Episcopul de Soroca revoltat pe organizatorii petrecerii de Halloween în cetate

Episcopul de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove, Ioan, și-a arătat dezacordul cu privire la evenimentul ce a avut loc la Cetatea Sorocii pe 31 octombrie – Halloween-ul, informează Provincial.

Petrecerea a avut ca scop și lansarea programului de activități din Decada Tineretului din acest an în municipiul și r-nul. Soroca. Eevenimentul este organizat pentru al treilea an consecutiv de Centrul de Resurse pentru Tineret de la Soroca, în strânsă colaborare cu Consiliul Local al Tinerilor din Soroca, Consiliul Raional al Tinerilor și Fondul pentru Tineri Soroca, Consiliul Raional Soroca și Primăria municipiului Soroca.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2143463822384979&type=3

„Dragi soroceni, Stimați reprezentanți ai autorităților publice locale, Iubiți întru Hristos frați și surori,

Pe 31 octombrie am asistat, cu nedumerire și indignare la un spectacol care nu face cinste nici urbei noastre, nici țării, nici istoriei și nici credinței noastre – Cetatea Soroca a fost pângărită de așa-zisa sărbătoare a Haloween-ului cu o „bântuire” de acțiuni demoralizatoare prin iluminarea în roșu a edificiului, pentru a închipui nimic altceva decât focul iadului.

Nu ne vom opri prea mult aici asupra esenței Haloween-ului, despre care fiecare binecredincios creștin, de la mic la mare, trebuie să știe că este o sărbătoare păgână, blasfemiatoare a credinței întru Hristos, lipsită de orice esență culturală, atât de intens promovată de cei care se îmbogățesc pe seama participanților naivi la anualul bâlci demonic.

Vrem să atragem atenția în continuare asupra unui precedent periculos – Haloween-ul s-a mutat din mall-uri și baruri într-un loc care este un simbol inviolabil al ființei noastre naționale – Cetatea Soroca, bastion al neamului, unde de-a lungul veacurilor oșteni bravi au stat neclintiți, apărând chiar și cu prețul vieții liniștea și pacea țării, cu bărbăție și cu nădejde în atotputernicia și dreptatea lui Dumnezeu.

Probabil că cei, care au venit cu inițiativa de a aduce această pseudo-sărbătoare în Cetate, sunt departe de aceste valori și idealuri și nu au avut nicio remușcare când au pângărit-o, dar ne întrebăm, reprezentanții autorităților publice locale care au autorizat acest spectacol reprobabil, nu au știut că atentează la demnitatea noastră istorică și spirituală? Vrem să credem că nu au știut, și că au permis acest eveniment public din simpla dorință de a dărui sorocenilor și oaspeților orașului nostru un show agreabil, care însă nu a fost altceva decât un lup urâcios într-o piele de oaie.

În această ordine de idei, venim cu solicitarea fermă către persoanele responsabile din cadrul Consiliului Raional Soroca de a nu permite pe viitor transformarea Cetății în loc de manifestare a prostului gust și a pornirilor anticreștinești, anticulturale și antiumane, cel puțin din respect pentru memoria vrednicilor noștri înaintași și din datoria sfântă pe care o avem cu toții față de acest popor iubitor de Dumnezeu și de frumos.

Pe această cale, ne adresăm inclusiv către părinți, cu îndemnul de a verifica minuțios ce vizionează, ce citesc și ce jocuri preferă copiii, pentru a-i feri de îndoctrinarea tot mai agresivă prin care este inoculat Haloween-ul în mințile și în sufletele celor mici. Arătați-le odraslelor Dumneavoastră frumosul tradițiilor noastre, învățați-i să se ferească de înșelătoriile ademenitoare și bucurați-vă împreună cu ei de frumusețea lumii binecuvântate de Dumnezeu!”, a precizat el.

De menționat că, Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Potrivit organizatorilor, anul acesta la petrecerea de Halloween a avut loc un spectacol muzical dintr-un program artistic divers, unde au evoluat tinerii interpreți și dansatori de la Colegiul „Mihai Eminescu” și Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”. Tinerii s-au deghizat sub diferite personaje de groază din povești și filme, inclusiv au fost provocați participanții la prezentarea măștilor și desigur nu în ultimul rând, multă muzică, dans, comunicare și o atmosferă plină de energie pozitivă.

Același eveniment, în 2016, a fost organizat într-o școală, iar în 2017 – la casa de cultură.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.