

În Spania, prețurile energiei electrice variază în funcție de intervalele orare de consum. Facturarea energiei electrice este împărțită în trei perioade, în care aplicarea taxelor diferă. În orele de vârf energia electrică este cea mai scumpă, iar cetățenii sunt încurajați să folosească electrodomesticele mai mult noaptea sau în weekend.    

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.