„Erdogan – întoarce-ne profesorii înapoi”. Bannerul afișat de OccupyGuguță la meciul Moldova – Turcia// VIDEO

PE SCURT

Membrii comunității OccupyGuguță au afișat marți seara la meciul de fotbal Moldova-Turcia un banner cu un mesaj în limba turcă „Tayyip, întoarce-ne profesorii înapoi”.

„Mesajul este în turcă ca să-l înțeleagă destinatarul său. Protestul e permanent. Vom folosi orice ocazie ca să ne manifestăm poziția, protestul, regretele, frustrările. În cazul dat, frustrarea cea mare este că niște oameni au fost răpiți de un dictator, care iată și-a trimis echipa de fotbal să joace cu noi. Noi avem un mesaj pentru toți dictatorii și mai ales pentru cei care direct încalcă drepturile omului”, a menționat unul din activiști în timp ce inscripția era afișată în tribuna de pe stadionul „Zimbru” din capitală.

PE LUNG

După vreo cinci minute, bannerul a fost demontat, iar apoi smuls din mâinile protestatarilor. „Delegatul meciului de la UEFA mi-a zis să scoatem bannerul”, a explicat o reprezentantă a stadionului. Activiștii au precizat că cei care au demontat bannerul nu erau polițiști, ci cel mai probabil persoane din securitatea și paza stadionului. Unul dintre activiști a fost bruscat.

Ulterior,  a intervenit poliția. „Ceea ce facem nu este un moft, este dreptul fiecărei persoane să se exprime în public așa cum crede de cuviință”, a menționat activistul de la OccupyGuguță.

Cu o reacție a venit și deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, care a declarat că unii oameni încă nu au acceptat ideea că trăim într-o țară liberă cu oameni, drepturile și libertatea cărora trebuiesc respectate.

„Mesajul bannerului poate să placă sau nu. Regulamente pot fi diferite. Problema este în modul de a acționa, în atitudine și în respect față de dreptul oamenilor de a se exprima liber într-o țară liberă. Iar respectul se manifestă nu față de ideea care îți place și o agreezi, ci din contra – față de ideea care îți displace și îți este incomodă”, a menționat deputatul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.