Connect with us
"
"

Lifestyle

Erasmus-ul Mariei. Programul care a făcut-o să nu se oprească niciodată din învățat

Publicat

pe

Era ora trei de noapte, 15 septembrie 2007. Maria Diacon stătea pe bancheta din spate a VAZ-ului 2107. Și-a îmbrățișat strâns mama. Tata a pornit motorul Jiguli-ului de-un verde închis, care a început să zdrăngănească prin hopurile de pe drumul ce ducea din satul Zubrești, raionul Strășeni până la Chișinău. 

Avea două ore ca să ajungă la aeroport. O prietenă venise, chitită, direct de la o nuntă ca să-și ia rămas bun de la ea. Părinții încercau să-și rețină lacrimile. Maria i-a strâns pe toți la piept, a urcat în avion și a plecat. Prietena a mers să doarmă. Părinții s-au întors la Zubrești. Iar atunci când consătenii îi întrebau unde le este fiica, mama ei, Nina, răspundea mândră: „Maricica noastră a mers în Spania la învățat cu Erasmus”. Maria făcea parte din generația 2007 – prima cohortă de studenți ce a beneficiat de șansa de a studia într-o țară europeană.

Maria a avut emoții când, în anul întâi de studii la USM, l-a întrebat pe decanul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) despre programele de schimb pentru studenți. Emoțiile au crescut când a aflat despre Erasmus Mundus, lansat în 2004, când a pregătit dosarul cu CV, scrisoare de motivare, copie la carnetul de note și cele 60 de credite acumulate; dar și atunci când a completat formularul în care trebuia să explice de ce vrea să plece pentru zece luni în Franța, să învețe administrație publică, și ce vrea să facă după. Tot ce știa este că-și dorea să descopere cultura altor țări, să obțină schimb de experiență și, la o adică, „să fii studentă la 20 de ani undeva în Europa era frumos…”.

A sărit în sus de bucurie când în iunie, la o lună de la depunerea dosarului, i-a venit notificare că a fost acceptată; când a aflat că va merge în Spania în loc de Franța și că va studia în engleză în loc de franceza pe care o cunoștea mult mai bine. Ea și Mihai Popșoi, actualul deputat din Parlamentul Republicii Moldova, erau cei doi aleși de la FRIȘPA. Maria era și una dintre cei 61 de studenți care obținuseră în acel an șansa unei mobilități academice prin Erasmus Mundus.


Ieșirea din zona de confort

Erasmus Mundus însemna o bursă de studiu pentru zece luni oferită studenților la licență, masterat, doctorat și profesorilor în una dintre universitățile europene. Însemna să înveți și să lucrezi într-o limbă străină. Să călătorești prin Europa și să îți schimbi percepția asupra studiilor. Și mai însemna noi provocări.

Maria le-a simțit pe toate. La început a fost epopeea cu viza, pe care a luat-o la Ambasada Spaniei din București. Au urmat cozile la Biroul de Migranți din Bilbao, pentru un permis de ședere de zece luni în Spania. L-a obținut și pe acela.

Într-un sfârșit a ajuns la cea mai veche universitate privată din Spania – Deusto, din Bilbao, de peste 130 de ani. Avea o bursă de 1000 de euro, 270 dintre care îi dădea pentru chirie, iar 120, o dată la două luni – pentru servicii comunale. Astfel, în unele luni reușea să pună de o parte câte 500 euro, ceea ce era o sumă imensă comparativ cu cei 700 de lei din bursa pe care o aveau colegii ei rămași acasă.

La Universitate, Maria a trecut de la cretă la o tablă interactivă. De la o facultate cu un contract de 6000 de lei la una cu 6000 de euro (extrem de mult inclusiv pentru spanioli, în contextul crizei economice de atunci). De la o lecție de 90 de minute la una de 55. De la carnet cu note la un card multifuncțional pentru bancă, bibliotecă și acces în universitate. De la note de 9 și 10 la un calificativ comun de 8. De la poziția de șefă de grupă la… nimic, căci în Spania așa ceva pur și simplu lipsește. Nici măcar numele Maria Diacon nu exista. Doar un cod din șapte cifre atașat pe panoul informativ, iar alături de el – notele la examene.

Singurele note de 10, pe care le-a luat Maria, au fost la Limba spaniolă, după un curs intensiv ce i-a adus nivelul necesar. Era entuziasmată, dar și frustrată că nu poate lua un 10 la obiectele de profil. Mai târziu, a înțeles că asta o motivează să muncească mult mai mult. „Nu vreau critic, dar totuși, faptul că eu luam doar 9 și 10 în Republica Moldova mă plasa cumva într-o zonă de confort și asta nu-mi permitea să cresc sau să-mi dau seama că poate fi și o altă creștere, că trebuie să muncești mult mai mult, trebuie să te implici, să poți să vezi și altfel lucrurile. Acolo lipsa notei de zece îți dădea spațiu de creștere enorm”, spune Maria.

În sfârșit, îndrăgostită

Emoțiile au crescut atunci când, prinzând firul lucrurilor, a început să aibă timp pentru gânduri. A realizat că-i este dor de casă și că-i lipsesc părinții. A avut un moment motivant la 30 septembrie, când a sărbătorit 20 de ani. „O, Doamne! La 20 de ani, sunt studentă în Spania, cu bursă, cu rezultate totuși frumoase, și-a zis atunci. Trebuie să apreciez momentele astea pentru că au o valoare aparte”. Dar nostalgia a revenit la scurt timp și a durat și în octombrie, și în noiembrie. Maria punea, în calendarul său academic, câte o cruce roșie pe fiecare zi ce se scurgea. Se gândea că poate ar fi obținut aceleași cunoștințe și dacă ar fi rămas acasă…

Totul s-a schimbat la început de decembrie, când Maria a ieșit pentru prima dată din Spania. A mers la Paris. A atins cu toate simțurile Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, Luvrul și Piramida din sticlă a celebrului muzeu, sub care autorul american Dan Brown zicea că se află Codul lui Da Vinci… „Era Franța pe care eu o știam doar din manualul de Franceză. Și când vezi toate lucrurile astea din hârtie trecute în experiența ta reală, zici, ok, nu-i atât de rău!”, râde ea acum.

De Crăciun a zburat la mama în Italia și au vizitat Veneția. De Paște a călătorit în Portugalia. A descoperit țara celor trei F: Fotbal, Fátima, unul dintre cele mai importante orașe de pelerinaj din lume și renumita muzică Fado. Și-a cumpărat cartea „100 de minuni ale lumii” din Librăria „Lello” din Porto, de unde se spune că s-a inspirat, pentru descrierea unor scene, scriitoarea seriilor cu „Harry Potter”. Apoi a ajuns în Leiria, Lisabona, față în față cu Oceanul Atlantic. „Energia pe care o simți când ești în fața oceanului este de nedescris. Când vezi apa ceea interminabilă din fața ta și ai impresia că o să vină acuși peste tine…”.

Revenită în Spania, Maria în sfârșit s-a împrietenit cu această țară. Și a început să o descopere… Acolo a cunoscut, pentru prima dată, cultura alergării zilnice și pistele pentru biciclete. Așa că și-a pus și ea, pentru prima dată în viață, rolele și s-a alăturat bicicliștilor. A mâncat paella – o mâncare tradițională din orez – și a gustat din primele nectarine. „Credeam că nectarinele sunt fructe exotice și abia după ce am revenit în Moldova am aflat că ele se cultivă și la noi”, râde Maria.

Așa Maria a realizat că era îndrăgostită – de Spania, de Europa și de tot ce înseamnă ideea de integrare europeană. A înțeles că „distanța dintre a-ți dori, a gândi și a face este una infim de mică. La mijloc stă doar un pic de efort, o mobilizare și să fii omul potrivit la locul potrivit. Adică, atunci când îți vin oportunitățile, pur și simplu să le simți, să știi să le prinzi și să le amplifici”.

O nouă provocare Erasmus

Cele zece luni de Erasmus Mundus s-au scurs rapid. Maria a revenit acasă, unde a trebuit să susțină diferențele, să se pregătească pentru anul trei de facultate și să de documenteze pentru teza de licență. „Aveam sentimentul că nu am putut să mă bucur de tot ce a însemnat Erasmus, căci prea multe fuseseră problemele ce trebuiau soluționate într-o perioadă restrânsă de timp. Abia mai târziu, deja lucrurile aranjându-se, am înțeles cât de frumos a fost totul și câte beneficii îți poate aduce Erasmus – de la călătorii și noi descoperiri până la un nivel avansat de informație și un schimb valoros de experiență”, mărturisește eroina noastră.

După absolvirea facultății, în 2009, Maria Diacon a început să predea cursul de Integrare economică europeană la Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău. A început ca asistentă universitară, în 2017 a devenit lectoră, iar în 2018 – conferențiară universitară. De facto, au fost zece ani în care a vorbit aproape încontinuu despre ceea ce reprezintă Uniunea Europeană și valorile ei.

În iarna lui 2016, la scurt timp după susținerea tezei de doctorat, la care lucrase patru ani, provocarea Erasmus s-a ivit din nou. De data aceasta era Erasmus+ și trebuia să câștige un proiect în rolul său de profesoară, în Programul Jean Monnet.

Împreună cu alți doi colegi s-au gândit să invite profesori din diverse localități ale țării pentru a le forma competențe similare celor pe care le-a însușit ea în UE, iar odată cu aceasta să-și formeze propriul curs pe care să-l predea o dată pe săptămână. Așa, timp de o lună, a scris proiectul „Formarea competențelor de predarea a cursului de Integrare Europeană pentru tine în școala modernă”.

„M-a motivat felul în care era prezentată Uniunea Europeană în manualele de istorie și de geografie – foarte vag, deseori cu scăpări de date și fapte relevante. Și am înțeles că elevii care ies din licee ori știu foarte puțin despre UE, ori nu știu nimic, iar dacă știu câte ceva, sunt foarte multe scăpări”, explică Maria.

La sfârșit de iulie 2016 a fost anunțată că a câștigat proiectul, cu un buget de 30 de mii de euro pentru o perioadă de trei ani. Asta însemna organizarea, toamna și primăvara, a unor cursuri intensive de două săptămâni, la care erau invitați câte 25 de profesori din diferite instituții de învățământ din centrul Republicii Moldova. La sfârșitul cursului, participanții primeau certificate cu zece credite. Tot în cadrul proiectului a fost publicată și o monografie, conținând 15 teme, pe care Maria Diacon le preda și studenților săi la universitate. La fel, pe lângă cele 360 de ore de studiu, au organizat școli de vară pentru studenți cu participarea ambasadorilor, deputaților, reprezentanților UE și a factorilor de decizie.

Valoarea care a făcut-o să rămână acasă

Deși însușise asta în Spania, proiectul realizat în cadrul Programului Erasmus+ a făcut-o să-și amintească să nu se oprească niciodată din învățat. „Am înțeles că integrarea europeană nu se întâmplă doar pe foaie, în manuale și în niște legi scrise, adoptate și aplicate. Uniunea Europeană se întâmplă zi de zi și dacă, într-adevăr, vrei s-o realizezi, chiar trebuie să pui umărul și să ți-o faci prioritate”.

Și Maria și-a făcut-o prioritate. A adunat zeci de cărți despre UE în biblioteca ei personală, a pus o hartă imensă în camera băiețelului ei de șase ani și deseori, seara, navighează împreună cu degetul, dintr-o țară europeană în alta. De cele mai multe ori pornesc la drum din Spania, acolo unde a început totul pentru ea.

În 2018, tot prin intermediul Erasmus+, a fost acceptată pentru un program de teaching în Polonia. Acolo, la Institutul de Asistență Socială din această țară, a ținut, timp de câteva zile, patru ore în limba engleză despre politica socială a UE. A fost provocarea ei de zece ani, de la prima ei interacțiune cu Erasmus.

Astfel, pentru studenta, iar ulterior pentru profesoara universitară Maria Diacon, Programul Erasmus și Uniunea Europeană au devenit un stil de viață și un set de valori care i-au insuflat optimism și au oprit-o să ia definitiv calea străinătății. Căci s-a gândit și ea, nu o dată, că poate greșește că nu-și încearcă norocul, că riscă să rămână ultima în această țară și că posibil va regreta această decizie… 

Dar imediat își amintește că în Republica Moldova a fost studenta care s-a bucurat de Erasmus chiar în primul an al acestui program. Aici a ajuns să predea valorile europene de care s-a îndrăgostit. Aici a devenit doctoră în științe politice și cercetătoare superioară la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice. 

„Aici eu sunt om și pot să ajut la creșterea generațiilor care vin, în spiritul unei formări și informări corecte. Aici sunt părinții mei, lângă care vreau să fiu cât mai mult timp alături. Și aici este fiul meu, care merge la o școală bună…”. O școală cum Maria și-ar dori să aibă toți copiii acestei țări. Alături de un viitor european.

Liliana Botnariuc

Acest articol este produs în cadrul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”, implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE. Pentru detalii – https://www.facebook.com/Creamoportunitatipentrutineri/.

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Citește mai departe
Advertisement

Lifestyle

Cine sunt milenialii și cât costă fericirea lor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Milenialii sau reprezentanții generației Y, așa cum li se mai spune, sunt cei născuți între anii 1981 și 1997 și care au acum între 22 și 38 de ani. Milenialii sunt copiii generației X (1966-1976) și sunt oamenii care au prins toate schimbările tehnologice, dar și sociale din ultimii 30 de ani. Mai multe studii americane, arată că ei au o putere mare de adaptabilitate, îmbrăţişând fiecare noutate apărută. Aceleași studii îi descrie pe mileniali ca pe niște persoane care, pe lângă cu uşurinţă adoptă lucruri noi, fie că vorbim despre tehnologie sau despre o filozofie nouă de viaţă, cheltuie banii pe experienţe,  vor salarii mari şi, în acelaşi timp, mult timp liber.

Un nou articol Forbes arată că structura de cheltuieli a generației Y s-a schimbat: shoppingul nu mai este așa plăcut, cum era înainte, vechea și obișnuita publicitate nu mai funcționează, iar pentru fericire sunt necesare lucruri complet diferite. Ei încep să înțeleagă că cu bani nu poți cumpăra bucuriile vieții.

PE LUNG

Despre „gusturile unice” ale celor născuți între 1981 și 1997 meditează reprezentanții marketingului din întreaga lume. Diferite surse precum Buzzfeed glumesc deja despre fenomenele pe care mileniile le-au „ucis”: de la institutul familiei până la meserii din rețea. Întreaga industrie a tonului conservat poate suferi de faptul că milenialii pur și simplu nu au nu au tirbușon, deschizător de conserve. Faptul poate părea ridicol, dar vorbește despre un trend: milenialilor nu le place să cheltuiască bani pe lucruri – preferă să câștige experiență, să practice sportul, să meargă la petreceri și concerte și își doresc acest lucru mult mai mult decât generațiile anterioare. Și, în principiu, își revizuiesc structurile de cheltuieli – de exemplu, sunt gata să cheltuiască mult mai mult pe mâncarea sănătoasă decât generațiile anterioare.

Lumea se schimbă și este firesc, însă în cazul milenialilor, schimbările par să nu aibă legătură cu moda schimbătoare: lor le place tot mai puțin să câștige ca să cheltuiască. De ce se întâmplă asta? Milenialii au tot mai puțini bani la îndemână. Nu au atât de multe economii: în America, în medie, reprezentanții acestei generații nu au economii mai mult de 2 500 de dolari.

Forbes Life din Rusia a rugat-o pe jurnalista Alice Taejnaia, considerată vocea generației celor de 30 de ani, să vorbească despre modul în care s-a schimbat structura cheltuielilor la ea și colegii săi. În același timp, Alice cere să noteze că regulile ei de viață nu sunt universale: ea s-a născut la Moscova, nu are copii și câștigă din viața de freelancer.

Tinerii de 30 de ani au început să aibă o atitudine mai rațională față de bani – pentru că au sărăcit brusc

După cum cântă marele nostru rapper contemporan Face: „Eu cheltuiesc valuta principală și asta e timpul”. Muncind mult, toți vreau să primească mult. Aproape toți cei din preajma mea sunt dependenți de muncă și au diverse venituri, iar ultimii ani de viață au arătat cât de atent noi, oamenii de 30 de ani din orașele mari, am început să avem grijă de banii în schimbul cărora ne petrecem tinerețea. Regula este universală: devenim mai săraci cu toții odată, ceea ce înseamnă că toți învățăm să facem față faptului că nu ne putem permite prea multe, dorim să petrecem timpul cu folos și să câștigăm doar pentru ceea ce este necesar și suficient pentru a ne păstra puterea pentru bucuriile de aici și acum.

Cluburile și barurile au fost înlocuite cu bucurii mai „democratice”, dar neprețuite

Primul lucru care s-a schimbat dramatic la atâția oameni din jurul meu este conceptul de distracție. Ideea este în înțelegerea modului în care cum și cu cine îți place să petreci timpul și de ce ai nevoie cu adevărat pentru acest lucru. Cireșile proaspete cumpărate de lângă metrou au un gust mai bun decât zeci de cocktail-uri scumpe în cele mai bune localuri, cu mese de la bucătari șefi și un pahar de vin cu o triplă taxă. Cinele spontane de acasă au devenit mult timp mai plăcute decât întâlnirile de la cafenea, iar balconul cu un hamac este cea mai bună terasă, unde poți să vorbești despre lucrurile personale, astfel încât nimeni să nu te audă.

Marele Beatles cânta „Distracția este singurul lucru pe care banii nu o pot cumpăra” – și privind la companiile împrăștiate pe bulevarde, este clar că acești băieți au ceva ce nu puteți cumpăra. În același timp, nu este niciodată păcat să cheltuiți bani pe mâncare într-un local preferat, unde creatorii au investit toată puterea și sufletul, astfel încât să aibă oaspeți buni, muzică plăcută și internet rapid. Doar că astfel de localuri în Moscova sunt vreo zece, nu mai mult.

Cumpărăturile nu mai aduc bucuria de înainte

După 30+ de mutări pe care le face persoanele până a împlini 30 de ani, se dovedește că lucrurile sunt împărțite doar în două categorii: cele care sunt necesare și cele pe care nu le ai. Toți curioșii pot privi pe YouTube povestea creării a diverse lucruri – de la scaunul Ikea până la fardurile strălucitoare și, în același timp, să privească în ochii copiilor indonezieni care fac adidași noi, mai confortabili și la modă. Adidașii sunt cu adevărat necesari – la fel cum și chiloții, șosetele, blugii și rucsacurile – dar mult mai rar decât le cumpărăm.

Centrele comerciale au devenit de mult timp pentru mine un spațiu de plictiseală, unde, dacă nu faci totul repede, poți rămâne ostatic într-o stare somnambulistică ore întregi – iar acest lucru este înfricoșător și îți consumă eforturile. Și cumpărăturile online funcționează, doar că majoritatea lucrurilor în viață arată complet diferit decât pe modelele din fotografii.

Îngrijirea de sine nu se mai supune publicității

Al treilea lucru care s-a schimbat enorm în mediul meu și în mine este atitudinea complet diferită față de propria mea înfățișare, pe care nu mai vreau să o decorez decât cu un somn bun și întreținerea frumuseții naturale. Cu cât sunt mai puține modele pe instagram și mai mulți prieteni și prietene în realitate, cu atât mai puțin vrei să investești în „frumusețe” în sensul larg al cuvântului, cu excepția frumuseții, care depinde cu adevărat de sănătate și atitudine față de viață. O privire stinsă se întâmplă și pe o față ideală, dar carisma nu poate fi măsurată. O mulțime de lucruri scumpe se vând cu mesajul „ești demnă de ele”, dar suntem demni nu numai de creme anti-îmbătrânire de șase mii de ruble, dar și de posibilitatea, de exemplu, de a nu lucra pentru această cremă o săptămână întreagă.

Dar cel mai important este să fii sincer cu tine însuți

Dacă nu stai pe un munte de bani, nu te preface că stai. Cheltuirea banilor pentru călătoriile, pe care cu greu ți le amintești și pe un nou telefon care filmează puțin mai bine decât cel pe care îl ai acum, pare un lucru lipsit de sens. Să faci chetă pentru cadoul unui prieten este mai plăcut decât să te alinți cu o nouă prostie. Dând o sută de ruble pentru caritate, te simți o persoană mai puțin rea. În final, pentru „ponturi” nu sunt bani, dar cel mai mult –  nu este timp.

Citește mai departe

Cultură

Ce faci în weekend? 10 evenimente la care merită să mergi

Publicat

pe

PE SCURT

Ce faci în acest weekend? Moldova.org îți propune 10 evenimente unde să mergi să-ți petreci timpul interesant și util. Poți merge la muzeu, fiind ghidat în engleză, sau poți schimba plasticul din casă pe săpun natural sau poți, de exemplu, să tragi o fugă până la Bălți și să sărbătorești Ziua Națională a României.

PE LUNG

1. Dreptul la opinie. Așa cum este învățat și practicat la școală

La 30 de ani de la adoptarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului, se va reflecta critic despre cum instituțiile școlare oferă oportunități de a învăța și practica dreptul la opinie prin prisma procedurii de creare și a modalităților de funcționare a Consiliului Elevilor și să identifice soluții pentru depășirea obstacolelor ce țin de respectarea și asigurarea drepturilor la participare ale elevilor în școală. Evenimentul va avea loc pe 29 noiembrie, la ora 09:00, pe str. Mihai Viteazul 15, Chișinău.

2. Responsabilitatea socială este superputerea comunității mele

Seara de vineri va avea loc o discuție deschisă despre vlogging și puterea comunităților alături de Dianna Ivanov, Alina Andronache și Nata Munteanu. Diana Ivanov este instagrammeră și autoarea blogului twiceMOMat22. Alina Andronache este activistă civică și autoarea Vlogul unei Mame Feministe. Discuția va fi moderată de Nata Munteanu directoarea Teamwork md și co-fondatoarea Influencers Hub Moldova.

Se va discuta despre cum să creezi propriul vlog, cum să creezi o comunitate puternică în jurul unor mesaje de importanță socială, despre parentingul conștient/implicarea ambilor parteneri în educarea copiilor, lupta cu stereotipurile, educația de calitate. Evenimentul va avea loc pe 29 noiembrie, ora 18:00, pe str. Mihai Eminescu 56, Chișinău.

3. Grevă Mondială Pentru Climă

La nivel internațional, timp de mai bine de 24 de ani, înalții reprezentanți ai statelor au oferit false garanții că se vrea tranziția spre o economie sustenabilă prin intermediul unor strategii intens dezbătute dar care fie sunt amânate la nesfârșit, fie sunt date uitării.

La nivelul Republicii Moldova, ne confruntăm cu o adevărată criză de mediu. Se încearcă explicarea cum că Republica Moldova contribuie anual cu 0.02% procesului de schimbare a climei, însă rapoartele ne vorbesc despre o altă problemă. Moldova este una din cele mai precare și vulnerabile țări atunci când vine vorba despre efectele dezastruoase ale acestor schimbări de climă cum ar fi inundațiile care au costat 120 de milioane de dolari sau secetele din ultii ani 2007-2012, care conform statisticilor, au costat Republica Moldova peste 17 miliarde de lei. Statisticile și rapoartele Ministerului Mediului, pe de altă parte, sună de parcă ar fi rupte de realitate, care nu se apropie nici pe departe de situația de la fața locului – spun organizatorii grevei.

Oameni din toată lumea vor ieși încă o dată, pe 29 noiembrie, în stradă pentru a comunica politicienilor că sistemul pe care ei îl reprezintă trebuie să schimbe strategia existentă într-una care să aibă în vedere și viitorul generațiilor viitoare pe această planetă. Greva va începe la cafeneaua Guguță pentru un workshop de pancarte la ora 15:00 (29 noiembrie), iar peste jumătate de oră vor porni în marș spre Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

4. Citind pentru Auschwitz

Pe 30 noiembrie va avea loc un spectacol despre romanul lui Bernard Schlink care relatează povestea tristă a unei iubiri stranii, întunecată de trecutul politic al Germaniei naziste.

Este tulburătoarea poveste a unei iubiri neobișnuite, dintre un adolescent și o femeie cu douăzeci de ani mai in vârstă. Povestea lor se întrerupe, dar se reia neașteptat după câțiva ani, când tanarul, acum student, își regăsește iubita de altădată judecată pentru faptele comise pe vremea când era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei. Romanul a inspirat o ecranizare de succes (cu Ralph Fiennes și Kate Winslet în rolurile principale), care a fost de cinci ori nominalizată la Oscar și la Premiile Bafta și a câștigat un Glob de Aur. Spectacolul va avea loc pe 30 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Geneza Art.

În fotografia principală: lagărul Auschwitz.

5. Plastic Collection №9 November

Sâmbătă, 30 noiembrie, lângă Havuzul din Parcul Ștefan Cel Mare, la ora 12:00, sunt așteptați doritorii de a schimba plasticul de #2 și #5 pe un săpun natural, la inițiativa de plantare a copacilor Seed It Forward. Săpunul este 100% natural. Pentru fiecare 500 grame de plastic se va da câte un săpun.

Este important ca plasticul să fie curat, fără etichete (în acest fel veți simplifica mult munca de sortare a asistenților noștri din World In Love!). Pentru a identifica tipul de plastic, verificați eticheta sau partea de jos a obiectului și încercați sa găsiți un triunghi cu cifra 2 sau 5 în interior. Pe capacele de la sticle poate să nu fie acest semn și ele vor fi acceptate în orice caz.

6. Tur ghidat în limba enegleză, la muzeu, gratis

Sâmbătă, 30 noiembrie, Centrul de Limba Engleză Terra Nova găzduiește un tur ghidat gratuit în limba engleză la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Republicii Moldova (situat pe strada Kogălniceanu nr. 82). Turul va începe la 13:00. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Republicii Moldova este cel mai mare, cel mai vechi și cel mai vizitat muzeu din țară.

7. Expoziție temporară „Luptă și suferință”

La optzeci de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Polonia, prima sa victimă, își amintește de cel mai dramatic conflict armat din istoria lumii. Despre acesta vorbește expoziția care, până la sfârșitul lunii noiembrie, va fi prezentată în holul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău.

Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” prezintă soarta Poloniei în timpul războiului, care, la 1 septembrie 1939, a fost atacată de Germania, iar pe 17 septembrie, de către Uniunea Sovietică. Expoziția o puteți vedea până pe 30 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, situat pe str. 31 August 1989, 121A, Chișinău.

8. Atelier de fulgușori

La C51 va avea loc un atelier de reutilizare a materialelor vechi pentru a confecționa decorații/cadouri de Crăciun. Organizatorii vor aduce o mașină de cusut, iar vizitatorii sunt rugați să aducă instrumente sau materiale doresc. Evenimentul va avea loc duminică, 1 decembrie, ora 18:00, la C51 aflat pe strada Columna 51, Chișinău.

9. 1 Decembrie – Ziua Naţională a României la Bălți

Poți să sărbătorești Ziua Națională a României la Bălți. Pe 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire, iar înainte de asta, la 3 martie 1918, a avut loc Adunarea Zemstvei din Bălţi, care a votat o Declaraţie de Unire cu România. Programul va include şi interpretarea mai multor piese simbolice sărbătorii naţionale de către interpreţii din Bălţi, Chişinău dar şi alte regiuni ale Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc în fața Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt de pe str. Piața Independenței 1, Bălți.

Vezi reportajul despre Trei prieteni și-o Unire

10. Expoziția World Press Photo

Cea mai importantă competiție fotografică la nivel Mondial revine la Muzeul Național de Istorie.

Publicul larg este invitat să descopere istoriile din spatele celor 140 cele mai frumoase fotografii ale anului 2018, începând cu data de 23 noiembrie și până pe 12 decembrie 2019, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Fotografiile câștigătoare ale ediției din acest an a World Press Photo au fost selectate dintr-un total de 78,801 de lucrări, realizate de 4,738 de fotografi din 129 de ţări. Juriul a nominalizat 43 de fotografi din 25 de țări: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Egipt, Franța, Germania, Ungaria, Iran, Italia, Mexic, Olanda, Norvegia, Filipine, Portugalia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Siria, Turcia, Marea Britanie, SUA și Venezuela. Din numărul total al acestora, 14 fotografi sunt femei (32%), o creștere semnificativă față de anul 2018, când doar 12% dintre fotografii nominalizați au fost femei.

Citește mai departe

Lifestyle

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce mâncăm. Medicii susțin că este perfect normal să ne simțim ceva mai obosiți după mese. Totuși, în unele cazuri, letargia ar putea semnala o alergie la anumite produse.

PE LUNG

Ușoara senzație de oboseală care se instalează după ce mâncăm este normală. Organismul nostru folosește destul de multă energie pentru a digera mâncarea.

Cu cât mai mult mâncăm, cu atât corpul va avea nevoie de mai multă energie pentru digestie. Așadar, persoanele care mănâncă porții mari la masa de prânz se pot simți mai somnoroase după-amiază, în comparație cu cele care consumă mai puține alimente în mijlocul zilei.

Carnea de curcan ne adoarme

Somnolența apare și din cauza cantității de insulină pe care o produse pancreasul după anumite mese. Aceasta poate declanșa hormonii fericirii și ai somnului. Este vorba despre serotonină și melatonină, hormoni care au efect calmant.

Produsele consumate, de asemenea, ne influențează starea. În general, carbohidrații sunt cei care ne fac somnoroși, adică pastele, orezul, pâinea albă, prăjiturile, laptele și cam tot ce conține zahăr.

Totuși, cel mai greu se digeră proteinele, în special carnea de curcan, bogată în triptofan – un aminoacid care ajută corpul să producă serotonină. Triptofanul se mai găsește în somon, carne de pasăre de casă, ouă, cpanac, produse din soia, brânză.

Un alt factor care poate contribui la instalarea somnolenței după masă este o alergie sau intoleranță la anumite alimente. Alergiile și intoleranțele alimentare sunt de obicei asociate cu probleme digestive precum balonare, reflux gastric, indigestie, constipație sau diaree, dar și letargie.

Dacă stările de oboseală persistă ar putea fi vorba despre niște deficiențe de vitamine sau minerale. În acest caz, vizita la un medic specialist este obligatorie.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social13 ore în urmă

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

PE SCURT Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut...

Ecologie17 ore în urmă

Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

PE SCURT Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au...

Economie19 ore în urmă

Cum să calculezi ce impozite ți se rețin lunar? Explicăm

PE SCURT Sondajul S&P Global FinLit Survey arată că Republica Moldova ocupă locul 117 din 143 de statele lumii la...

SocialO zi în urmă

Moldova.org recomandă: DoR, BBC, Meduza, Dela0.ro

PE SCURT În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim...

Divertisment2 zile în urmă

Rețeta săptămânii: Plăcinte la tigaie cu cartofi cruzi

PE SCURT Când nu dispui de timp ca să faci plăcintele la cuptor, nu ai prea multe ingrediente și vrei...

Cultură2 zile în urmă

10 cele mai bune filme din 2019

PE SCURT Decembrie este o lună în care se întocmesc bilanțuri și topuri pentru anul ce se termină, reflectând asupra...

Externe3 zile în urmă

Despre baza secretă din Alpi, legile controversate din Rusia și „Orașul perfect”. Cele mai interesante știri externe pe scurt

PE SCURT SUA vor să folosească tehnologiile de recunoaştere facială pentru a identifica toate persoanele care intră şi ies din...

Advertisement

Politică

Justiție6 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică7 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031