Connect with us

Educație

Elevii vor fi inițiați în domeniile creative și IT pentru a putea deveni anagajați de top în companiile din țară. TwentyTu va pregăti zeci de mii de elevi din țară pentru industria creativă

Publicat

pe

80 de mii de elevi din toată țara vor fi inițiați încă din școală în domeniile creative, pentru a învăța cum să-și dezvolte imaginația și să-și descopere potențialul creativ, abilități atât de necesare pentru economia viitorului. Datorită proiectului educațional TwentyTu, tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani vor putea alege să studieze animația, designul grafic și realitatea virtuală – științe ale viitorului.

La cursul de animație, elevii vor învăța etapele prin care prind viață personajele animate și vor parcurge toate etapele de la  crearea unui personaj animat până la sonorizare. Vor ocupa pe rând roluri de producător, ilustrator și animator, iar cursul le va dezvolta imaginația, perseverența și atenția la detalii.

Simțul estetic,  potențialul creativ și abilitățile tehnice de editare foto și video vor fi dezvoltate și la cursul de design grafic. La final, elevii vor trebuie să realizeze un proiect individual,  pentru a demonstra cunoștințele acumulate.

Doar cu o pereche de ochelari, elevii vor putea să exploreze lumea, fără să iasă din casă și vor avea posibilitatea de a-și pune în valoare imaginația pentru crearea propriilor lumi pe parcusul lecțiilor de Realitate Virtuală (VR). Cursul se va focusa pe modul în care copii pot utiliza ochelarii VR pentru a căpăta cunoștințe în domenii noi, dar și pentru a trezi interes pentru dezvoltarea propriilor aplicații și o carieră în domeniul viitorului.

Ana Chirița, director executiv ATIC: „Atunci când echipa noastră a decis să introducă aceste cursuri în curricula extrașcolară am știut că reprezintă profesiile viitorului. Știm sigur că domeniile creative vor influența societatea de mâine, iar proiectul TwentyTu are scopul de a transforma educația din țară, oferind programe educaționale adaptate noilor cerințe pe piețele globale. Cursurile vor fi predate într-o manieră interactivă, iar elevii vor putea să-și cultive abilitățile care vor fi solicitate în următorii ani la nivel global.”

Domeniile creative – un potențial economic mai mare decât  industria automobilistică din SUA, Europa și Japonia

Industriile creative sunt cele care se bazează pe creativitate, talent și măiestrie, iar studiile arată că potențialul de dezvoltare al acestora este mult mai mare față de restul ramurilor economiei.

Un studiu realizat de compania de audit „Ernst&Young” (2015) pe parcursul căruia au fost analizate industriile culturale și creative din întreaga lume, arată că acestea generează venituri de 2.250 de miliarde de dolari, adică, 3% din PIB-ul mondial. Sumele încasate le depășesc pe cele înregistrate de industria mondială a telecomunicațiilor – 1.570 de miliarde de dolari și chiar PIB-ul Indiei– 1.900 de miliarde de dolari. La nivel mondial, 1% din totalul populației active este angajată în domeniile creative  oferind 29,5 milioane de locuri de muncă. Studiul mai arată că acest domeniu are mai mulți angajați decât industria automobilistică din SUA, Europa și Japonia.

Viitorul este al oamenilor dominați de emisfera dreaptă a creierului

Creativitatea și inovația în cadrul unei companii sunt considerate a fi o cale sigură spre succes, deoarece duce la creșterea productivității. Iar cei antrenați în astfel de activități cred că, în orice domeniu, sunt importante ideile pe care le generezi și nu instrumentele pe care le deții, pentru că viitorul aparține meseriașilor, celor care știu să-și imagineze și să execute.

Eugen Boico, director general al unei agenții de creație, membru al Consiliului Consultativ: „Creativitatea este un mușchi. Cu toții ne naștem cu ceva țesut muscular. Este important ce facem cu el pe parcursul vieții. În acest sens, cred că fiecare dintre noi ar trebui să fie gata de un proces continuu de însușire a tehnicilor și a instrumentelor noi. Iar autoperfecționarea permanentă nu va mai fi opțională, dar obligatore. Combinația de creativitate și hărnicie astăzi este una câștigătoare pentru orice potențial angajat.”

În era digitală, domeniile creative pot fi considerate modele pentru un nou tip de inovație, deoarece datorită lor sunt dezvoltate un șir de servicii și produse, folosite pe larg în prezent pentru a asigura o bună interacțiune cu clienții. Iată de ce adaptarea metodelor tradiționale de învățământ la noile tehnologii înseamnă creșterea competențelor tinerei generații încă de pe băncile școlii.

Eugen Boico, director general al unei agenții de creație, membru al Consiliului Consultativ: „Îmi plac unele lucruri induse copiilor de școala contemporană. Totodată, cred că este incorect să contăm doar pe școală în dezvoltarea creativității. Eu zic că este bine ca școala să dea bazele – acele instrumente primare, printre care capacitatea de a însuși rapid lucruri noi, creativitatea însă, se cultivă, în primul rând, în familie și în cercurile de comunicare a copilului. Dacă parinții ar accepta și chiar ar încuraja copiii, cât sunt mici, să încerce cât mai multe ocupații, am asigura o bază bună pentru apariția și creșterea creativității.”

Proiectul TwentyTu – cursuri extrașcolare în peste zece domenii ale viitorului

Pentru dezvoltarea proiectului a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până în data de 22 august 2018. Până acum peste 100 de donatori ai contribuit împreună aproape 30.000 euro.

Educație

CNA a înregistrat 110 sesizări de corupție din instituțiile de învățământ în 9 luni

Publicat

pe

De către

Circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățământ au fost depuse la Centrul Național Anticorupție (CNA) în nouă luni ale anului curent, ceea ce ar însemna că 12 cetăţeni denunță lunar noi cazuri de corupţie din domeniul educaţiei. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unor audieri desfășurate la ședința Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, transmite Moldpres.

Conducerea CNA a specificat că, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățământ s-ar fi dublat. „Am să dau crezare acestor cifre pentru că doar în ultima noastră operaţiune, când a fost reţinut un şef al unei asociaţii de părinţi de la o renumită grădiniţă din capitală, s-a constatat că averea acestuia poate concura cu averea unui om de afaceri. Dacă ne referim la cazul Academiei de Studii Economice, 60 de profesori sunt suspectaţi că au fost coparticipanţi la o schemă de corupţie prin intermediul căreia studenţii îşi puteau cumpăra examenele, tezele de licenţă şi cele de masterat. Tot aici, voi aminti şi despre proaspătul caz al decanului de la Facultatea de drept, învinuit de afaceri cu diplome de doctorat. Adaug şi cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică, care la fel sunt suspectaţi că au creat scheme de estorcare de bani de la discipoli pentru a promova examenele de specialitate”, a spus Zumbreanu.

Șeful CNA a menționat că, potrivit constatărilor, cei care refuză să achite taxele informale sunt marginalizați, supuși presiunilor şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi. „Totodată, specialiștii au identificat vulnerabilităţi la darea în arendă a spaţiilor gestionate de instituţiile de învăţământ, cum ar fi preţuri de 3-4 ori mai mici decât cel de piaţă sau selectarea incertă a beneficiarilor. La fel, au fost stabilite cazuri în care directorii, directori adjuncţi şi contabilii instituţiilor de învăţământ beneficiază de „sporuri salariale” din contul asociaţiilor părintești. De asemenea, s-a constatat că în unele asociaţii obşteşti, majoritatea efectivului angajat reprezintă, de fapt, învăţători din cadrul instituţiilor de educație pe lângă care activează aceste asociaţii”, a afirmat Bogdan Zumbreanu.

Prezent la audieri, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a menționat că instituția a elaborat un plan pentru prevenirea actelor de corupție în sistemul de învățământ. „În scurt timp, urmează să semnăm un acord de colaborare cu CNA pentru a contracara mai eficient cazurile de corupție. Totodată, ne propunem îmbunătăţirea practicilor de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie prin intermediul sistemelor informaţionale. La fel, îndemnăm managerii instituțiilor de educație să fie foarte vigilenți și să inițieze anchete de serviciu pentru a stabili imediat persoanele implicate în acte de corupție”, a remarcat Cutasevici.

Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului curent, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție. Totodată, CNA a anunțat că îşi va spori prezenţa în trei domenii sociale pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană.

Citește mai departe

Educație

Câți copii își doresc moldovenii și ce le stă în cale?

Publicat

pe

Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii de când R. Moldova a obținut independența. În comparație cu 2016, anul trecut, s-au născut puțin peste 30 de mii – cu patru mii de copii mai puțin. Principalele două cauze ale fertilității scăzute sunt migrația, lipsa echilibrului dintre muncă și odihnă, potrivit lui Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Conform specialistului, dacă autoritățile ar investi direct în sporirea fertilității, ar irosi banii. Explicația este simplă. Rata fertilității depinde de mai mulți factori cum ar fi economia Moldovei sau forța de muncă. Mai mult, expertul menționează morbiditatea și mortalitatea afectează fertilitatea RM.

Morbiditatea înseamnă bolile care afectează capacitatea de muncă. În Moldova, există dovezi că cel puțin populația masculină adultă adoptă un stil de viață nesănătos. Și aceasta nu afectează doar durata vieții. Bărbații trăiesc cu 11 ani mai puțin decât femeile. Dar și incidența bolilor cronice și bolilor care conduc la dizabilitate este mai înaltă între adulții bărbați. Cu alte cuvinte, productivitatea pierdută din motivul bolii sau dizabilității este foarte înaltă”, a declarat Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA.

Tinerii ar putea avea copii, dar ei părăsesc țara, lasă părinții acasă, fără să contribuie la economia națională, cu excepția remitențelor. Moldova investește în educație, în sănătate și în tineri care cresc, apoi pleacă. Aceasta înseamnă că Moldova investește în persoane care pleacă peste hotare. Prin urmare, alte țări beneficiază de aceste investiții”, a menționat expertul.

„Oamenii decid singuri să aibă copii sau nu, iar aceasta se va baza pe un raționament, pe o evaluare clară. Există dovezi în toată lumea că orice cuplu ar dori să aibă trei copii, dar în Moldova această cifră este de 1.5 – 1.6 copii”, a declarat Jongstra, menționând că în 20 de ani, numărul populației în Moldova va fi mai mică decât este acum.

„Dacă ar avea loc un miracol economic în Moldova și ar apărea multe locuri bune de muncă, oportunități, atunci persoanele tinere nu ar părăsi Moldova sau s-ar întoarce. După cum se observă, tendința în țările occidentale este cumva împotriva migranților.

Consilierul Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA, întrebat despre ce i-ar spune președintelui Igor Dodon dacă ar fi la Congresul Familiei, a declarat că nu există motive reale pentru care biserica s-ar opune politicilor care facilitează ca familiile să aibă copii, dar și să lucreze. „Moldova are nevoie de forță de muncă pentru că economia nu este puternică. Femeile reprezintă jumătate din forța de muncă. De ce să le dai într-o parte, creând o mai mare dependență față de copiii pe care trebuie să-i hrănești și să-i educi?”, s-a întrebat retoric Eduard Jongstra.

Citește și „Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții”

Conform expertului, doar Coreea de Sud și Portugalia ar fi mai jos decât Moldova, pe mapamondul fertilității. În Europa de Est, Moldova este ultima.

Eduard Jongstra menționează și cazul Coreei de Sud. „Rata de fertilitate în această țară este de 1.1 – 1.2 copii. Autoritățile au folosit peste 110 miliarde de dolari pe parcursul a 12 de ani ca să sporească fertilitatea. Părinții aveau exlusiv beneficii financiare, dar asta nu a funcționat. Apoi au extins aceste beneficii și au oferit concedii de maternitate și paternitate.  Au extins durata concediilor de maternitate și paternitate. Dar la jumătatea realizării acestei politici s-a dovedit că  nu funcționează nici aceasta. Astăzi sunt în a treia fază, unde au început să abordeze și alte aspecte ale domeniului acesta de fertilitate. Au adăugat îngrijirea copiilor în grădinițe. Copilul pleacă dimineața la ora 6 și se întoarce acasă la ora 8 seara. Interacțiunea cu părinții este de o oră pe zi, apoi copilul doarme, iar dimineața iarăși se duce la grădiniță. Imaginați-vă impactul când copilul va fi adult. Ce așteptări va avea el de la familie?”, se întreabă expertul.

Astăzi, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni. Zilnic se nasc câte 300 000 de copii, majoritatea în țările mai sărace din Africa Subsahariană.

Citește mai departe

Educație

Guvernul vrea model lituanian de alimentație a copiilor și elevilor. Cum funcționează acesta

Publicat

pe

Guvernul intenționează să implementeze un model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale și dorește să preia cele mai bune practici internaționale în acest domeniu.

Actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit și se confruntă cu mai multe probleme. Între acestea – lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici. În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației. De asemenea, este implementat un sistem informațional, care oferă părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Posibilitățile de reorganizare și îmbunătățire a alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe au fost examinate, astăzi, la întrevederea Prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania. Aceasta are o experiență de peste 15 ani în domeniu și asigură, în prezent, alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com