De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Vine iarna, iar cheltuielile cresc odată cu scăderea temperaturilor. Însă cheltuielile pentru încălzire pot fi reduse prin intermediul unei construcţii vechi de 2000 de ani. Este vorba de cuptorul dacic.
Acest cuptor magic al dacilor era o construcţie care menţinea căldura timp de 48 de ore. Vatra avea o formă circulară, cu diametrul între 80 de centimetri şi un metru, amenajată pe podeaua casei. După ce se nivela terenul, se aşeza un strat de pietre şi fragmente ceramice peste care se aplica un strat consistent de 10 -15 centimetri de lut, în amestec cu nisip amestecat cu pietricele. Pe deasupra, se făcea o finisare sau lutuială, dintr-un amestec mai fin. După uscarea „sobei”, se putea face focul. Amestecul de lut cu nisip şi pietricele păstra timp îndelungat tăciunii aprinşi, fiind o sursă de lumină şi de căldură, care se menţinea 48 de ore.
Vetrele deschise erau folosite mai ales pentru gătit şi iluminat pe timp de noapte. Pentru încălzit, mai ales în locuinţele din zone friguroase, erau folosite vetrele deschise, înălţate, care necesitau câteva ore pentru a se încinge, dar apoi ţineau căldura 48 de ore.
O sută de cuptoare dacice construite din lut ars au fost descoperite în primăvara anului acesta la Medieş Aurit, judeţul Satu Mare, România, după ce anul trecut alte 100 de astfel de cuptoare au fost identificate în aceeaşi localitate prin măsurători geomagnetice.
Cuptoarele construite acum 2000 de ani se afla la o adâncime de 50-60 de centimetri sub pământ. „Este cea mai mare concentrare de ateliere ceramice din tot spaţiul dacic şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi poate chiar din lume, însă nu ne putem pronunţa deocamdată cu privire la acest aspect” a declarat Robert Ghindele, arheolog-sef în cadrul Muzeului Judeţean, Satu Mare.
În timpurile noastre incerte, în care preţul calităţii vieţii creşte pe zi ce trece, poate că a venit şi vremea să ne inspirăm şi noi de la strămoşii noştri şi să folosim metodele lor eficiente de încălzire.