Expertii anticipeaza o crestere a numarului cetatenilor R. Moldova care vor lucra in Rominia, dupa aderarea acesteia la UE

Numarul moldovenilor care vor merge la munca in Rominia va creste simtitor, incepind cu 2007, dupa presupusa aderare a Rominiei la Uniunea Europeana, a declarat reporterului BASA-press Andrei Albulescu, seful inspectiei muncii din judetul Iasi (Rominia).

"Dupa ce hotarul UE s-a apropiat de Rominia, tara noastra a inceput sa "exporte" 2,5 mln muncitori pe an. Aceeasi situatie este probabila si in cazul in care hotarul comunitar se va extinde pe Prut", a afirmat sursa citata. Albulescu a adaugat ca in prezent exista multi muncitori basarabeni in Rominia, dar nu este o statistica precisa privind numarul lor, pentru ca pe de o parte sunt unii care detin pasapoarte rominesti, iar altii lucreaza fara contracte legale de munca.

"Rominia are o necesitate mare acum de forta de munca si, cu siguranta, va absorbi oferta moldovenilor", a opinat oficialul romin, mentionind ca este posibili ca si cetateni din alte state, precum Ucraina sa vina la munca in Rominia.

Solicitat de BASA-press, Radu Prisacaru, prefectul judetului Iasi, a anuntat ca un grup de prefecti din Rominia va efectua intre 14 si 16 martie curent o vizita in Republica Moldova care va incerca, printre altele, sa atraga muncitori moldoveni in Rominia. "Noi ne straduim sa aducem cit mai multi muncitori in Iasi pentru ca avem un deficit enorm in materie de forta de munca. Cerinta primordiala, insa, este respectarea conditiilor legale de lucru", a spus prefectul.

Radu Prisacaru a mentionat ca printre sectoarele in care exista deficit de forta de munca sunt constructiile, comertul, confectiile si agricultura. "Un salariu mediu in constructii se ridica la 6-7 mln lei rominesti vechi (circa 200-250 USD), dar exista cazuri cind remunerarea ajunge si la 15 mln lei rominesti (500 USD). Dupa extinderea UE salariile vor putea creste si mai mult, respectiv, vor fi mai avantajoase pentru cetatenii moldoveni", a conchis seful judetului Iasi.

in alta ordine de idei, inspectorul muncii din Iasi, Andrei Albulescu, a apreciat ca moldovenii au "o pregatire de specialitate buna". "Ceea ce s-a pastrat in R.Moldova si in Rominia, sunt scolile de meserii care pregatesc specialisti buni. Muncitorii moldoveni au experienta buna si sunt organizati", a mai spus Albulescu.

De mentionat ca odata cu posibila aderarea a Rominiei la UE, muncitorii straini in aceasta tara vor avea nevoie de permise de munca eliberate de autoritatile romine. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.