Expert: Taxa care lasă anual bugetul familiei fără 20 de mii de lei

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) este un impozit general prin care statul colectează în buget 20% din valoarea mărfurilor livrate şi a serviciilor prestate pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru unele produse se aplică cote reduse, cum ar fi în cazul produselor alimentare, pentru care TVA este de 8%.

Expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a declarat pentru IPN că aparent impozitul este perceput de la agenți economici, în realitate este plătit de consumatori.

Spre deosebire de celelalte impozite, oamenii achită TVA de fiecare data când cumpără un produs sau plătesc un serviciu, această taxă fiind inclusă în prețul final. Anual în medie fiecare familie plătește aproximativ 20 de mii de lei TVA.

Potrivit expertului, suma acumulată în bugetul de stat din TVA este de circa 20 de miliarde de lei anual. Spre comparație, impozitul pe imobile aduce în buget 300 de milioane de lei, iar cel pe terenuri agricole – 200 de milioane.

Cu toate că impozitul pe locuințe sau cel pe terenuri reprezintă în cifre sume mult mai mici decât TVA, cetățenii le simt mai mult pe primele, pentru că le plătesc direct.

Veaceslav Ioniță consideră că sistemul de aplicare a Taxei pe Valoarea Adăugată are mai multe lacune. Una dintre ele este că unii agenți economici recurg la anumite șiretlicuri pentru a evita achitarea TVA, și anume declară o valoare mai mică de vânzare a unui bun sau serviciu decât prețul real.

O altă problemă este nedeclararea unei tranzacții, nu se eliberează bon de casă și în acest mod agentul economic, împreună cu cumpărătorul, exclud statul din această tranzacție.

O altă problemă la care sa referit Veaceslav Ioniță este taxarea diferențiată a produselor agricole în funcție de statutul producătorului. Astfel, în cazul când marfa agricolă este produsă de o gospodărie țărănească nu se aplică Taxa pe Valoarea Adăugată, iar în cazul când marfa agricolă este crescută de o societate cu răspundere limitată se aplică 20% TVA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.