Energia netradiţională începe a fi obţinută şi în R.Moldova

De Marian Cepoi

Primul sisitem de încalzire autonom, alimentat de energie solară şi curent electric, funcţionează cu success deja de 4 luni, la gimnaziul din s. Mârzesti, r.Orhei.

Localnicii sunt mulţumuţi iar autorităţilor locale nici până acum nu le vine a crede că soarele de la Mârzeşti le aduce băştinaşilor o economisire de bani şi curent electric de cca. 30 procente.

Colegul nostru Marian Cepoi, a vizitat această ,,minune” a tehnologiei şi vine cu detalii.

Departe de centrul raional, cu un drum destul de anevois, s. Mârzeşti poate fi numit,deja, un sat European.

Şcoală şi grădiniţa din Mârzeşti este încălzită de un sistem mixt autonom alimentat din 20 de colectoare de energie solară, şi curent electric. Colectoarele de energie solară încălzesc apa până la 20 de grade C pe timp posomorât de iarnă, şi până la 80 de grade pe timp însorit de vară.

Autorul şi instalatorul sistemului este inginerul Andrei Ciora, directorul unei firme de instalare a sistemelor de încălzire. Neliniştit de mult timp de gândul de a aplica un sistem energetic netradiţional.

Directoarea gimnaziului, Nina Negrivoda s-a arătat mulţumită de noul sistem de încălzire şi ne-a spus că plata s-a redus aproape în jumătate.

Nici copii nu se plâng de frig, i-am prins îmbrăcaţi lejer, temperatura în clase ajungâd până la 20 de grade.

Problema cu care urmeză să se ciocnească în vară, când apa nu va mai putea fi folosită pentru încălzire, la făcut pe primarul comunei Mârzeşti, Valeriu Petraşcu să se adreseze autorităţilor locale şi chiar unor investitori.

Estet un pas spre UE, este un mijloc econom şi pur ecologic, ne spune Secretarul General al Partidului Ecologist din Moldova, Andrei Dumbrăveanu, prezent la faţa locului. Partidul Ecologist promovează această ideia la nivelul politicii de stat, mai spune Dumbrăveanu.

Noul sistemul poate încălzi cca. 10 tone de apă pe zi, şi procurarea materialilor necesare cât şi instalarea s-a, a costat 384 mii lei, 15% din sumă fiind achitată de cetăţenii comunei.

În RM sunt deja planificate pentru construcţie, 4 staţii euliene de producere a energiei electrice netradiţională.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare