Moldova.ORG — Guvernul R. Moldova a aprobat miercuri, 14 martie proiectul Legii cu privire la constituirea si functionarea parcurilor industriale, elaborat de catre Ministerul Economiei si Comertului. Promovarea politicii de constituire si dezvoltare a parcurilor industriale se efectueaza in scopul asigurarii unui climat investitional favorabil si incurajarii fluxului de investitii in particular in regiunile tarii. La elaborarea acestui proiect de lege s-a tinut cont de practica tarilor dezvoltate si celor cu economiile emergente, in special Ungariei, Turciei si Chinei.
Obiectivele legii respective consta in stimularea plasarii investitiilor private in teritoriile speciale prin: Oferirea din contul statului infrastructurii tehnice pentru plasarea activitatilor de producere (alimentare cu energie electrica, retelele de comunicatii, retea de alimentare cu gaz, alimentarea cu apa, canalizare, inclusiv pluviala, caile de transport, iluminat public); Valorificarea resurselor materiale existente (infrastructura, spatiile si capacitatile ale intreprinderilor stat sau societatilor pe actiuni, activele carora nu se utilizeaza la nivelul eficient); Favorizarea dezvoltarii agentilor economici din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii; Cresterea locurilor de munca in regiuni;
Aceste obiective conduc in mod direct la realizarea unei afaceri profitabile de catre agentii economici amplasati.
In aceste conditii statul prin intermediul administratiei parcului pune la dispozitia agentilor economici care se vor localiza in parcul industrial infrastructura si utilitatile necesare si dupa caz, alte facilitati, ca de exemplu: spatii pentru birouri, cantina, alte servicii.
Parcurile industriale sint terenurile industriale pentru dezvoltarea intregului sector al activitatii de producere, nelimitand concret tipuri de producere si servicii, care pot fi desfasurate in cadrul parcului industrial, cu exceptia celor interzise de lege.
Parcurile industriale pot fi create pe principiul de „greenfield” (teren neocupat de imobil), precum si in baza intreprinderilor de stat, societatilor pe actiuni cu cota majoritara de stat si pe baza intreprinderilor municipale.
Prin constituirea parcurilor industriale, statul va crea conditii necesare pentru atragerea investitiilor straine cat si autohtone in dezvoltarea infrastructurii, inclusiv infrastructurii regionale, in baza activelor aflate in gestiunea autoritatilor publice in vederea plasarii activitatilor de producere.
Aparitia in Moldova a zonelor similare de concentrare a productiei industriale si concomitent a businessului va permite crearea structurilor economice de mare eficacitate, tipice pentru economia tarilor dezvoltate.
Conform proiectului de lege parcurile industriale pot fi create in cadrul zonelor industriale deja existente in fiecare raion al tarii. La momentul actual, in cadrul zonelor industriale existente in orasele de resedinta ale raioanelor, autoritatile administratiei publice locale dispun de: terenuri publice cu o suprafata de 2854,5 ha; terenuri privatizate cu o suprafata de 1 428 ha; numarul intreprinderilor in aceste teritorii constituie 697.