Expert: Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru

PE SCURT

Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru. Tot ce este mai mult de prețul mediu de 19 lei/litru este greu de justificat, susține expertul IDIS-Viitorul Veaceslav Ioniță.

Într-o postare pe Facebook, Ioniță a făcut o analiză a evoluției de pe piața produselor petroliere. Aceasta după ce acum o săptămână stațiile PECO din Republica Moldova au scumpit carburanții, iar
prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 (care este cea mai populară) a crescut până la 19,45 lei/l, iar al motorinei – până la 17,45 lei/l.

PE LUNG

Astfel, Veaceslav Ioniță a arătat că ultima dată ANRE a fixat prețul plafon la benzina A 95 în luna august 2018 la nivel de 19,01 lei/litru. Prețul mediu de comercializare a fost de 18,53 lei/litru.

În august prețul unui barrel de petrol era de 72,5 USD, apoi a urcat până la 81 USD, cea ce a creat probleme micilor companii în luna septembrie-octombrie. Apoi prețul a căzut până la 57 USD în luna decembrie și companiile au reușit să-și recupereze toate veniturile ratate din septembrie-octombrie. Așa că anul ei l-au finalizat „pe plus”.

Anul 2019 a început cu un preț de 59,4 USD/barrel și acciza majorată la petrol, ceea ce a adăugat la fiecare litru de benzină câte 31,2 bănuți. În prezent prețul unui barrel de petrol a urcat până la 71,5 USD, ceea ce este mai puțin decât în luna august 2018, însă din cauza deprecierii valutei naționale recalculate în lei, prețul unui barrel este mai mare.

În august un USD valora 16,61 lei, iar în mai 2019 deja peste 17,91 lei. Drept consecință doar deprecierea valutei a adăugat la preț 58 bani, plus 13 bănuți TVA pe valoare depreciat și în total avem 70 bani

Rafinăriile+transportatorii+distribuitorii+vânzătorii adaugă la prețul petrolului de la 3,5 până la 4,2 lei/litru. Când prețul pe piața internațională crește ei adaugă mai puțin, când scade mai mult, pentru a-și compensa ratările.

Media pentru ultimul an este de 3,8 lei litru, din acest motiv și noi am luat în calcul începând cu luna octombrie suma medie de 3,8 lei/litru.

În prezent prețul mediu la benzina A95 ar trebuie să fie 19 lei/litru. Însă prețul mediu include atât prețul la pompă, cât și cel angro. Cel mai probabil, că el este în această zonă de 19 lei. Din păcate ANRE a decis să nu mai monitorizeze piața și să publice datele privind prețul mediu de vânzare.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a constatat următoarea evoluție:
în comparație cu luna decembrie, prețul la petrol a crescut cu 26,5%, dar este mai mic decât cel din august 2018, când prețul plafon a fost de 19,01 lei/litru, iar prețul real de comericalizare a fost de 18,53 lei/litru.

Cel mai mult a influențat majorarea prețului deprecierea valutei naționale +58 bani, față de august 2018. În plus, impozitele au crescut cu cel puțin 34 bani/litru.

Cu toate acestea prețul mediu de comercializare trebuie să fie într 18,7-19,0 lei/litru”, a conclzionat Veaceslav Ioniță.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.