De Valentina Baciu
Foştii miniştri comunişti au început să se adune la Academia de Ştiinţe. Din 3 februarie, ex-ministrul Educaţiei Victor Ţvircun este directorul Institutului de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, reorganizat în ajun. Câteva luni mai târziu Ţvircun l-a adus pe ex-ministrul Culturii Artur Cozma în institut şi l-a numit şef al Centrului Studii europene şi integrare europeană, centru care are şi o subdiviziune Relaţii CSI.
La 22 ianuarie 2006 guvernul a emis hotărârea nr. 26 prin care Institutul de Filozofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice din cadrul Academiei se transforma în Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice. Modificarea a constat în mutarea sectorului Filozofie, şase unităţi şi jumătate salariale, la Institutul de Istorie, Stat şi Drept şi de acolo a venit sectorul Relaţii Internaţionale, şase unităţi, dintre care patru erau vacante.
La 3 februarie, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM (prezidiu) l-a numit pe Victor Ţvircun şef la institutul nou-creat, deşi în mod normal trebuia să se anunţe un concurs. „Nu s-a întâmplat nimic decât s-au schimbat plăcuţele”, spun angajaţii acestui institut. Alţi subalterni ai lui Ţvircun se plâng că noul şef i-a pus să vină la serviciu în fiecare zi de la 9.00 la 17.00 chiar dacă cercetătorii ştiinţifici sunt obligaţi să se prezinte la birouri doar marţea şi joia, timp de câteva ore. „Aşa era şi pe timpul sovietic.
Mulţi dintre noi avem ore la universităţi”, explică un subaltern de-al lui Ţvircun, care mai spune că fostul ministru comunică cu şefii de secţii prin scrisori şi directive. Se mai spune că la început Ţvircun era tare entuziasmat de noul post şi a vrut să aducă şi oameni noi, numai că noua structură academică avea bugetul celei vechi. Conform hotărârii guvernului, finanţarea noii structuri se face din contul şi în limita alocaţiilor bugetului de stat pe 2009. În definitiv, au venit doar Artur Cozma şi Ludmila Cojocari. Ţvircun a modificat şi organigrama şi a introdus trei centre ştiinţifice: Sociologie şi demografie, Politologie şi Studii europene şi relaţii internaţionale. Pe hârtie toate secţiile sunt acoperite, dar de fapt ultimul centru are numai şef, în persoana lui Cozma. Centrul condus de ex-ministrul Culturii are două sectoare: Integrare europeană şi studii internaţionale şi Relaţii CSI.
Cu ce se ocupă institutul? Pe pagina web (http://iiesp.asm.md/) există o listă de manifestări ştiinţifice programate pentru 2009. Unul dintre evenimente a avut loc la 20 august şi a avut ca temă „65 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă”. Un alt eveniment programat, dar care nu s-a mai ţinut, fiind sistat în ultimele zile de organizare, este Conferinţa ştiinţifică internaţională 650 ani de la întemeerea Statului Moldovenesc (conform originalului – n.r.), programată pe 11-12 iunie. Potrivit surselor noastre de la AŞM, un director de institut are în jur de cinci mii lei salariu lunar.
„Acest caz vorbeşte despre lipsa de imparţialitate a Academiei de Ştiinţe”, consideră expertul independent Vlad Lupan. „În general, există o practică în SUA şi multe state europene că reprezentanţii fostei guvernări să treacă în sectorul asociativ până la revenirea la guvernare. Ceea ce se întâmplă la AŞM ridică mari semne de întrebare şi vorbeşte despre nivelul academic al unor domenii ştiinţifice”, a adăugat expertul.