Escroci imobiliari, reținuți de PCCOCS. Sechestrau oameni și le luau locuințele

Șase membri ai unui grup criminal au fost reținuți astăzi de oamenii legi. Aceștia sunt suspectați de comiterea a 15 infracțiuni de escrocherii imobiliare din mun. Chișinău, trafic de ființe umane și privațiune ilegală de libertate.

În total, prejudiciul adus victimelor se estimează la peste 8 milioane lei.

Rețeaua de escroci imobiliari a fost anihilată ca urmare a unor investigații desfășurate de PCCOCS timp de doi ani.

Potrivit materialelor cauzei, a fost stabilit că, în perioada 2008-2016, un grup criminal organizat, bine structurat, compus din femei și bărbați,  a creat o schemă criminală prin care selectau persoane social-vulnerabile și cu dizabilități psihice din mun. Chișinău, care aveau în proprietate bunuri imobile și care aveau datorii acumulate la serviciile comunale.

Făptuitorii le promiteau victimelor un trai mai bun, garantând acestora alte locuințe de trai în localitățile rurale din Republica Moldova, cu achitarea integrală a datoriilor acumulate la serviciile comunale.

Însă, în final, făptuitorii le transportau în regiunea transnistreană, unde erau erau sechestrate pentru ani de zile, fiind private ilegal de libertate, În această perioadă de timp persoanele date erau impuse să muncească la câmp, fără a fi remunerate.

La una din victime, care a atins vârsta de pensionare, prin înșelăciune și abuz de încredere, prin procură, făptuitorii periodic ridicau pensia acesteia de la oficiul poștal, banii fiind utilizați de către membrii grupului criminal.

Altă victimă, sub amenințări fizice și psihice, a fost obligată să comită o infracțiune de escrocherie imobiliară, în comun cu unii membri ai grupului criminal.

În continuare, membrii grupului criminal organizat, prin falsificare de documente, se prezentau la birourile notariale din Chișinău, unde în bază de procură, înstrăinau imobilele, cauzând victimelor daune materiale în proporții deosebit de mari.

După tranzacțiile de vânzare a imobilelor, membrii grupului criminal eliberau persoanele din locuințele temporare sau le plasau în instituțiile medicale psihiatrice, lăsându-le fără adăpost, ajungând oameni ai străzii.

Astfel, la 4 decembrie, în urma efectuării a 18 percheziții, au fost reținuți 6 membri ai grupului criminal, fiind depistate și ridicate acte perfectate notarial, extrase din Registrul bunurilor imobile pe diferite bunuri imobile din mun. Chișinău, înscrisuri ciornă, telefoane mobile, alte documente și obiecte ce au importanță pentru cauza penală.

După finalizarea perchezițiilor, cele 6 persoane reținute au fost escortate la PCCOCS pentru audieri.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru comiterea infracțiunii de trafic de ființe umane, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 10 la 20 de ani; pentru comiterea infracțiunii de privațiune ilegală de libertate, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani; pentru escrocherie – riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani; pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false – riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.