Connect with us
"
"

Lifestyle

Erasmus-ul Mariei. Programul care a făcut-o să nu se oprească niciodată din învățat

Publicat

pe

Era ora trei de noapte, 15 septembrie 2007. Maria Diacon stătea pe bancheta din spate a VAZ-ului 2107. Și-a îmbrățișat strâns mama. Tata a pornit motorul Jiguli-ului de-un verde închis, care a început să zdrăngănească prin hopurile de pe drumul ce ducea din satul Zubrești, raionul Strășeni până la Chișinău. 

Avea două ore ca să ajungă la aeroport. O prietenă venise, chitită, direct de la o nuntă ca să-și ia rămas bun de la ea. Părinții încercau să-și rețină lacrimile. Maria i-a strâns pe toți la piept, a urcat în avion și a plecat. Prietena a mers să doarmă. Părinții s-au întors la Zubrești. Iar atunci când consătenii îi întrebau unde le este fiica, mama ei, Nina, răspundea mândră: „Maricica noastră a mers în Spania la învățat cu Erasmus”. Maria făcea parte din generația 2007 – prima cohortă de studenți ce a beneficiat de șansa de a studia într-o țară europeană.

Maria a avut emoții când, în anul întâi de studii la USM, l-a întrebat pe decanul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) despre programele de schimb pentru studenți. Emoțiile au crescut când a aflat despre Erasmus Mundus, lansat în 2004, când a pregătit dosarul cu CV, scrisoare de motivare, copie la carnetul de note și cele 60 de credite acumulate; dar și atunci când a completat formularul în care trebuia să explice de ce vrea să plece pentru zece luni în Franța, să învețe administrație publică, și ce vrea să facă după. Tot ce știa este că-și dorea să descopere cultura altor țări, să obțină schimb de experiență și, la o adică, „să fii studentă la 20 de ani undeva în Europa era frumos…”.

A sărit în sus de bucurie când în iunie, la o lună de la depunerea dosarului, i-a venit notificare că a fost acceptată; când a aflat că va merge în Spania în loc de Franța și că va studia în engleză în loc de franceza pe care o cunoștea mult mai bine. Ea și Mihai Popșoi, actualul deputat din Parlamentul Republicii Moldova, erau cei doi aleși de la FRIȘPA. Maria era și una dintre cei 61 de studenți care obținuseră în acel an șansa unei mobilități academice prin Erasmus Mundus.


Ieșirea din zona de confort

Erasmus Mundus însemna o bursă de studiu pentru zece luni oferită studenților la licență, masterat, doctorat și profesorilor în una dintre universitățile europene. Însemna să înveți și să lucrezi într-o limbă străină. Să călătorești prin Europa și să îți schimbi percepția asupra studiilor. Și mai însemna noi provocări.

Maria le-a simțit pe toate. La început a fost epopeea cu viza, pe care a luat-o la Ambasada Spaniei din București. Au urmat cozile la Biroul de Migranți din Bilbao, pentru un permis de ședere de zece luni în Spania. L-a obținut și pe acela.

Într-un sfârșit a ajuns la cea mai veche universitate privată din Spania – Deusto, din Bilbao, de peste 130 de ani. Avea o bursă de 1000 de euro, 270 dintre care îi dădea pentru chirie, iar 120, o dată la două luni – pentru servicii comunale. Astfel, în unele luni reușea să pună de o parte câte 500 euro, ceea ce era o sumă imensă comparativ cu cei 700 de lei din bursa pe care o aveau colegii ei rămași acasă.

La Universitate, Maria a trecut de la cretă la o tablă interactivă. De la o facultate cu un contract de 6000 de lei la una cu 6000 de euro (extrem de mult inclusiv pentru spanioli, în contextul crizei economice de atunci). De la o lecție de 90 de minute la una de 55. De la carnet cu note la un card multifuncțional pentru bancă, bibliotecă și acces în universitate. De la note de 9 și 10 la un calificativ comun de 8. De la poziția de șefă de grupă la… nimic, căci în Spania așa ceva pur și simplu lipsește. Nici măcar numele Maria Diacon nu exista. Doar un cod din șapte cifre atașat pe panoul informativ, iar alături de el – notele la examene.

Singurele note de 10, pe care le-a luat Maria, au fost la Limba spaniolă, după un curs intensiv ce i-a adus nivelul necesar. Era entuziasmată, dar și frustrată că nu poate lua un 10 la obiectele de profil. Mai târziu, a înțeles că asta o motivează să muncească mult mai mult. „Nu vreau critic, dar totuși, faptul că eu luam doar 9 și 10 în Republica Moldova mă plasa cumva într-o zonă de confort și asta nu-mi permitea să cresc sau să-mi dau seama că poate fi și o altă creștere, că trebuie să muncești mult mai mult, trebuie să te implici, să poți să vezi și altfel lucrurile. Acolo lipsa notei de zece îți dădea spațiu de creștere enorm”, spune Maria.

În sfârșit, îndrăgostită

Emoțiile au crescut atunci când, prinzând firul lucrurilor, a început să aibă timp pentru gânduri. A realizat că-i este dor de casă și că-i lipsesc părinții. A avut un moment motivant la 30 septembrie, când a sărbătorit 20 de ani. „O, Doamne! La 20 de ani, sunt studentă în Spania, cu bursă, cu rezultate totuși frumoase, și-a zis atunci. Trebuie să apreciez momentele astea pentru că au o valoare aparte”. Dar nostalgia a revenit la scurt timp și a durat și în octombrie, și în noiembrie. Maria punea, în calendarul său academic, câte o cruce roșie pe fiecare zi ce se scurgea. Se gândea că poate ar fi obținut aceleași cunoștințe și dacă ar fi rămas acasă…

Totul s-a schimbat la început de decembrie, când Maria a ieșit pentru prima dată din Spania. A mers la Paris. A atins cu toate simțurile Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, Luvrul și Piramida din sticlă a celebrului muzeu, sub care autorul american Dan Brown zicea că se află Codul lui Da Vinci… „Era Franța pe care eu o știam doar din manualul de Franceză. Și când vezi toate lucrurile astea din hârtie trecute în experiența ta reală, zici, ok, nu-i atât de rău!”, râde ea acum.

De Crăciun a zburat la mama în Italia și au vizitat Veneția. De Paște a călătorit în Portugalia. A descoperit țara celor trei F: Fotbal, Fátima, unul dintre cele mai importante orașe de pelerinaj din lume și renumita muzică Fado. Și-a cumpărat cartea „100 de minuni ale lumii” din Librăria „Lello” din Porto, de unde se spune că s-a inspirat, pentru descrierea unor scene, scriitoarea seriilor cu „Harry Potter”. Apoi a ajuns în Leiria, Lisabona, față în față cu Oceanul Atlantic. „Energia pe care o simți când ești în fața oceanului este de nedescris. Când vezi apa ceea interminabilă din fața ta și ai impresia că o să vină acuși peste tine…”.

Revenită în Spania, Maria în sfârșit s-a împrietenit cu această țară. Și a început să o descopere… Acolo a cunoscut, pentru prima dată, cultura alergării zilnice și pistele pentru biciclete. Așa că și-a pus și ea, pentru prima dată în viață, rolele și s-a alăturat bicicliștilor. A mâncat paella – o mâncare tradițională din orez – și a gustat din primele nectarine. „Credeam că nectarinele sunt fructe exotice și abia după ce am revenit în Moldova am aflat că ele se cultivă și la noi”, râde Maria.

Așa Maria a realizat că era îndrăgostită – de Spania, de Europa și de tot ce înseamnă ideea de integrare europeană. A înțeles că „distanța dintre a-ți dori, a gândi și a face este una infim de mică. La mijloc stă doar un pic de efort, o mobilizare și să fii omul potrivit la locul potrivit. Adică, atunci când îți vin oportunitățile, pur și simplu să le simți, să știi să le prinzi și să le amplifici”.

O nouă provocare Erasmus

Cele zece luni de Erasmus Mundus s-au scurs rapid. Maria a revenit acasă, unde a trebuit să susțină diferențele, să se pregătească pentru anul trei de facultate și să de documenteze pentru teza de licență. „Aveam sentimentul că nu am putut să mă bucur de tot ce a însemnat Erasmus, căci prea multe fuseseră problemele ce trebuiau soluționate într-o perioadă restrânsă de timp. Abia mai târziu, deja lucrurile aranjându-se, am înțeles cât de frumos a fost totul și câte beneficii îți poate aduce Erasmus – de la călătorii și noi descoperiri până la un nivel avansat de informație și un schimb valoros de experiență”, mărturisește eroina noastră.

După absolvirea facultății, în 2009, Maria Diacon a început să predea cursul de Integrare economică europeană la Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău. A început ca asistentă universitară, în 2017 a devenit lectoră, iar în 2018 – conferențiară universitară. De facto, au fost zece ani în care a vorbit aproape încontinuu despre ceea ce reprezintă Uniunea Europeană și valorile ei.

În iarna lui 2016, la scurt timp după susținerea tezei de doctorat, la care lucrase patru ani, provocarea Erasmus s-a ivit din nou. De data aceasta era Erasmus+ și trebuia să câștige un proiect în rolul său de profesoară, în Programul Jean Monnet.

Împreună cu alți doi colegi s-au gândit să invite profesori din diverse localități ale țării pentru a le forma competențe similare celor pe care le-a însușit ea în UE, iar odată cu aceasta să-și formeze propriul curs pe care să-l predea o dată pe săptămână. Așa, timp de o lună, a scris proiectul „Formarea competențelor de predarea a cursului de Integrare Europeană pentru tine în școala modernă”.

„M-a motivat felul în care era prezentată Uniunea Europeană în manualele de istorie și de geografie – foarte vag, deseori cu scăpări de date și fapte relevante. Și am înțeles că elevii care ies din licee ori știu foarte puțin despre UE, ori nu știu nimic, iar dacă știu câte ceva, sunt foarte multe scăpări”, explică Maria.

La sfârșit de iulie 2016 a fost anunțată că a câștigat proiectul, cu un buget de 30 de mii de euro pentru o perioadă de trei ani. Asta însemna organizarea, toamna și primăvara, a unor cursuri intensive de două săptămâni, la care erau invitați câte 25 de profesori din diferite instituții de învățământ din centrul Republicii Moldova. La sfârșitul cursului, participanții primeau certificate cu zece credite. Tot în cadrul proiectului a fost publicată și o monografie, conținând 15 teme, pe care Maria Diacon le preda și studenților săi la universitate. La fel, pe lângă cele 360 de ore de studiu, au organizat școli de vară pentru studenți cu participarea ambasadorilor, deputaților, reprezentanților UE și a factorilor de decizie.

Valoarea care a făcut-o să rămână acasă

Deși însușise asta în Spania, proiectul realizat în cadrul Programului Erasmus+ a făcut-o să-și amintească să nu se oprească niciodată din învățat. „Am înțeles că integrarea europeană nu se întâmplă doar pe foaie, în manuale și în niște legi scrise, adoptate și aplicate. Uniunea Europeană se întâmplă zi de zi și dacă, într-adevăr, vrei s-o realizezi, chiar trebuie să pui umărul și să ți-o faci prioritate”.

Și Maria și-a făcut-o prioritate. A adunat zeci de cărți despre UE în biblioteca ei personală, a pus o hartă imensă în camera băiețelului ei de șase ani și deseori, seara, navighează împreună cu degetul, dintr-o țară europeană în alta. De cele mai multe ori pornesc la drum din Spania, acolo unde a început totul pentru ea.

În 2018, tot prin intermediul Erasmus+, a fost acceptată pentru un program de teaching în Polonia. Acolo, la Institutul de Asistență Socială din această țară, a ținut, timp de câteva zile, patru ore în limba engleză despre politica socială a UE. A fost provocarea ei de zece ani, de la prima ei interacțiune cu Erasmus.

Astfel, pentru studenta, iar ulterior pentru profesoara universitară Maria Diacon, Programul Erasmus și Uniunea Europeană au devenit un stil de viață și un set de valori care i-au insuflat optimism și au oprit-o să ia definitiv calea străinătății. Căci s-a gândit și ea, nu o dată, că poate greșește că nu-și încearcă norocul, că riscă să rămână ultima în această țară și că posibil va regreta această decizie… 

Dar imediat își amintește că în Republica Moldova a fost studenta care s-a bucurat de Erasmus chiar în primul an al acestui program. Aici a ajuns să predea valorile europene de care s-a îndrăgostit. Aici a devenit doctoră în științe politice și cercetătoare superioară la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice. 

„Aici eu sunt om și pot să ajut la creșterea generațiilor care vin, în spiritul unei formări și informări corecte. Aici sunt părinții mei, lângă care vreau să fiu cât mai mult timp alături. Și aici este fiul meu, care merge la o școală bună…”. O școală cum Maria și-ar dori să aibă toți copiii acestei țări. Alături de un viitor european.

Liliana Botnariuc

Acest articol este produs în cadrul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”, implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE. Pentru detalii – https://www.facebook.com/Creamoportunitatipentrutineri/.

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Citește mai departe
Advertisement

Lifestyle

Ai bebeluș? Comandă online tot de ce ai nevoie și fii parte dintr-un program de loialitate avantajos!

Publicat

pe

De către

Bebelușii sunt o constantă sursă de energie și de fericire, care solicită grijă și atenție continuă. În aceste condiții, grija față de ei este un imperativ pentru orice părinte. Ce să facem atunci când avem nevoie de tot felul de produse alimentare sau de îngrijire pentru aceștia, dar timpul nu e favorabil sau efectiv nu avem cu cine să-i lăsăm? În acest sens, la îndemâna noastră se află magazinul pentru copii online Mamico.md, care oferă clienților cele mai necesare produse destinate copiilor, precum sunt scutecele, lapte praf sau hăinuțele, toate la un click distanță și cu livrare la domiciliu. 

Cum să devin parte din programul de loialitate Mamico?

Programul de loialitate Mamico.md presupune îndeplinirea a câteva condiții, destul de simple și potrivite. În primul rând, ai șansa de a acumula o serie de bonusuri, cu ocazia efectuării unei achiziții, bonusuri pe care le poți folosi pe viitor. Ca să devii parte din acest program trebuie să îți creezi un cont și să procuri produse cu valoarea totală de 1000 lei, într-o singură sau multiple comenzi. Este relevant să informezi reprezentantul magazinului online pentru copii despre faptul că ai adunat cecuri de această valoare și vrei să te încadrezi în sistemul de bonusuri. 

Care sunt avantajele sistemului de bonusuri?

Pentru ca să ai parte de un shopping calitativ, cu siguranță îți dorești și niște reduceri substanțiale, astfel încât să-ți poți bucura bebelușul cu tot felul de jucării sau surprize plăcute. Iată care sunt beneficiile evidente ale programului de loialitate inițiat de portalul online Mamico.md:

1) Câștigi bonusuri până la 5% din suma comenzilor efectuate;

2) Folosești bonusurile la rata 1 bonus = 1 leu;

3) Achiți până la 10% din suma comenzilor cu bonusurile acumulate;

4) Bonusurile se strâng în mod automat.

Totodată, pentru o comandă de 1000 de lei poți folosi până la 100 de bonusuri, iar de pe o achiziție în valoare, la fel, de 1000 de lei câștigi 50 de bonusuri. Bonusurile nu se transmit imediat și sunt procesate după plasarea comenzii. Magazinul online pentru copii Mamico.md a mers mai departe, creând posibilitatea de a deveni membru al clubului Silver și Golden: 

  • Pentru categoria Silver, trebuie să faci comenzi pe site cu o valoare totală ce trece de suma de 15.000 lei.
  • Pentru categoria Gold, trebuie să faci comenzi pe site cu o valoare totală ce trece de suma de 30.000 lei.

Toate aceste posibilități au fost concepute pentru o sesiune de shopping confortabilă, iată de ce tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul Mamico.md și să alegi dintr-o diversitate mare de produse, de la producători europeni și mondiali, de cea mai înaltă calificare. Poți opta pentru scutece de la Huggies sau Pampers, poți alege hăinuțele renumitului brand Carter’s sau produse alimentare Heinz, toate potrivite pentru bebeluși și copii în creștere. 

Magazinul online pentru copii Mamico.md este aliatul tău în fiecare zi, oferindu-ți cele mai calitative produse la cele mai avantajoase prețuri de pe piață, toate la un click distanță. 

Citește mai departe

Lifestyle

Ceas clasic sau ceas inteligent? Ce să alegi în 2020?

Publicat

pe

De către

Timpul este o resursă pe care nu o poți recupera, dar care poate fi monitorizată eficient, grație unui ceas bun. Dar cum să alegem între un ceas clasic, desprins parcă din filmele cu James Bond, și un smart watch modern, care pe lângă funcțiile de bază îți poate oferi și niște indicatori prestabiliți, precum este pulsul, caloriile arse sau posibilitatea de a urmări numărul de pași efectuați? În acest material informativ, magazinul de tehnologii Darwin face o comparație între un ceas clasic și un smart watch, iar decizia de a achiziționa un model anume va fi acum mult mai ușoară. 

pastedGraphic_1.png

Eleganță sau modernism?

Dacă până nu demult acest lucru trezea dubii și îndoieli, în prezent, ceasurile inteligente se încadrează perfect în orice stil, de la casual până la clasic. Să vedem, de exemplu, modelul Apple Watch 5 Edition. Disponibil în culoarea Saddle Brown, cu multitouch și o rezoluție a display-ului de 368 x 448 px, îți asigură un timp de lucru de circa 18 ore și o experiență inedită în tot felul de activități, de la sport până la simplu jogging. Design-ul deosebit și carcasa rezistentă la apă cu o adâncime de circa 50 metri, se potrivește de minune unui stil business casual, astfel încât să ai parte de un adevărat aliat, fix la încheietura mâinii. 

pastedGraphic_2.png

Pentru doamne elegante și domnișoare energice este potrivită alegerea unui smart watch de la compania Xiaomi, din linia Xiaomi Amazfit Bip, care sunt renumite pentru versatilitatea lor și comoditatea utilizării.  În plus, acestea sunt ușor de întreținut și se încadrează ușor în tandem cu alte accesorii pe care le ai.

Mai scump sau mai ieftin?

Răspunsul la această întrebare ține mai degrabă de preferințele tehnice pe care le ai față de gadget. Dacă ai nevoie strict de un observator pentru timp și un minim al activității fizice, atunci poți opta pentru ceasuri smart de la Xiaomi sau Samsung, în care sunt integrate cele mai utile și optime funcții, astfel încât să îți poți monitoriza indicii biologici și să ai o evidență concretă a stării tale de sănătate.

Dacă îți dorești un smart watch care să poată face aproape tot, atunci îndreaptă-ți atenția spre compania Apple, ale cărei ceasuri au devenit veritabile bijuterii tehnologice. În stiluri laconice sau complexe, în gamă cromatică amplă sau într-o tentă sobră, acestea răspund tuturor nevoilor tale ca și consumator: îți măsoară timpul, îți oferă prognoza meteo, primești sms-uri și apeluri direct pe ceas, ai posibilitatea de a observa cât de benefică îți este mișcarea sau să-ți monitorizezi ritmul vieții sociale.

Dacă ești un amator de clasic, atunci poți merge pe mâna creatorilor de ceasuri mecanice, care au la bază tradiții seculare. Funcționarea acestora ascunde mecanisme complexe, destinate exclusiv măsurării timpului. 

În definitiv, alegerea unui ceas inteligent pornește nemijlocit de la nevoile pe care vrei să ți le satisfacă. Tehnologiile avansate și progresul au mutat noțiunea de „ceas” din simpla dimensiune a monitorizării timpului, în cea a verificării constante a bioritmului, astfel încât să-ți poți monitoriza fiecare pas și fiecare acțiune pe care o întreprinzi. 

Pentru alegerea corectă a unui ceas smart este cazul să apelezi la specialiștii care îți vor propune modelul optim. Magazinul de tehnologii Darwin este aliatul tău în alegerea celui mai bun ceas! Pentru detalii suplimentare, poți apela numărul 060 78 22 23.

Citește mai departe

Lifestyle

Cum funcționează o pompă submersibilă automată?

Publicat

pe

De către

O pompă submersibilă, numită și pompa submersibilă electrică, este o pompă care poate fi complet scufundată în apă. Motorul este închis ermetic și este cuplat aproape de corpul pompei.

O pompă submersibilă împinge apa la suprafață transformând energia rotativă în energie cinetică în energie de presiune. Acest lucru se realizează prin apariția apei în pompă: mai întâi în admisie, unde rotirea rotorului împinge apa prin difuzor. De acolo, iese la suprafață.

Avantajul major pentru o pompă submersibilă automată este că nu trebuie amorsată niciodată, deoarece este deja scufundată în fluid. Pompele submersibile sunt, de asemenea, foarte eficiente, deoarece nu trebuie să consume foarte multă energie mișcând apa în pompă. Presiunea apei împinge apa într-o pompă submersibilă, astfel „economisind” o parte din energia pompei.

De asemenea, deși pompele în sine nu sunt versatile, selecția este cu siguranță. Unele pompe submersibile pot manipula cu ușurință solidele, în timp ce altele sunt mai bune doar pentru lichide. Pompele submersibile sunt silențioase, deoarece funcționează sub apă, iar cavitația nu este niciodată o problemă, deoarece nu există un „vârf” de presiune în timp ce apa curge prin pompă.

Există câteva dezavantaje cu pompele submersibile și două au legătură cu sigiliul. Sigiliile pot fi corodate cu timpul. Când se întâmplă asta, apa se scurge în motor, ceea ce face ca pompa sa se ardă. De asemenea, distrugerea sigiliilor face ca pompa submersibilă să fie puțin greu de reparat atunci când se strică.

Celălalt dezavantaj principal este că o pompă nu se potrivește tuturor utilizărilor. Pompele cu un singur debit sunt utilizate pentru majoritatea pompajelor casnice și industriale ușoare. Acestea includ pompe speciale pentru acvarii, pompe de canalizare sau pompe de scurgere pentru drenaj. Pompele cu mai multe trepte sunt utilizate pentru orice sistem de pompare subteran, cum ar fi puțuri de apă sau puțuri de petrol. De asemenea, pompele sunt făcute să funcționeze cu lichide subțiri precum apa, sau cu cele groase precum conținutul canalizării.

În funcție de nevoile pe care le aveți și de ceea ce trebuie să facă o pompă bună în situația specifică pentru care este cumpărată, Shop Einstal vine cu cele mai bune oferte de pompe la prețuri super avantajoase.

Trebuie să ai grijă la pompele submersibile; ele trebuie să fie complet scufundate. Apa din jurul unei pompe submersibile ajută de fapt la răcirea motorului. Dacă este utilizat în afara apei, se poate supraîncălzi. Este necesar ca volumul de apă să fie periodic verificat pentru a fi siguri că pompele submersibile sunt acoperite de apă și nu există riscul de a se distruge. De asemenea, recomandarea specialiștilor este ca persoanele care nu știu exact de ce pompe au nevoie să solicite ajutorul echipelor de specialiști și să întrebe, pentru ca alegerea finală să fie cea mai bună.

La Einstal este oferită o selecție excelentă de pompe submersibile, precum și alte pompe. Vom fi încântați să vă recomandăm pompa potrivită pentru nevoile dvs. Vă rugam să consultați site-ul web menționat mai sus pentru a vedea oferta și pentru a găsi produsul potrivit.

P.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social10 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură11 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social12 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment13 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social17 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură18 ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

ExterneO zi în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Copyright © 2017 Moldova.org