Expert: Volumul redus de credite raportat la PIB arată că sistemul financiar șchiopătează

PE SCURT

Piața financiară din Republica Moldova trece printr-o perioadă zbuciumată. Băncile au cunoscut o cădere continuă după jaful bancar din anul 2014 și acest lucru a durat până în 2017, iar sectorul de microfinanțare a cunoscut o ascensiune, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

PE LUNG

Volumul total al creditelor acordate, potrivit estimărilor la sfârșitul lunii mai, va fi de 46 miliare de lei o sumă record după criza bancară. Cel mai mare volum de credite oferite de sectorul financiar a fost atins în anul 2014, când ele au constituit 50,5 miliarde de lei (exceptând creditele dubioase).

„Deși Republica Moldova înregistrează o creștere a volumului de credite, totuși raportat la PIB acest indicator este foarte mic și reprezintă doar 22,5%. Cel mai ridicat indicator a fost în anul 2014, când ponderea creditelor raportate la PIB au atins cota de 40%. Nivelul redus creditelor raportat la PIB o constituie incapacitatea economiei de a asimila banii. Astfel, este pusă o presiune fără precedent pe sistemul bancar și se manifestă prin volumul depozitelor raportat la credite. În prezent surplusul de bani este de 28,3 miliarde de lei. Până în anul 2014 raportul credite depozite era similar or, după jaful bancar volumul depozitelor l-a depășit pe cel al creditelor. Astfel, BNM este nevoită să sterilizeze 42,5% din banii băncilor” , a spus Ioniță.

Potrivit economistului, băncile au început să recupereze piața de la sectorul de microfinanțare. Pe toată perioada începând cu anul 2014 volumul de credite oferit de bănci a scăzut continuu în timp ce cele oferite de sectorul de nebnacar a crescut.

Dacă la sfârșitul anul anului 2013 soldul creditelor era 42,2 miliarde de lei, atunci în 2017 el a ajuns la 33,5 miliarde de lei. Cât privește împrumuturile oferite de sectorul nebancar, dacă în 2013 împrumuturile acordate însumau 3,4 miliarde de lei, atunci la sfârșitul anului 2018 cifra a ajuns la 9,1 miliarde de lei.

Pe toată această perioadă companiile de microfinanțare au reușit să dea la o parte băncile. Explicația este că băncile erau concentrate pe companii, iar companiile de microfinanțare s-au reorientat către persoanele fizice. În prezent asistăm la recucerirea persoanelor fizice de către bănci. Vom ajunge foarte curând când fiecare al doilea leu dat va fi acordat persoanelor fizice.

Ca urmare a concentrării băncilor și companiilor de microfinanțre pe persoanele fizice apare indicatorul de îndatorare, care este la un nivel destul de jos comparativ cu statele din regiune. În primele cinci luni, persoanele fizice s-au împrumutat cu 1,5 miliarde de lei și au ajuns la o cotă de 19 miliarde de lei, iar la sfârșitul anului va fi înregistrat un record de cel puțin 21 miliarde de lei de două ori mai mult față de acum trei.

În concluzie, Ioniță spune că piața financiară a Republicii Moldova își revine. Volumul de credite se va apropia de maxima istorică, iar creșterea este bazată în cea mai mare parte pe persoanele fizice, cota cărora pentru prima dată a depășit nivelul de 40% în volumul total al împrumuturilor.

Totodată, volumul redus de credite raportat la PIB arată că sistemul financiar nu-și poate realiza funcțiile de finanțare a economiei și acest lucru este determinat atât de economia fragilă, cât și guvernanța slabă din bănci. Acest lucru se vede prin surplusul de lichidități – 28,3 miliarde de lei. BNM trebuie să continue reformele în sistemul bancar și să ajute băncile să-și reformateze guvernarea și procedeele de acordare a creditelor pentru a reduce din volumul mare al depozitelor față de credite.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.