Evolutia recenta a preturilor

Pe parcursul anilor 2001-2002 autoritatile monetare moldovenesti au reusit sa mentina o inflatie moderata. Dar in 2003 si in 2004 inflatia a iesit partial de sub control, trecind in categoria celei galopante odata cu depasirea pragului de 10%. Intensificarea ritmului de crestere a preturilor a generat anticipari inflationiste puternice, care la rindul lor doar complica si mai mult situatia.

in primele trei luni ale anului curent, preturile au urmat tendinta ascendenta stabilita in 2004. Exista semnale ingrijoratoare ca inflatia in 2005 ar putea chiar sa accelereze pina la nivelul anului 2003. in primele doua luni rata cumulata a inflatiei a constituit 3,3%, comparativ cu 2,4% in 2004. Observarile efectuate in doua saptamini din martie la pietele agricole din municipiul Chisinau ne permit sa afirmam ca si in luna curenta rata inflatiei cu probabilitatea inalta va depasi nivelul „psihologic” de 1%.

Chiar tinind cont si de factorii sezonieri, cresterea preturilor pentru legume in ianuarie-februarie a fost neobisnuit de mare (rata cumulata a cresterii fiind de 32,9%), la fel ca si in cazul cartofilor (31,5%) si fructelor (16,6%). Legata de traditiile religioase, in lunile martie-aprilie cererea pentru aceste produse va spori si va determina cresterea continua a preturilor. Carnea si produsele din carne de asemenea s-au scumpit substantial, cu 4,7%, dar s-ar putea ca in martie-aprilie cererea mai moderata sa determine si o reducere nesemnificativa a preturilor.

in cadrul marfurilor nealimentare, un efect major asupra preturilor in 2005 l-a avut scumpirea medicamentelor cu 3,1%. Este interesant ca in primele doua luni pretul carburantilor pe piata interna a scazut cu aproximativ 2%. Aceasta evolutie a fost contrara tendintelor de pe pietele globale, unde pretul petrolului a crescut de la 42 $ /baril in ianuarie la 52 $ /baril in februarie. Dar epuizarea stocurilor importatorilor locali, paralel cu deprecierea leului moldovenesc au conditionat majorarea, la 21 martie, a pretului en-detail la motorina cu 14% si la benzina cu 6%. // Expert-Grup

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.