Moldova.ORG — În cadrul întrevederii de ieri a delegaţia CoE, condusă de domnul Jacques Schleef, cu viceminiştrii afacerilor interne,Valentin Zubic şi Igor Bodorin s-a discutat despre activitatea ce implică evaluarea “de facto” şi “de iure” a oportunităţii creării poliţiei de proximitate cu genericul: ,,Misiunea de expertiză privind conceptul poliţiei de proximitate şi strategia de implementare a acesteia”.
În scopul efectuării unei evaluări obiective şi imparţiale privind necesitatea şi eficacitatea poliţiei de proximitate în R. Moldova, autorităţile naţionale au elaborat un program complex ce include: întrevederi cu factorii de decizie ai Ministerului Justiţiei, Procuraturii Generale, Ministerului Educaţiei şi Tineretului, Ministerului Afacerilor Interne, ONG-lor (Institutul de Politici Publice, Institutul de Reforme Penale), aleşii locali, deplasări în teritoriu.
Vizita delegaţiei CoE este o continuare a lucrărilor seminarului organizat de MAI în comun cu CoE în perioada 24- 25 ianuarie 2007 cu genericul ,,Raporturile dintre poliţie şi populaţie în contextul implementării Codului de etică şi deontologie al poliţistului”.
La finele lucrărilor membrii delegaţiei CoE vor elabora un raport – expertiză care va include auditul, avantajele şi dezavantajele, propunerile şi recomandările care vor fi remise confidenţial Ministerului Afacerilor Interne de Consiliul Europei în termen de 6 săptămâni după finisarea misiunii realizate.
Această practică a auditului a fost deja experimentată de către Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina, care conform celor relatate de şeful delegaţiei CoE a purces pe calea implementării acestei reforme, adică crearea ,,poliţiei de proximitate".