Executivul a aprobat Conceptia guvernarii electronice

Pina la 1 august anul curent, Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) va prezenta Guvernului proiectul Conceptiei sistemului integrat de circulatie a documentelor electronice. Aceasta prevedere se contine in hotarirea de miercuri,14 iunie, a Executivului, prin care s-a aprobat Conceptia guvernarii electronice.

Hotarirea mai stabileste ca, pina la 1 octombrie, MDI va aproba Conceptia portalului guvernamental, astfel incit pina la 20 octombrie, in comun cu Ministerul Finantelor, sa fie deja creat modelul acestui portal prin care sa presteze servicii publice computerizate.

In acelasi timp, MDI va prezenta Guvernului, in comun cu Serviciul de Informatii si Securitate /SIS/, in termen de 3 luni, propuneri privind crearea Centrului de guvernare electronica. Ministerul Educatiei si Tineretului, in comun cu Academia de Administratie Publica pe linga Presedintele RM si cu MDI, pina la 1 septembrie, va aproba Normele metodologice de instruirea si certificarea functionarilor publici in domeniul tehnologiilor informationale si de comunicatii. Ministerul de resort va elabora planul anual de actiuni pentru implementarea guvernarii electronice.

Conceptia a fost elaborata de MDI cu suportul financiar al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, in conformitate cu prevederile Planului de Actiuni pentru realizarea Strategiei nationale de edificare a societatii informationale "Moldova Electronica", aprobate de Guvern la 9 martie 2005.

Guvernarea electronica este un proces de reformare a sectorului public prin noi tehnici de management al informatiei, creat cu scopul de a spori gradul de participare politica a cetatenilor, de a eficientiza activitatea aparatului administrativ si activitatea statului in intregime. Scopul utilizarii acestei metode este accesul cetatenilor la informatia publica, participarea societatii civile la procesul decizional, asigurarea transparentei actelor administrative si comunicarea operativa cu cetatenii.

Guvernarea electronica este implementata in mai multe state europene, iar Republica Moldova, datorita aprobarii conceptiei, va deveni lider printre statele Europei de Sud-Est si din CSI.

Potrivit sondajelor sociologice efectuate in anul trecut, 28,5 la suta din populatia tarii are acces la computer, dintre care peste 10 la suta – la domiciliu. In prezent, Internetul este accesibil pentru circa 16 la suta din populatie, inclusiv: in localitatile urbane – pentru 33 la suta, in cele rurale – pentru 4,6 la suta. In medie, una dintre trei institutii publice este prezenta in reteaua Internet: institutiile medicale – la nivel de 78 la suta, administratia publica – in proportie de 61 la suta, mass-media – 21 la suta. // Mdi

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare