Connect with us

Diverse

Este sau nu politizat CNA-ul? Cum a răspuns Bogdan Zumbreanu

Publicat

pe

Potrivit lui Zumbreanu, cauza apariției acestor “pete” sînt acuzațiile politice din partea celor care nu cunosc  “procedurile interne și legale de acțiune ale CNA”. “Atît s-a aruncat cu declarații politice în imaginea Centrul Național Anticorupție,  încît parcă s-a format o haină frumoasă de camuflaj cu multe-multe pete. E OK, ne-am obișnuit”, a ironizat Șeful CNA, citat de Noi.md.

“Poate fi acest fapt catalogat drept o  influență sau indicație din partea cuiva? Eu consider că nu. Aceeași situație este și în cazul dosarelor răsunătoare în privința persoanelor deja condamnate. Aici mă refer la fostul prim-ministru unde la fel investigația a pornit de la un autodenunț banal și nu de la autosesizare. Dacă ar fi adevărat ceea ce se vehiculează, ne-am fi autosesizat și am fi demarat noi investigațiile noastre și am fi mers mai departe. Că CNA execută comenzi politice — asta o spun cel puțin persoanele care nu cunosc procedurile interne și legale de acțiune. Din momentul în care sîntem sesizați, sîntem obligați să examinăm sesizarea și să întreprindem măsurile respective”, a explicat Șeful Centrului Național Anticorupție pentru Sputnik.md.

Bogdan Zumbreanu menționează că centrul pe care-l conduce a fost de multe ori trecut din subordinea Parlamentului în a Guvernului și invers. “Am fost mult timp independenți sub Parlament pînă am documentat ceva dureros pentru cineva și am fost scoși. De la Guvern am fost scoși cînd am trecut pe la Inspectoratul Fiscal. E un mecanism legal de a executa presiune ilegală. Sperăm să nu mai avem așa gen de transferuri pentru că ne periclitează activitatea și moralul lucrătorilor CNA, care doresc să aibă o stabilitate”, a mai adăugat Zumbreanu.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Lista activităților care pot fi desfășurate în parcurile IT va fi extinsă

Publicat

pe

De către

Lista activităților care pot fi desfășurate în parcurile IT va fi extinsă, iar procedurile de verificare anuală a activității rezidenților vor fi simplificate.

Guvernul a aprobat astăzi modificări la legislația privind constituirea și evaluarea activității „Moldova IT park”.

Astfel, în cadrul parcurilor vor putea fi desfășurate activități de R&D, precum și instruiri în domeniul IT, design și grafică digitală. De asemenea, vor fi simplificate procesele legate de convocarea și desfășurarea Adunării generale a rezidenților.

Primul parc pentru tehnologia informației din Republica Moldova – „Moldova IT Park” și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018.

În prezent, acesta are 299 de rezidenți, inclusiv 87 de companii IT cu capital străin. Venitul de vânzări prognozat pentru anul curent este de peste 1.8 mlrd lei. Salariul mediu lunar al angajaților rezidenților „Moldova IT park” este de circa 24000 lei lunar.

Citește mai departe

Diverse

Aur și argint pentru Vinul Moldovei. Vinificatorii moldoveni s-au întors cu distincții de la competițiile din Franța și România

Publicat

pe

De către

Vinul Moldovei devine tot mai apreciat pe plan mondial. Pe parcursul lunii noiembrie, vinurile, spumantele și divinurile moldovenești au fost premiate cu medalii de aur și argint la importante competiții internaționale de profil: „Effervescents du Monde” (Franța) și „International Wine Contest Bucharest” (România).

„Effervescents du Monde” este unul dintre cele mai importante concursuri internaționale dedicate vinurilor spumante, desfășurat în orașul francez Dijon, în perioada 14-16 noiembrie.

Ediția din acest an a adunat reprezentanți ai companiilor vinicole din 22 de țări ale lumii, 594 de vinuri de calitate înaltă și 40 de jurați de talie internațională, printre care s-a numărat și un reprezentant al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV)

Republica Moldova a fost prezentă la acest concurs cu 22 de vinuri spumante de la 9 companiii vinicole aflate sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O Legendă vie”.

În urma evaluărilor, Vinul Moldovei a câștigat 12 medalii dintre care 2 medalii de aur pentru spumantele:
„Purcari 1827 – Cuvée de Purcari Rosé Brut” și
„Purcari 1827 Cuvée de Purcari Alb Brut” – acesta din urmă clasându-se în Top 10 cele mai bune vinuri spumante ale competiției.

Membrii juriului au acordat 10 medalii de argint pentru următoarele vinuri:

„Cuvée de Purcari – Fetească Albă Brut” (Purcari)
„Apriori Extra Brut” (Consalcom)
„Mileștii Mici Alb Brut” (Mileștii Mici)
„Bostavan Dor Alb Brut” (Bostavan)
„Fresco Glera Spumant Original Brut” (Romatim)
„Rădăcini Reserve Brut” (Albastrele Wines)
„Nisporeni Roșu de Nisporeni Dulce” (Nis-struguraș)
„Cricova Cuvée Prestige Alb Brut” (Cricova)
„A priori Aprisecco Brut” (Consalcom) și
„Aurelius Limited Edition Brut Rosé” (Maurt).

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: Vinul Moldovei a devenit un ambasador al Republicii Moldova și un produs tot mai cunoscut printre consumatorii din întreaga lume. O dovadă sunt cele 12 medalii de aur și argint obținute la „Effervescents du Monde” – cel mai important concurs dedicat vinurilor spumante. Ne bucură faptul că, la acest concurs, printre cele mai bune vinuri spumante din întreaga lume se regăsește și Vinul Moldovei.”

Totodată, la începutul lunii noiembrie, 47 de vinuri și divinuri au fost distinse cu medalii de aur și argint la „International Wine Contest Bucharest 2018” (IWCB), această ediție desfășurându-se la Iași.

Republica Moldova a participat cu 100 de vinuri, iar vinificatorii moldoveni s-au întors acasă cu 37 de medalii de aur și 10 de argint. Cele mai multe medalii de aur le-a obținut vinăria „Fautor” (9 medalii), urmată de „Chateau Vartely” (6 medalii) „Vinăria din Vale” (3 medalii) și Purcari (3 medalii).

 Elizaveta Breahnă, expert coordonator în vinificație, Oficiul Național al Viei și Vinului, membru al juriului: „Cea de-a 15-a ediție a „International Wine Contest Bucharest 2018” a fost una benefică pentru Vinul Moldovei care a reușit să câștige zeci de medalii de aur și argint. Ne bucurăm foarte mult de aceste succese, în condițiile în care regulile de jurizare în cadrul acestui concurs sunt extrem de stricte, în conformitate cu cerințele OIV.”

În cadrul IWCB au fost jurizate 600 de probe din 14 țări, acesta fiind singurul concurs din Europa Centrală și de Est acreditat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) și de Federația Internaționala a Marilor Concursuri de Vinuri (VINOFED), instituții care au delegat, de altfel, observatori la concurs.

Citește mai departe

Diverse

Un bebeluș a stat 5 zile în comă, din cauza unui sărut. Ce au spus părinții

Publicat

pe

De către

O fetiță în vârstă de doar 8 luni, din Marea Britanie, a fost la un pas de moarte din cauza unui sărut. Mama bebelușei vrea acum să tragă un semnal de alarmă și să îi avertizeze pe alți părinți cu privire la riscurile la care își pot expune copiii, atunci când lasă alte persoane să îi sărute pe obraji sau pe mânuțe, scrie Metro citat[ de Digi24.ro.

Micuța Eliza Hobbs a fost găsită palidă și inconștientă în pătuțul ei de către mama și tatăl său, care au chemat de urgență ambulanța. Fetița a fost transportată la spital, unde medicii au făcut tot posibilul să o resusciteze.

La un moment dat, am crezut că s-a dus. Medicii o resuscitau, nu a mai respirat un minut, dar au reușit să o readucă la viață”, a povestit tatăl copilei.

Fetița a fost transportată apoi la un alt spital, unde medicii i-au indus coma.

După șapte zile la terapie intensivă, micuța și-a revenit, iar părinții ei au putut răsufla ușurați. Cuplul încearcă acum să îi avertizeze și pe alți părinți, astfel încât nimeni să nu ajungă în situația în care au fost ei.

„Vă rog, nu lăsați alte persoane să vă sărute bebelușii. Un simplu pupic inofensiv ne putea ucide copilul. Astfel de virusuri sau bacterii pot fi transmise imediat. Oamenii răciți trebuie să se spele pe mâini și să stea departe de copii cât mai mult posibil”, a spus mama fetiței.

Sursa:  Digi24.ro

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com