Elvetia ne va ajuta sa reformam sistemul invatamintului profesional

Biroul de Cooperare al Elvetiei pentru Moldova in colaborare cu Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului au organizat in perioada 5-6 septembrie curent un seminar pentru planificarea unui proiect in domeniul instruirii profesionale. Proiectul nominalizat va fi elaborat de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala (ASDI) in colaborare cu expertii locali. La seminar au participat specialisti din Republica Moldova, Elvetia si Germania.

Potrivit lui Vasile Nogai, sef de directie la Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului, actualmente in republica activeaza 77 de institutii de invatamint secundar-profesional, inclusiv 52 de scoli profesionale, 19 scoli de meserii si 6 scoli de meserii pe linga penitenciare. in anul de studii 2004 –2005, la circa 85 profesii si meserii din aceste institutii au studiat 19 mii de elevi. De remarcat ca toti elevii care studiaza in aceste institutii beneficiaza de bursa sociala in valoare de 120 lei lunar. Una dintre problemele cele mai stringente ale sistemului de invatamint profesional este deficitul de cadre didactice si maistri de producere. in republica nu exista nici o institutie, care s-ar ocupa de instruirea acestor specialisti. Starea de lucruri la acest capitol este agravata si de salariile mici – de circa 650 lei – ale maistrilor. Salariile maistrilor nu acopera nici pe jumatate cosul minim de consum, acesti specialisti fiind nevoiti sa se angajeze la citeva locuri de munca pentru a-si intretine familiile. Cei mai multi angajati ai sistemului secundar-profesional sint aproape de virsta de pensionare, iar deficitul de cadre este in crestere continua.

Cele mai multe mijloace alocate de catre stat pentru sistemul invatamintului profesional sint distribuite pentru intretinerea edificiilor institutiilor. in acelasi timp, cladirile scolilor profesionale nu sint folosite nici pe departe la capacitatea lor deplina, fiind prevazute pentru un contingent de 64 de mii de elevi. Edificiile celor mai multe institutii de acest fel au fost construite cu mai multe decenii in urma si nu au fost reparate capital de 10-15 ani.

in alta ordine de idei, de multe ori specialitatile pe care le pregatesc aceste institutii nu sint solicitate pe piata muncii, tehnologiile pe care le insusesc elevii nu se mai utilizeaza demult, iar utilajele din institutii par mai degraba niste exponate de muzeu.

in ultimii 7-8 ani nu a fost editata nici o lucrare metodica pentru sistemul invatamintului secundar-profesional, iar maistrii din aceste institutii nu efectuiaza stagieri de perfectionare si, deci, nu sint la curent cu toate inovatiile existente la intreprinderile moderne.

Specialistii Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului considera ca la reformarea sistemului invatamintului profesional ar trebui sa contribui si agentii economici, care angajeaza absolventi ai institutiilor secundar-profesionale. / Natalia PORUBIN // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.